• No products in the cart.
Top
  >  Ιστοριες   >  Σκεψεις   >  Motivation   >  Γιατί να προσλάβεις κάποιον που ταξιδεύει συχνά!
10-logoi na proslaveis-ton-traveller

Πολλές φορές στο παρελθόν, σε συνεντεύξεις για κάποια θέση εργασίας, είχε τύχει να με ρωτήσουν αν είμαι “ανοιχτή” στο να ταξιδεύω συχνά. Τις περισσότερες φορές αυτή η ερώτηση ήταν εντελώς τυπική χωρίς η συγκεκριμένη θέση για την οποία είχα κάνει αίτηση να έχει κάποια σχέση με ταξίδια.

Είναι μια ερώτηση που ο εργοδότης τη ρίχνει στο τραπέζι για να καταλάβει τι τύπος ανθρώπου είσαι. Είσαι φευγάτος; Ξεμυαλίζεσαι εύκολα; Θα του ζητάς κάθε τρεις και λίγο άδεια για διακοπές; Αυτά περνούν από το μυαλό του εκείνο το λεπτό που σε ρωτάει χαμογελώντας αν είσαι διαθέσιμος και ευέλικτος σε μετακινήσεις και ταξίδια.

Φυσικά, υπάρχουν και οι θέσεις εργασίας που πράγματι χρειάζονται κάποιον που αγαπά να ταξιδεύει και δεν έχει πρόβλημα με τις συνεχείς μετακινήσεις και αλλαγές, αλλά ας μη γελιόμαστε. Τις περισσότερες φορές ο εργοδότης δε βλέπει με καλό μάτι τον επίδοξο εργαζόμενο που με χαμόγελο μέχρι τα αυτιά λέει ΝΑΙ στα ταξίδια, στις  αλλαγές και τις μετακινήσεις.

Και όμως, εδώ έρχομαι εγώ για να σου πω γιατί ΠΡΕΠΕΙ να έχεις έναν traveller στην εταιρεία σου και γιατί εσύ αγαπημένε fellow traveler, δε χρειάζεται να φοβάσαι να πεις στον μελλοντικό σου  εργοδότη ότι λατρεύεις τις ταξίδια και ότι βρίσκεις πάντα ευκαιρίες για μικρές οι μεγάλες αποδράσεις.

Γιατί πρέπει να προσλάβεις ένα traveller λοιπόν;

1.  Αυτοπεποίθηση

Ναι, κάποιος που ταξιδεύει συχνά τα έχει βρει με τον εαυτό του. Έχει μάθει να είναι ανεξάρτητος, να κινείται έξω από το comfort zone του και συνεπώς να πιστεύει στις δυνάμεις του. Το να εμπιστεύεται ξένους, να μπλέκεται στα στενά μιας πόλης που δε γνωρίζει καθόλου και να οδηγεί σε δρόμους που οι πινακίδες είναι γραμμένες σε μια παράξενη γλώσσα χωρίς να πελαγώνει, σημαίνουν 3 πράγματα: αυτός ο άνθρωπος νιώθει σίγουρος για τον εαυτό του, είναι αποφασιστικός και ξέρει να ρισκάρει. Και ναι, αυτό τον άνθρωπο τον χρειάζεσαι!

2. Ανθεκτικός

Κάποιος που ταξιδεύει συχνά έχει μάθει να μη γκρινιάζει, να αντέχει ατελείωτες ώρες υπερατλαντικών πτήσεων, έχει μάθει να χειρίζεται άβολες καταστάσεις και αγενείς ανθρώπους και μπορεί να τα βγάλει πέρα σε καταστάσεις με πολύ άγχος. Η πίεση και η αβεβαιότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει στη δουλειά δεν τον τρομάζουν, αντίθετα τον προκαλούν να τα “βάλει μαζί τους” no matter what!

3. Οργανωτικός

Κακά τα ψέματα! Όταν ταξιδεύεις, μια οργάνωση τη χρειάζεσαι. Να μιλήσεις με τους συνταξιδιώτες σου, να βρεις καλές τιμές, αεροπορικά εισιτήρια, να κλείσεις νωρίς ξενοδοχείο, να σημειώσεις τα μέρη που θα επισκεφθείτε, να γράψεις στον χάρτη τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Project manager κανονικός! Τι άλλο χρειάζεσαι αγαπητέ εργοδότη για να πεισθείς;

4. Goal – oriented

Όλοι μας ονειρευόμαστε να ταξιδέψουμε. Το θέμα είναι πόσοι τελικά το πραγματοποιούμε. Το ταξίδι όσο κοντινό ή μακρινό και να είναι, όσο ακριβό ή φθηνό… για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να το βάλεις στόχο και σκοπό να επενδύσεις χρόνο και φυσικά χρήμα για να το πραγματοποιήσεις. Κάποιος που ταξιδεύει συχνά, σημαίνει πως έχει βάλει στόχους, έχει φτιάξει πρόγραμμα, έχει περιορίσει έξοδα και το έχει βάλει σκοπό του να πάει στο μέρος που επιθυμεί και έχει ονειρευτεί για καιρό. Άνθρωπος δηλαδή που βάζει στόχους και προσπαθεί να τους πετύχει.Φαντάσου στη δουλειά τι “παππάδες” θα κάνει! Well done! He is your guy, mister employer!

5. Κοινωνικός

Αυτός που ταξιδεύει συχνά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, έχει γνωρίσει νέα πρόσωπα, νέες κουλτούρες, έχει πιάσει κουβέντα με αγνώστους και έχει συνηθίσει να ανοίγει κουβέντα ακόμα και όταν ξέρει πως μπορεί να μην έχει κάτι κοινό να μοιραστεί με τον απέναντί του, είναι αυτός ακριβώς ο εργαζόμενος που θα σπάσει τον πάγο σε meetings, που θα σου κάνει μεγαλύτερες πωλήσεις, που θα γνωρίζει τους πάντες στο εταιρικό πάρτυ των Χριστουγέννων. Ο ταξιδιώτης ακόμα και να έχει αποφασίσει να ταξιδεύει μόνος του, αναγκαστικά μαθαίνει να είναι εξωστρεφής και κοινωνικός, να ρωτάει, να κάνει πλάκα, να σπάει τις στιγμές σιωπής και αμηχανίας και να γίνεται -όταν είναι απαραίτητο- το κέντρο του ενδιαφέροντος και αυτός που θα συστηθεί και θα συστήσει τους πάντες. Μη μου πεις ότι δε χρειάζεσαι ένα τέτοιο πρόσωπο στην ομάδα σου!

ogoi gia na proslaveis enan traveller

Έτσι είναι το γραφείο ενός travel employee

6. Ανοιχτόμυαλος

Έχοντας βγει έξω από τη χώρα, αυτός που ταξιδεύει συχνά έχει μάθει να δέχεται το διαφορετικό πολύ πιο εύκολα από κάποιον που δεν έχει ταξιδέψει εκτός Ελλάδας. Το μάτι και το μυαλό έχουν εξοικειωθεί και προσαρμόζονται ευκολότερα στις αλλαγές, στις νέες καταστάσεις, στις διαφορετικές απαιτήσεις, στα διαφορετικά χρώματα και ιδεολογίες και γι’αυτό η διαχείριση πελατών αλλά και περιπτώσεων crisis στο γραφείο μπορούν αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από έναν open-minded traveller. Ακόμα το σκέφτεσαι; Πρέπει να τον προσλάβεις σου λέω!

7. Δημιουργικός

Να φτιάχνεις ολόκληρη κατασκευή για να στερεώσεις τη βρεγμένη πετσέτα σου σε ένα χώρο χωρίς τοίχους, να περπατάς φορώντας αυτοσχέδια παπούτσια γιατί τα δικά σου χάλασαν στο σκαρφάλωμα και να ανακαλύπτεις τρόπους για να μετακινηθείς από τη μία πόλη στην άλλη χωρίς να μπορείς να καταλάβεις λέξη από τη γλώσσα που μιλούν οι ντόπιοι της χώρας που βρίσκεσαι. Ε ναι, ταξιδεύοντας γίνεσαι ευρηματικός, δημιουργικός, ανακαλύπτεις τρόπους για να κάνεις την καθημερινότητα σου ευκολότερη, αναπτύσσεις δεξιότητες που αν δεν έβγαινες από το comfort zone σου, πιθανώς να μην ανάπτυσσες! Και πώς είναι δυνατό ένας τέτοιος τύπος να λείπει από μια εταιρεία; Γιατί και στην πιο βαρετή εργασία όταν υπάρχουν δημιουργικά μυαλά το βαρετό μπορεί να γίνει ενδιαφέρον και κατ επέκταση και προσοδοφόρο.

8. Leader αλλά και team spirit

Ο traveller που αγαπά τα ταξίδια και επιδιώκει να ταξιδεύει no matter what, έχει το πάνω χέρι στην οργάνωση αυτών. Είναι αυτός που θα παροτρύνει τους άλλους να κλείσουν εισιτήρια και θα προσφερθεί να βγάλει πρόγραμμα για όλη την παρέα γιατί ξέρει πως κάποιος πρέπει να πάρει ευθύνη ώστε να οργανωθεί το ταξίδι όσο καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Είναι αυτός που θα κρατήσει στο κινητό του το πρόγραμμα, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις, θα βγάλει καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων αλλά παράλληλα θα αφήσει την επιλογή της καφετέριας ή της νυχτερινής διασκέδασης στην υπόλοιπη ομάδα. Θα προτείνει τα καλύτερα μέρη για φαγητό αλλά δε θα πει όχι σε εναλλακτικές προτάσεις γιατί στην τελική είναι μια παρέα και  το συγκεκριμένο ταξίδι είναι το ταξίδι ΤΟΥΣ και όχι το ταξίδι ΤΟΥ. Και leader και μέλος της ομάδας! Όπως άλλωστε ο ιδανικός υπάλληλος!

9. Πολύγλωσσος

Νομίζω πως αυτό είναι ξεκάθαρο. Ένας ταξιδιώτης, ένας άνθρωπος που ταξιδεύει συχνά από τη μία άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη, να είσαι σίγουρος που ξέρει τουλάχιστον 3 ξένες γλώσσες και μπορεί να μην έχει 15 διπλώματα αλλά ταξιδεύοντας κάνει πολύ περισσότερο practice από εκείνον που πήρε το δίπλωμα, το έβαλε στον τοίχο και δεν ξαναμίλησε ποτέ την ξένη γλώσσα.

10.  Fun to have them around

Ε ναι, εμείς οι travellers είμαστε ευχάριστοι τύποι (να μην παινέψουμε το σπίτι μας;). Μας αρέσει να γελάμε με την καρδιά μας, να λέμε αστεία, να πειράζουμε τους γύρω μας. Είναι κομμάτι του ποιοι είμαστε ή μάλλον του ποιοι γίναμε ταξιδεύοντας. Κάνοντας τα όνειρά μας πραγματικότητα (όπου όνειρα βάλε ταξίδια), γνωρίσαμε και συνεχίζουμε να γνωρίσουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο, μάθαμε να σπάμε πλάκα με τα απλά αλλά και με τα δύσκολα και ξέρουμε καλύτερα από όλους πως ένα χαμόγελο και ένα αστείο μπορούν να ανοίξουν πόρτες όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά!

Ε λοιπόν, μετά από όλους αυτούς τους λόγους, αγαπητέ εργοδότη, αν δε θες ένα τέτοιο άτομο στην εταιρεία σου και συ, αγαπημένη/ε συν- ταξιδιώτη συνεχίζεις να ντρέπεσαι ή να φοβάσαι να πεις στη συνέντευξη εργασίας ότι λατρεύεις τα ταξίδια τότε έχεις κάποιο πρόβλημα!

Μήνυμα της ημέρας: Τυχεροί οι εργοδότες που έχουν στην ομάδα τους travelers… 

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment