• No products in the cart.
Top
  >  T-stories Approves   >  Lifestyle   >  Διασκεδαση   >  Επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο με το National Geographic!

Έχεις επισκεφθεί ποτέ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών; Όχι; Δεν ξέρεις τι χάνεις!

Αλλά ας μην το παίζω έξυπνη γιατί ούτε εγώ το είχα επισκεφθεί μέχρι την ημέρα ή μάλλον τη βραδιά που ξεναγήθηκα στους χώρους του από την ομάδα του Αστεροσκοπείου και την ομάδα του National Geographic.

natgeo-tstories-8

Με αφορμή την εβδομάδα αστρονομικής παρατήρησης και τη σειρά “Άρης” βρέθηκα που λες για πρώτη φορά στο Αστεροσκοπείο και ξεναγήθηκα στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής με την απίστευτη θέα.

Όπως σου είπα, αφορμή γι’αυτή μου τη βόλτα ήταν η νέα σειρά του National Geographic. Σε παραγωγή των Brian Grazer και Ron Howard, η σειρά αφηγείται τη συναρπαστική προσπάθεια της ανθρωπότητας να κατακτήσει τον πλανήτη Άρη. Τα επεισόδια σε ταξιδεύουν στο μέλλον και συγκεκριμένα στο έτος 2033, ημερομηνία έναρξης της αποστολής προς στον πλανήτη Άρη, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται κορυφαίοι επιστήμονες και ερευνητές του σήμερα.

natgeo-tstories-2

Άφου έφτασα στο προαύλιο του Αστεροσκοπείου και ήπια μια ζεστή κούπα Μεταξά με μέλι και κανέλα για να ζεσταθώ, ετοιμάστηκα για την ξενάγηση.

natgeo-tstories-3

Η βόλτα ξεκίνησε από το Μουσείο Γεωαστροφυσικής και τη βιβλιοθήκη τα οποία στεγάζονται στο κτήριο Σίνα. Το κτήριο Σίνα, κατασκευάστηκε στο χώρο του ιερού των Νυμφών με δωρεά της οικογενείας Σίνα, έχει σχήμα σταυροειδές με ανοιγόμενο θόλο με στοιχεία βυζαντινού και νεοκλασσικού ρυθμού ενώ στα βράχια του προαύλιου χώρου του φαίνονται ακόμα χαραγμένες στα βράχια οι λέξεις «ΗΙΕΡΟΝ ΝΥΜΦ….. ΔΕΜΟΣ».

mariakofou-natgeogr

Στο θόλο του Μουσείου βρίσκεται το ισημερινό τηλεσκόπιο Ploessl 0m, 158, με το οποίο ο Γερμανός αστρονόμος και Δ/ντης του Ε.Α.Α. Johann Friedrich Julius Schmidt (1825–1884) σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της σελήνης του 19ου αιώνα.

Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκεται το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Starke –Fraunhofer, 0m, 094 το οποίο έφερε ο Βούρης πρώτος Δ/ντής του Ε.Α.Α. από τη Βιέννη το 1846.
natgeo-tstories-5 natgeo-tstories-6Η βόλτα μας συνεχίστηκε από το λόφο των Νυμφών στο λόφο της Πνύκας όπου βρίσκεται το Κέντρο Επισκεπτών και το μεγάλο ισημερινό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε το 1902 από τον οίκο Gautier . Το τηλεσκόπιο αυτό έχει πάρει το όνομα του δωρητή του Δωρίδη και όπως ενημερωθήκαμε, τοποθετήθηκε σε θόλο που κατασκευάστηκε ειδικά γι’αυτό, κοντά στη θέση όπου ήταν στην αρχαιότητα το ηλιοτρόπιο του Μέτωνα στο λόφο της Πνύκας.

asteroskopeio-tstories.jpg

Το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο το 1995 και έως το 2010 ξεναγήθηκαν σε αυτό πάνω από 200.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.  Από τον Ιανουάριο του 2015 υπάρχει δυνατότητα βραδινών ξεναγήσεων για ομάδες 25 ατόμων και πάνω και σε γλώσσες εκτός της ελληνικής και αγγλικής. Αυτές περιλαμβάνουν και νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

natgeo-tstories-10

Αν δεν έχεις πάει ακόμα, αξίζει να περάσεις ένα απόγευμά σου εκεί! Και πού ξέρεις ίσως να βρεις και εμένα εκεί γιατί όταν είχα πάει ο ουρανός δεν ευνοούσε για παρατήρηση από το τηλεσκόπιο και όπως καταλαβαίνεις σκοπεύω να επιστρέψω!

natgeo-tstories-11

Στο National Geographic, το ταξίδι της εξερεύνησης δε σταματά ποτέ

Μάθε περισσότερα εδώ: ΆρηςFacebook Page NGCGreece, Κέντρο Επισκεπτών ΕΑΑ

 

 

 

 

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment