Railway stories ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ
Επιστρέφοντας από το ταξίδι μου στην Κεντρική Ιταλία και έχοντας διασχίσει κομμάτι από τα Απέννινα όρη πάνω σε ένα τρένο του 1930, αυτό με την ονομασία Transiberiana d’Italia, αποφάσισα πως είναι η στιγμή να ασχοληθώ και με τα τρένα της Ελλάδας. Ένας σωστός train lover αλλά και traveler άλλωστε, πρέπει πρώτα να ξέρει τι γίνεται στη χώρα του πριν ασχοληθεί με τα υπόλοιπα!
Έψαξα λοιπόν, και πέρα από τον Οδοντωτό των Καλαβρύτων -στον οποίο μπήκα πέρυσι- και το τρενάκι στις Μηλιές στο Βόλο που θέλω να πάω με την πρώτη ευκαιρία , δε βρήκα κάτι άλλο. Κοιτάζοντας λοιπόν τα της Αθήνας έπεσα πάνω σε κάτι φωτογραφίες από το τρένο στο Ρουφ και ενθουσιάστηκα! Θυμήθηκα τότε πως κάποιοι φίλοι μού είχαν στείλει στο παρελθόν λινκ γνωρίζοντας την τρέλα μου με τα τρένα αλλά δεν είχε τύχει να πάω!
Ψαχουλεύοντας στο website το τρένου έπεσα πάνω στα… Secret railway-stories και καταλαβαίνεις τι έπαθα! Και secret & railway & stories? Αν δεν ήταν για μένα τότε για ποιον θα ήταν; Εδώ να σου θυμίσω πως το blog μου είχε ξεκινήσει πριν σχεδόν 3,5 χρόνια με τίτλο Trainstories! Είχα πεισθεί λοιπόν! Θα πήγαινα στο τρένο στο Ρουφ να μάθω τα μυστικά του συγκεκριμένου τρένου και των βαγονιών του!
Φτάνοντας στην αποβάθρα γνώρισα την Ευανθία, μουσειολόγο και υπεύθυνη για την ξενάγηση και την αφήγηση των τρένο…ιστοριών που θα ακολουθούσαν! Μιλώντας μαζί της μου είπε πως το Τρένο στο Ρουφ ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες των βαγονιών του με σκοπό να αποκαλύψει κρυμμένα μυστικά και ανέκδοτες ιστορίες από τα χρόνια του Όθωνα έως τις μέρες μας! Λίγο πριν ξεκινήσει η ξενάγηση είχα τη χαρά να γνωρίσω και τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Τατιάνα Λύγαρη η οποία μου είπε περισσότερα για τα secret railway-stories.
Όπως μου είπε, σκοπός της είναι “να μάθουμε εμείς οι επιςκέπτες άγνωστες ιστορίες των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, να αφεθούμε στη γοητεία των θρυλικών τρένων πολυτελείας του περασμένου αιώνα, να ακολουθήσουμε τις διαδρομές και τις περιπέτειες των πολυταξιδεμένων βαγονιών, να μαγευτούμε από τον μύθο του Orient Express & να ξεναγηθούμε στο παρελθόν αυτού του σπάνιου βιομηχανικού μνημείου αλλά και στα καλλιτεχνικά ταξίδια της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου”. Η ξενάγηση λοιπόν ξεκίνησε από τη μηχανή και συνεχίστηκε κάνοντας στάση στο αυθεντικό βαγόνι- αλλιώς “το ελληνικό βαγόνι”- του Orient Express όπου πλέον χρησιμοποιείται για μουσικές παραστάσεις. Συνεχίσαμε προς την εστιάμαξα (μια μόνο λέξη WOW) και στη συνέχεια βρεθήκαμε στο θεατρικό βαγόνι το οποίο ήταν και η αρχή του υπέροχου αυτού “προσωπικού στοιχήματος” της κυρίας Λύγαρη. Να δημιουργήσει δηλαδή σε ένα βαγόνι ένα χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Φτάνοντας προς το πίσω μέρος της αποβάθρας βρέθηκα μέσα σε ένα βαγόνι κουπέ που μου θύμισε λιγάκι αυτό του Υπερσιβηρικού. Εδώ, η Ευανθία μας ενημέρωσε πως κάθε Μάιο γίνεται ένα festival νέων καλλιτεχνών οι οποίοι οργανώνουν performances στα 12 κουπέ του βαγονιού αυτού. Υπέροχο έτσι;
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ξενάγηση και καταλήξουμε στο βαγόνι μπαρ για να πιούμε ένα ποτό, η Ευανθία μου είπε πως το καλοκαίρι αξίζει να έρθει κανείς όχι μόνο για να πιει τον καφέ του στην αποβάθρα αλλά και για παρακολουθήσει θερινό κινηματογράφο. Καταλαβαίνεις πόσο μεγάλη ήταν η χαρά μου! Σινεμά σε αποβάθρα τρένου; Ε τι άλλο θέλει ένας train lover? Το βράδυ αποφάσισα να καθίσω και να απολαύσω μια μουσική παράσταση με τίτλο Paris-Istanbul. Η παράσταση ήταν στο βαγόνι του Orient Express και η τραγουδίστρια μαζι με μια ομάδα μουσικών μάς ταξίδεψαν μέσα από τα τραγούδια τους στις χώρες που λέει ο τίτλος. Από το Παρίσι μέχρι την Κωνσταντινούπολη με στάσεις στους σταθμούς των χωρών της πραγματικής διαδρομής του Orient Express. Σε κάθε στάση ένα ηχογραφημένο μήνυμα στη γλώσσα της χώρας που κάναμε στάση, μας ειδοποιούσε πως φτάναμε στη Βενετία, στη Βουδαπέστη, στην Αθήνα κτλ ενώ η τραγουδίστρια τραγουδούσε τραγούδια στη γλώσσα της κάθε χώρας. Απόλαυσα το “ταξίδι” μου πίνοντας κρασί και σκεπτόμενη πως κάποια στιγμή θα ήθελα να πάρω το Orient Express & στην πραγματικότητα. Μέχρι τότε όμως λέω να απολαμβάνω το ταξίδι μου στα βαγόνια του Τρένου στο Ρουφ το οποίο νομίζω πως θα γίνει το νέο μου στέκι!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Τρένο στο Ρουφ μπείτε εδώ
Για να μάθετε περισσότερα για τα Railwaystories μπείτε εδώ
Comments
post a comment
You must be logged in to post a comment.