5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ταξιδέψεις
Και φτάνει λοιπόν η περίοδος των αδειών, των ταξιδιών, των βαλιτσών και της χαλάρωσης και συ ετοιμάζεσαι για τις διακοπές σου.
Έχεις ξεκινήσει σιγά σιγά να σκέφτεσαι τι χρειάζεται να πάρεις μαζί σου, ποια μαγιό, ποια βιβλία, αν τα βράδια στο νησί θα κάνει κρύο για να πακετάρεις μαζί σου και μακρυμάνικο ή όχι και αν στο αεροπλάνο έχει νόημα να πάρεις ακουστικά για μουσική ή μέχρι να απογειωθείς και να προσγειωθείς στο νησί δε θα έχεις προλάβει να πιεις ούτε καφέ μιας και η διάρκεια της πτήσης είναι ελάχιστη. Σανδάλια και πλατφόρμες ή μόνο ίσιο παπούτσι μαζί; Βερμούδα ή και τζιν για τα βράδια;
Και αφού έχεις λύσει τους προβληματισμούς σου και νομίζεις πως είσαι έτοιμος με τη βαλίτσα να σου κλείνει το μάτι και να σε περιμένει υπομονετικά στην άκρη, μετράς αντίστροφα τις ημέρες μέχρι τις διακοπές.
Είσαι όμως πράγματι έτοιμος/η για τις καλοκαιρινές σου διακοπές; Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ταξιδέψεις που ίσως αγνοείς εντελώς αυτή τη στιγμή;
Πάμε να δούμε παρέα;
- Προσέλευση στο αεροδρόμιο/λιμάνι
Είτε ετοιμάζεσαι για το λιμάνι είτε για το αεροδρόμιο υπολόγισε πως είναι καλό να πας λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως. Καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες με τη μεγαλύτερη κίνηση μιας και οι περισσότεροι τότε βγαίνουν σε άδεια, προετοιμάσου για μεγάλες ουρές και συνωστισμό.
Μη φτάσεις λοιπόν τελευταία στιγμή στο λιμάνι ή στο αεροδρόμιο γιατί σίγουρα θα βρεις ουρές και δε θέλεις να χάσεις το ταξίδι σου. Σωστά; Πήγαινε λοιπόν στο αεροδρόμιο 2 ώρες πριν (ακόμα και αν έχεις κάνει check in online) και 1,5 ώρα πριν στο λιμάνι, μισή ώρα δηλαδή νωρίτερα από αυτό που συνηθίζεις να πηγαίνεις σε low season περιόδους.
- Καθυστέρηση πτήσης και αποζημίωση
Και φτάνεις λοιπόν στο αεροδρόμιο, πας εγκαίρως στην πύλη μη βλέποντας την ώρα να πετάξεις και η πτήση σου έχει καθυστέρηση μισή ώρα, μετά γίνεται μία ώρα, 2, 3 και συ έχεις αρχίσει να ενοχλείσαι χωρίς όμως να μπορείς να κάνεις τίποτα, σφίγγεις τα δόντια και περιμένεις. Το ξέρεις όμως πως δικαιούσαι αποζημίωση για καθυστέρηση, ακύρωση ή overbooking που κυμαίνεται από € 125 έως € 600 ανά επιβάτη; Το ποσό διαφέρει ανάλογα με την απόσταση της πτήσης και τη διάρκεια της καθυστέρησης ως τον τελικό προορισμό σου.
Και θα μου πεις τώρα, ωραία αλλά από πού ξεκινάω να ψάχνω; Δε χρειάζεται να πας πολύ μακριά εφόσον έχεις ίντερνετ. Ανακάλυψα που λες την εταιρεία Airhelp η οποία αναλαμβάνει να σε ενημερώσει αν όντως δικαιούσαι αποζημίωση καθώς εξειδικεύεται στο θέμα διαθέτοντας νομικό δίκτυο σε όλο τον κόσμο και αφού μπεις στο website της και υποβάλεις το αίτημα αποζημίωσης (3 λεπτά διαδικασία), εκείνη αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Και πίστεψέ ξέρει γιατί από το 2013 έχει διαχειριστεί εκατομμύρια υποθέσεις ενώ το 2014 δημιούργησε και τη δωρεάν εφαρμογή της η οποία είναι διαθέσιμη για iOS και Android ώστε να μπορείς ακόμα πιο εύκολα και on the go, να εξυπηρετηθείς. Bonus tip: Έχεις τη δυνατότητα να λάβεις αποζημίωση για πτήσεις ως και 3 χρόνια πριν! Super;
- Τηλεφώνημα επιβεβαίωσης στο κατάλυμα
Το ξέρω πως μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται ασήμαντο και ίσως και μόνο η σκέψη του να καλέσεις το κατάλυμα που έχεις κλείσει για τις διακοπές σου λίγες ώρες ή ένα 24ωρο πριν το ταξίδι, να σου φαίνεται άνευ σημασίας αλλά άκουσέ με, είναι σημαντικό.
Σε high season και περιόδους αυξημένης ζήτησης και κίνησης, τα περισσότερα ξενοδοχεία γεμίζουν γρήγορα καθώς όλο και πιο πολλοί ταξιδιώτες κανονίζουν τις διακοπές τους εκείνο το διάστημα. Είτε λοιπόν έχεις προπληρώσει είτε όχι, είναι καλό πριν πας στον προορισμό σου να τηλεφωνήσεις ή έστω να στείλεις email υπενθύμισης ώστε να είσαι σίγουρος/η πως η κράτησή σου ισχύει κανονικά και πως δε θα φτάσεις στο ξενοδοχείο συνειδητοποιώντας για παράδειγμα ότι δεν είχαν συγκρατήσει την κράτηση ή ότι είχε γίνει overbooking. Μη σου φαίνεται περίεργο, εγώ την έπαθα 2 φορές έτσι έμαθα και πλέον ενημερώνω πάντα 24 ώρες πριν πως φτάνω στο ξενοδοχείο.
- Προετοιμασία carry–on σακιδίου/βαλίτσας
Είτε ετοιμάζεσαι για το πλοίο είτε για το αεροπλάνο ή το αυτοκίνητό σου, φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα μικρό σακίδιο πλάτης με τα απολύτως απαραίτητα ώστε να μη χρειαστεί να ανοιγοκλείνεις βαλίτσες κάθε λίγο και λιγάκι αλλά και να έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτό ανά πάσα στιγμή.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχεις συγκεντρωμένα στο backpack όλα τα σημαντικά έγγραφα όπως ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης και εισιτήρια ενώ είναι καλό να έχεις μαζί σου νερό και ένα σνακ σε περίπτωση ξαφνικής πείνας. Πρόσθεσε επίσης ένα φορητό φορτιστή για το κινητό σου για να είσαι σίγουρος πως δε θα κλείσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενώ έχε πάντα μαζί σου και ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι για να προστατευθείς από το υπερβολικό κρύο μέσα στο αεροπλάνο ή το πλοίο. Η μάσκα ματιών και οι ωτοασπίδες είναι προαιρετικά αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ χρήσιμα.
- Φαρμακείο διακοπών
Οι περισσότεροι δεν το σκέφτονται καν αλλά η γνώμη μου είναι πως δεν πρέπει να φεύγουμε για διακοπές χωρίς να έχουμε μαζί ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών. Όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου: «αχρείαστο να’ναι» αλλά πρέπει να το έχουμε μαζί μας.
Είτε πας σε μια μεγάλη πόλη είτε σε ένα απομακρυσμένο νησί, είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου ένα μικρό τσαντάκι με όλα εκείνα τα προϊόντα/ φάρμακα που μπορεί να χρειαστούν στο ταξίδι σου. Δραμαμίνη, χάπια για πονοκέφαλο, αντιπυρετικά, αντισηπτικά μαντηλάκια και γάζες, ιώδιο, αλοιφή για τσιμπήματα είναι μόνο μερικά από τα απαραίτητα. Μπορείς επίσης να ρωτήσεις και τη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου ώστε να συμπεριλάβεις και κάποια πιο εξειδικευμένα φάρμακα.
Και κάπου εδώ, πριν σου ευχηθώ καλές και ξέγνοιαστες διακοπές, αναρωτιέμαι αν είχες ήδη υπόψη σου και τα 5 παραπάνω πράγματα που σου ανέφερα και αν θα πρόσθετες και άλλα. Για μενα, είναι εξίσου σημαντικό για παράδειγμα, να ενημερώνω την τράπεζά μου πριν ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό, ώστε σε περίπτωση που θελήσω να χρησιμοποιήσω πιστωτική να μην έχω πρόβλημα.
Ποια είναι τα δικά σου to do πριν από ένα ταξίδι;
Comments
post a comment
You must be logged in to post a comment.