• No products in the cart.
Top
  >  Προορισμοι   >  Ευρωπη   >  Ιταλια   >  Δύο ημέρες στη Μπολόνια

Ένα διήμερο στη Μπολόνια, την “πρωτεύουσα του καλού φαγητού” είναι πάντα μια καλή ιδέα! Είτε θέλεις να το συνδυάσεις με ένα ρομαντικό getaway με το ταίρι σου είτε με ένα σουκου διασκέδασης με την παρέα σου, ένα είναι το σίγουρο… θα φας καλά!

Παρόλο που ολόκληρη η Ιταλία είναι γνωστή για τα απίστευτα μακαρόνια της, για την πίτσα και τις σάλτσες της, η Μπολόνια από μόνη της μπορεί να καυχιέται ότι συγκεντρώνει τα καλύτερα όλων αυτών στην πόλη της. Είτε μιλάμε για pasta είτε για τυριά και μορταδέλα.

Μια βόλτα λοιπόν μέχρι εκεί είναι απαραίτητη για να καταλάβεις τι εννοώ.

Η πρωτεύουσα της Emilia – Romagna είναι γνωστή για τα τρία ψευδώνυμα που της έδωσαν οι κάτοικοί της αλλά και για τα δύο διαφορετικά πρόσωπα που παρουσιάζει στον επισκέπτη της. Είναι η μοντέρνα, νεανική πόλη που σφύζει από ζωή, μαγαζιά και φοιτητές, γεμάτη νέα urban στέκια, φεστιβάλ, πολυτελή κτήρια και μεγάλες εταιρείες αλλά και εκείνη με την ιστορία εκατοντάδων ετών, με τα ιστορικά της κτήρια, το παλαιότερο πανεπιστήμιο του δυτικού κόσμου και την αριστερή φιλοσοφία της. Είναι επίσης η «La Grassa» ( η χοντρή – λόγω της μοναδικής κουζίνας της), «La Rossa» ( η κόκκινη- για τις κόκκινες σκεπές της αλλά και τα αριστερές πεποιθήσεις της) και «La Dotta»  ( η καλλιτεχνική ή λόγια λόγω του πανεπιστημίου της).

Ξεκίνησε τη βόλτα σου από το κέντρο της πόλης, εκεί που χτυπάει η καρδιά της πόλης, την πλατεία Maggiore και αφού την περπατήσεις, μπες στη βιβλιοθήκη SalaBorsa, μπήκα εντελώς τυχαία και εκστασιάστηκα. Το εσωτερικό της είναι υπέροχο, το παλιό ενώνεται με το μοντέρνο πολύ αρμονικά και ο κόσμος που θα βρεις μέσα είναι πραγματικά όλων των ηλικιών. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως δηλώνει και η περιγραφής της, δεν είναι απλά μια ακόμη βιβλιοθήκη αλλά ένα urban centre που μπορείς να καθίσεις να διαβάσεις την εφημερίδα ή το βιβλίο που επιθυμείς. Επιπλέον hint, κάποτε αυτή η αίθουσα ήταν το Χρηματιστήριο της πόλης.

Για τον πρώτο καφέ της ημέρας, μη βιαστείς και καθίσεις κάπου γύρω από την πλατεία, είναι κρίμα να πληρώσεις τον καφέ σου χρυσό. Αντίθετα περπάτησε 5 λεπτάκια τη via S. Felice και βρες το μικρό γωνιακό καφέ με το όνομα: Fiò Cafè (via S. Felice 43), η ατμόσφαιρα είναι πολύ όμορφη, ο καφές πολύ καλός και φθηνός και φυσικά τα κρουασάν με τη κρέμα, είναι από τα πιο ωραία που θα δοκιμάσεις.

Στον ίδιο δρόμο με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία, θα βρεις την κλειστή αγοράς της Μπολόνιας, το mercato delle Erbe, (via Ugo Bossi 25), μην την αγνοήσεις και την προσπεράσεις. Μέσα θα βρεις πάγκους με φρούτα, λαχανικά και άλλα ζαρζαβατικά ενώ αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το καλά κρυμμένο Bar Altro?. Ένας industrial χώρος καλά κρυμμένος με πολύχρωμες καρέκλες, φυτά εσωτερικού χώρου και ωραία αισθητική. Εκεί βρίσκονται ένα bar cafe, μια μικρή πιτσαρία στον πάγκο που κάποτε ήταν κρεοπωλείο, και ένα εστιατόριο και οι τιμές είναι πραγματικά πολύ οικονομικές. Δοκίμασε την πίτσα τους αλλά και το κους κους τους, θα πάθεις πλάκα!

Πριν σου πω να προχωρήσεις προς την άλλη πλευρά της πόλης για να δεις τους 2 χαρακτηριστικούς πύργους από κοντά και να απολαύσεις παγωτό από το αγαπημένο μαγαζί- παγωτοτζίδικο (Via San Vitale 98) του Ουμπέρτο Έκο Il Gelatauro, σου προτείνω να κατευθυνθείς προς ένα από τα κρυφά μυστικά της Μπολόνια, τη finestrella di via Piella. H Μπολόνια όπως και η Βενετία, πριν πολλά χρόνια ήταν γεμάτη κανάλια, που όμως με το πέρασμα των χρόνων μπαζώθηκαν και άλλαξαν την εικόνα της πόλης. Όμως καλά κρυμμένο στην οδό Piella εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό κανάλι και ένα παραθυράκι που μπορείς να κοιτάξεις μέσα του και να νιώσεις πως βρίσκεσαι στη Βενετία. Ψάξτο στο νούμερο 5-9.

Ωπ, πριν φύγεις, ακριβώς δίπλα θα βρεις το αγαπημένο μου εστιατόριο. Κλείσε από τώρα τραπέζι για το βράδυ γιατί αλλιώς θα περιμένεις τουλάχιστον μία ώρα για να βρεις να καθίσεις το βράδυ. Στην Trattoria dal Biassanot θα δοκιμάσεις το παραδοσιακό πιάτο της Bologna, tortellini minestrone, δηλαδή σούπα με tortellini, είδος μακαρονικού που ξεκίνησε από τη Μπολόνια. Καθώς η πόλη είναι διάσημη και για τη μορταδέλα της, δοκίμασε και ravioli γεμιστά με μορταδέλα και φιστίκι. Φυσικά, μη φύγεις αν δε δοκιμάσεις και το τιραμισού τους.

Για το πρώτο ποτό της βραδιάς να πας στο Bar Senza Nome ( Via Belvedere 11) αλλά πρόσεξε, μην πας κατευθείαν στο μπαρ για την παραγγελία σου. Μπαίνοντας στον τοίχο δεξιά, θα βρεις χαρτάκια στα οποία είναι ζωγραφισμένα τα ποτά και τα ροφήματα του μαγαζιού. Επιλέγεις το ποτό που θέλεις, βρίσκεις το χαρτάκι με το αντίστοιχο όνομα και πας στο μπαρ με αυτό. Οι barmen είναι κωφάλαλοι και έχουν δημιουργήσει αυτόν τον όμορφο τρόπο παραγγελίας και εξυπηρέτησης.

Συνέχισε τη βραδιά σου στο bar Stanze (δωμάτια), μια παλιά εκκλησία που αυτή τη στιγμή στεγάζει ένα από τα πιο καλά μαγαζιά για κοκτέιλ. Θα το βρεις στη Via Borgo di San Pietro 1. Δοκίμασε το δικό μου αγαπημένο, καιπιρόσκα α λα βανίλια.

 

Η επόμενη ημέρα πρέπει να σε βρει στο Fico Eataly World (Via Paolo Canali 8), το πιο μεγάλο… πάρκο φαγητού στην Ευρώπη. Πάρε το Ficobus, το ειδικό λεωφορειάκι, που βρίσκεται στον κεντρικό σταθμό των τρένων και κοστίζει 7 ευρώ με επιστροφή και σε περίπου 20 λεπτά θα βρεθείς στον παράδεισο. Παραδοσιακά τοπικά προϊόντα από το νομό της Emilia -Romagna αλλά και από την υπόλοιπη Ιταλία σε περιμένουν να σου… διηγηθούν την ιστορία τους και φυσικά σε προ(σ)καλούν να τα δοκιμάσεις.  Εναλλακτικά, μπορείς να ακολουθήσεις και αυτό τον τρόπο self-guided food tour για να ζήσεις όλη τη foodie εμπειρία αυτής της πόλης!  Μετά από εδώ, να είσαι σίγουρος πως έχεις δει και δοκιμάσει τα καλύτερα της Bologna.

 

Πώς να φτάσεις στην πόλη

Έχοντας φτάσει με απευθείας πτήση από την Αθήνα (περίπου δύο ώρες), βγαίνοντας από το αεροδρόμιο θα βρεις στα δεξιά σου το aerobus. Ένα λεωφορείο που κοστίζει 6 ευρώ και κάνει μια κυκλική διαδρομή αφήνοντας τον τουρίστα είτε στη στάση Stazione Centrale (στον κεντρικό σταθμό του τρένου), είτε πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης στη στάση Mille centro citta. Η διαδρομή – χωρίς κίνηση- είναι 20 λεπτά.

Καλό ταξίδι και… buon appetito!

Διάβασε και για την υπόλοιπη Ιταλία

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment