• No products in the cart.
Top
  >  Train Stories   >  Υπερσιβηρικος   >  ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟΣ: Ποια είναι η διαδικασία;
tstories-preparation

Ωραίααα, διάβασες το πρώτο post που έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα, άρα δεν έχεις δικαιολογία να μην ξέρεις τι είναι ο Υπερσιβηρικός! Και ναι, άρχισες να σκέφτεσαι ότι θα σου άρεσε και εσένα να κάνεις το συγκεκριμένο ταξίδι. Μπήκες να δεις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων και αποφασίζεις πως ήρθε η ώρα να το οργανώσεις. Για να μην “πελαγώσεις” θα σε βοηθήσω βήμα βήμα με τη διαδικασία και θα δεις πως πραγματικά είναι πολύ πιο εύκολη απ’ όσο νομίζεις! tstories-preparation Πρώτο βήμα – Διαβατήριο

Και στις 3 χώρες χρειάζεσαι διαβατήριο, οπότε αν δεν έχεις ήδη, τότε πρέπει να πληρώσεις ένα παράβολο αξίας 84, 50 ευρώ, να κάνεις αίτηση έκδοσης και αφού βγάλεις φωτογραφίες, να πας σε ένα από τα Γραφεία Διαβατηρίων της Ελλάδας και να πάρεις το πολυπόθητο βιβλιαράκι σου.( Υπολόγιζε ότι θα χρειαστείς περίπου 8 εργάσιμες ημέρες).

Η επιλογή μου: Μπήκα εδώ και βρήκα τα πάντα για τη διαδικασία, αναλυτικότατα!

Δεύτερο βήμα – Αεροπορικά εισιτήρια

Πρέπει να αποφασίσεις τη διαδρομή που θα κάνεις. Θα επιλέξεις Μόσχα – Βλαδιβοστόκ ή Μόσχα – Πεκίνο; Ή μήπως να ξεκινήσεις από Πεκίνο και να καταλήξεις Μόσχα; Προσωπικά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από Πεκίνο, δηλαδή να πετάξεις πρώτα  Ασία ώστε όταν θα ολοκληρώνεις το ταξίδι σου και θα είσαι αρκετά κουρασμένος, θα έχεις μόνο 3 ώρες και κάτι από Ρωσία προς Ελλάδα και όχι υπερατλαντική πτήση μιας ημέρας!

Εγώ διάλεξα να ξεκινήσω από Μόσχα και να καταλήξω Πεκίνο γιατί:

α) σκόπευα να πάω στο Naadam Festival στο Ουλάν Μπατόρ, το οποίο διεξάγεται από τις 11 μέχρι τις 13 Ιουλίου και είναι ουσιαστικά κάτι σαν τρίαθλο, όπου οι ντόπιοι παίρνουν μέρος σε 3 διαφορετικά αθλήματα: πάλη, τοξοβολία & ιππασία. Έίναι ένα παραδοσιακό φεστιβάλ το οποίο αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αναγνωρισμένο από την UNESCO και για να καταφέρω να το συνδυάσω με τις ημέρες που είχα στη διάθεσή μου, έπρεπε να επιλέξω την Μόσχα ως σημείο εκκίνησης

β) Διάλεξα Πεκίνο και όχι Βλαδιβοστόκ ως τερματικό, γιατί έτσι θα διέσχιζα τις 3 χώρες (Ρωσία, Μογγολία, Κίνα) και όχι μόνο τη Ρωσία.

Η επιλογή μου: Αθήνα – Μόσχα με Aegean Airlines με 120 ευρώ (να κλείσεις 4 μήνες πριν για να βρεις τη συγκεκριμένη υπερτιμή!) και Πεκίνο – Αθήνα με Aeroflot με 503 ευρώ. tstories-preparation Τρίτο βήμα – Ταξιδιωτική ασφάλιση

Σε τόσο μακρινά ταξίδια είναι καλό να έχεις ταξιδιωτική ασφάλιση. Μπορείς να ρωτήσεις την εταιρεία που έχεις επιλέξει για την ασφάλεια ζωής σου ή αυτή του αυτοκινήτου σου. Για τη Μογγολία και την Κίνα δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις ασφάλιση αλλά για τη Ρωσία ναι! Δε σου βγάζουν βίζα αν δεν τους δείξεις τη φωτοτυπία της ασφάλισης γι’αυτό πριν πας για τη ρωσική βίζα σου φρόντισε να έχεις ασφαλιστεί!

Η επιλογή μου: Διάλεξα τη Mondial Assistance και συγκεκριμένα το πρόγραμμα Globy για ταξίδια αναψυχής. Ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά που κάνω ταξιδιωτική ασφάλιση χωρίς τη μεσολάβηση ταξιδιωτικού γραφείου και είμαι πολύ χαρούμενη που την ανακάλυψα μόνη μου, κάνοντας search στο Google. Ανάλογα με τον τύπο ταξιδιού και τον προορισμό που θα ταξιδέψεις μπορείς να καλυφθείς με το πρόγραμμα Globy Classic ή το Super Globy.

Τέταρτο βήμα – Visa Invitation (πρόσκληση από σχετική Αρχή ή Φορέα)

Δυστυχώς δεν αρκεί να έχεις ταξιδιωτική ασφάλιση και διαβατήριο για να εισέλθεις στις παραπάνω χώρες, χρειάζεται να αποδείξεις με κάποιο τρόπο πως σε έχουν καλέσει εκεί. Τι κάνεις σε αυτή τη περίπτωση; Αν δεν έχεις γνωστούς ή φίλους στη Ρωσία ή στην Κίνα πρέπει να καταφύγεις σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο θα φροντίσει να σε βοηθήσει και να σου δώσει αντίγραφο πρόσκλησης.
tstories-preparation

Πέμπτο βήμα – Τα ξενοδοχεία

Ναι, να τα κλείσεις πριν πας για τις αιτήσεις Βίζα γιατί σε κάποιες περιπτώσεις σου ζητάνε να δουν τη διεύθυνση του ξενοδοχείου ή του σπιτιού που θα μείνεις. Οπότε κλείσε δωμάτιο και εκτύπωσε την κράτηση ώστε σε περίπτωση που σου τη ζητήσουν να την έχεις μαζί σου!

Έκτο βήμα – Οι visas

Είναι φοβερό το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από την πρώτη φορά που έκανα αίτηση για τις βίζες το 2015. Φέτος, το 2019 τα πράγματα είναι κάπως έτσι:

Ρωσική Βίζα:  Για να αποκτήσεις την πολυπόθητη ρωσική βίζα, πρέπει πρώτα να κλείσεις Online ραντεβού αφού πρώτα συμπληρώσεις την Online αίτηση για βίζα και την έχεις μαζί σου εκτυπωμένη όταν πας στο γραφείο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πας στο Ρωσικό Κέντρο έκδοσης βίζας, να δώσεις τα χαρτιά σου, να πληρώσεις 60 με 90 ευρώ και μετά από 5 εργάσιμες θα έχεις τη βίζα σου τυπωμένη στο διαβατήριο!

Μογγολική Βίζα: Κάθε χρόνο υπάρχουν αλλαγές και τροποποιήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη βίζα. Το 2019 η βίζα στη Μογγολία είναι υποχρεωτική ενώ το 2015 ήταν δωρεάν. Καθώς όμως στην Ελλάδα δεν έχουμε πρεσβεία, το διαβατήριό σου πρέπει να ταξιδέψει μέχρι τη γειτονική Βουλγαρία. Ω ναι! (Η διαδικασία παίρνει ακριβώς μία εβδομάδα) Αλλιώς, πλέον υπάρχει και η δυνατότητα βίζα upon arrival στο αεροδρόμιο ή στα σύνορα.

Κινεζική Βίζα: Πέρα από το διαβατήριο, την πρόσκληση και μια φωτογραφία σας, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να έχετε συμπληρώσει την παρακάτω αίτηση. Το κόστος της τουριστικής βίζας είναι 60 ευρώ και την πληρώνετε στο ταμείο μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Και εδώ, αφού συμπληρώσετε την online αίτηση, θα πρέπει πριν πάτε να κλείσετε ραντεβού. Μέχρι πέρυσι πήγαινα στην Πρεσβεία, από φέτος πρέπει να πάμε στο Κέντρο Έκδοσης Θεωρήσεων Κίνας (Chinese Visa Application Center). Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και εδώ. 

Η επιλογή μου: Καλά, μη γελιόμαστε! Δεν είχα επιλογή! Αν ήθελα να ταξιδέψω στις συγκεκριμένες χώρες έπρεπε να ακολουθήσω τις παραπάνω διαδικασίες! Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως η επιλογή μου να καταθέσω τις αιτήσεις στις 9 το πρωί, με το που άνοιγαν τα γραφεία και οι Πρεσβείες, ήταν από τις πιο έξυπνες κινήσεις μου! Ούτε ουρές, ούτε ταλαιπωρία! Πρωί πρωί λοιπόν!

Έβδομο βήμα: Τα πολυπόθητα εισιτήρια του Υπερσιβηρικού

Θα τα αγοράσεις απευθείας από τα website Russian Railways ή  RZD. Εναλλακτικά, μέσω ταξιδιωτικών γραφείων ειδικευμένων στο ταξίδι με το Υπερσιβηρικό.Τα πιο γνωστά εξ αυτών είναι τα: RealRussia, TransSiberia Express & MonkeyShrine.

Η επιλογή μου: Το τελευταίο

Κάπου εδώ θα σε αφήσω γιατί νομίζω πως είναι ήδη αρκετές οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν!

Θα ακολουθήσει ποστ με περιγραφή των τρένων και με packing tips!

Stay tuned and follow #MyTransSiberianDream!

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

Comments:

  • Ioanna

    10 May 2017

    Γεια σου! Τέλειο το ταξίδι που έκανες και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες. Κι εμείς θα το κάνουμε αυτό το καλοκαίρι, οπότε αν μπορείς θα ήθελα τα φώτα σου 🙂
    Από ότι είδα τα εισιτήρια για τα τρένα τα έκλεισες με πρακτορείο. Γιατί? Εμείς σκεφτόμασταν να κλείσουμε μόνο από Ιρκούτσκ για Ουλάν Μπατόρ και από εκεί για Πεκίνο. Τα εντός Ρωσίας είπαμε να τα κλείνουμε κάθε φορά στον σταθμό.

    Βασικά, για να μη γεμίζω με ερωτήσεις τα comments θα μπορούσαμε μήπως να μιλήσουμε με mail?

    Ιωάννα

post a comment