• No products in the cart.
Top
  >  Προορισμοι   >  Ευρωπη   >  Ιταλια   >  ΒΕΝΕΤΙΑ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΙΟ misterioso ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Φλεβάρης = καρναβάλι = Βενετία. Εντάξει, αν τώρα εσύ προτιμάς κάτι πιο κοντά πήγαινε Πάτρα, αν θες κάτι πιο φαντεζί πήγαινε στο Ρίο, αν όμως θέλεις κάτι διαφορετικό, κάτι πιο misterioso που  να συνδυάζει και ταξίδι στο παρελθόν, τότε ακολούθησέ με στο carnevale di Venezia!

Το καρναβάλι της Βενετίας είναι μια από εκείνες τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις έστω μια φορά στη ζωή σου. Ναι, δεν έχει σε καμία περίπτωση μαυροδάφνη ούτε φτερά και πούπουλα που ανεμίζουν σε mambo ρυθμούς αλλά έχει μια γοητεία που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, έχει ένα μυστήριο και μια μαγεία που σε κανένα άλλο καρναβάλι, σε καμία άλλη πόλη, δε θα βρεις!

 

Φέτος, οι δραστηριότητες ξεκινούν αρκετά νωρίς, συγκεκριμένα στις 31 του Γενάρη και διαρκούν μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου και το θέμα που θα κυριαρχεί σε όλες τις εκδηλώσεις είναι το φαγητό (ενόψει και της food expo 2015 στο Μιλάνο).

Είτε πετάξεις από Αθήνα απευθείας για το Marco Polo -το αεροδρόμιο της Βενετίας- είτε πας μέσω Μιλάνου και νοικιάσεις αυτοκίνητο, να θυμάσαι πως πρέπει να παρκάρεις έξω από την πόλη και να πάρεις το καραβάκι της γραμμής για να περάσεις απέναντι. Φυσικά, από το Μιλάνο υπάρχει πάντα και η εναλλακτική του τρένου, αν είσαι και συ train lover να είσαι σίγουρος πως θα σου αρέσει πολύ η διαδρομή!

Αν δεν έχεις πεισθεί ακόμα για να κλείσεις εισιτήρια συνέχισε να διαβάζεις…

Η πρώτη επαφή μου με το συγκεκριμένο καρναβάλι ήταν πριν 2 χρόνια. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη (περίεργο για Χειμώνα στη Βόρεια Ιταλία) και τα στενά της Βενετίας σφίζαν από ζωή και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Κατεβαίνοντας από το καράβι, σαν μικρό παιδί άρχισα να κοιτάω και να ψάχνω γύρω γύρω τις χαρακτηριστικές φιγούρες που μέχρι τότε είχα δει μόνο στα ρεπορτάζ του mega και σε φωτογραφίες στο internet.

Με ένα μικρό χάρτη στο χέρι και με προορισμό την κεντρική πλατεία, την Piazza di San Marco, αρχίσαμε να βολτάρουμε με τους φίλους μου στα στενά. Ο κόσμος περπατούσε ανέμελα αγοράζοντας και φορώντας τις χαρακτηριστικές βενετσιάνικες μάσκες με τα περίεργα ονόματα: Arlecchino, Brighella,Medico della Peste, Burrattino, Pantalone, Pierrot, Pulcinella, Gatto, Bauta και πολλές ακόμα που δεν κάθομαι να σου τις πω γιατί θα βαρεθείς!

Κάθε τόσο δημιουργούνταν από δω και από κει πηγαδάκια τα οποία περικύκλωναν το πραγματικό θέαμα του βενετσιάνικου καρναβαλιού, τους μεταμφιεσμένους από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Αυτούς με τις μαγευτικές στολές και τις στολισμένες και παράλληλα ανέκφραστες μάσκες. Συνήθως περπατούσαν ζευγάρια, άντρας – γυναίκα, αλλά σε κάποια στενά, εκεί που δεν το περίμενες έπεφτες πάνω και σε μοναχικές φιγούρες που αρχικά σου δημιουργούσαν ρίγος και μετά σε έβαζαν στη διαδικασία να προλάβεις να τους φωτογραφίσεις.

Πλησιάζοντας στην πλατεία του Αγίου Μάρκου η ατμόσφαιρα γινόταν όλο και πιο γιορτινή και οι μεταμφιεσμένοι περπατούσαν ανάμεσά μας τραβώντας μας συνεχώς την προσοχή. Εγώ όπως πάντα περίεργη, δε σταμάτησα λεπτό να βγάζω φωτογραφίες και να ρωτάω λεπτομέρειες για τις στολές. Πώς αλλιώς θα μάθαινα άλλωστε ότι αρκετές από τις στολές κοστίζουν πολλά χιλιάδες ευρώ και ετοιμάζονται 5 μήνες πριν από το καρναβάλι; ‘Η ότι πολλοί από τους μασκαρεμένους έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου για να φορέσουν τις στολές και να γίνουν μέρος του βενετσιάνικου καρναβαλιού;

Το Σαββατοκύριακό μας ολοκληρώθηκε με το πέταγμα του Αγγέλου ( il volo dell’angelo) πάνω από το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου και ένα παγωτάκι στο χέρι μετά φυσικά από ένα καλό πιάτο spaghetti και frittelle di carnevale (λουκουμάδες καρναβαλιού).

 

Και κάτι για το δρόμο:

Οι συγκεκριμένες χαρακτηριστικές μάσκες της Βενετίας έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους το Μεσαίωνα, όπου τις χρησιμοποιούσαν διάφορα πρόσωπα για να κρυφτούν από οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, είτε αυτή λεγόταν τυχερά παιχνίδια είτε παράνομες σχέσεις και πολιτικά σκάνδαλα. Βλέπε Καζανόβας. Οι περισσότεροι μελετητές βέβαια θεωρούν πως οι πρώτες μάσκες εμφανίστηκαν το 1094, όταν ο δόγης χορήγησε για πρώτη φορά την άδεια για μια γιορτή «προς τιμήν και δόξα των ψυχών». Από το 18ο αιώνα και μετά όμως, οι μάσκες απαγορεύτηκαν εντελώς μέχρι και το 1979 όπου οι μεταμφιέσεις επέστρεψαν ως μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και χαρούμενης διάθεσης.

ΥΓ: Καλύτερες ημερομηνίες για επίσκεψη είναι οι 31/1-1/2 όπου αξίζει να δεις την παρέλαση υπερπαραγωγή (Festa Veneziana) στα κανάλια της πόλης ή το τελευταίο σαββατοκύριακο του καρναβαλιού 14-16/2 που ολοκληρώνεται με το πέταγμα του αγγέλου και την γιορτή των βεγγαλικών!

Και κάπου εδώ σε χαιρετώ και σου εύχομαι καλές απόκριες και αν αποφασίσεις να πας στη Βενετία… ίσως με πετύχεις και μενα σε κάποιο στενό. Μόλις έκλεισα εισιτήρια!

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment