• No products in the cart.
Top
  >  Train Stories   >  Υπερσιβηρικος   >  Tαξίδι με τον ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟ

«Δεν υπάρχει ταξίδι με τρένο που να μπορεί να συγκριθεί σε διάρκεια με οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο. Το μεγάλο σιδηροδρομικό ταξίδι είναι ο Υπερσιβηρικός. Ολα τα άλλα είναι ασήμαντα». Αυτά έγραφε το 1978 στο βιβλίο του The Big Red Train Ride (Το ταξίδι με το μεγάλο κόκκινο τρένο) ο βρετανός Eric Newby και 37 χρόνια αργότερα μια τρελή trainlover αποφασίζει να κλείσει εισιτήριο με το συγκεκριμένο τρένο για να διαπιστώσει αν ο αγαπητός αυτός Άγγλος έχει δίκιο ή όχι! MyTransSiberianDream TransSiberian Railway λοιπόν ή στα ελληνικά Υπερσιβηρικός. Ναι, ο Υπερσιβηρικός είναι αυτό το τρένο το οποίο διασχίζει το 1/3 του πλανήτη μας, διανύει περίπου 8.000 Km και χρειάζεται 6 ολόκληρες ημέρες για να φτάσει από τη μία άκρη της Ρωσίας στην άλλη.

Υπάρχουν 2 τρόποι για να διασχίσεις τη Σιβηρία με τον Υπερσιβηρικό. Ο πρώτος είναι να μπεις στο direct τρένο χωρίς να σταματήσεις πουθενά, ενώ ο δεύτερος περιλαμβάνει στάσεις και ανεβοκατέβασμα από πόλη σε πόλη. Χωρίς αμφιβολία ο δεύτερος είναι ο πιο ενδιαφέρον αλλά και οικονομικότερος και είτε έχεις στη διάθεσή σου μόλις 15 ημέρες είτε ολόκληρο μήνα, να το προτιμήσεις! Και να θυμάσαι, όσο περισσότερες στάσεις  κάνεις τόσο καλύτερα!

Οι διαδρομές

Η original εκδοχή του ξεκινάει από τη Μόσχα, διασχίζει όλη τη Σιβηρία και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ κάνοντας συνολικά 6 ολόκληρες μέρες. Το όνομα αυτής φυσικά: Trans -Siberian!  Η δεύτερη διαδρομή (αυτή που θα ακολουθήσω και εγώ) ξεκινάει από τη Μόσχα, διασχίζει ολόκληρη σχεδόν τη Ρωσία, περνάει από Μογγολία για να καταλήξει στο Πεκίνο, στην Κίνα. Αυτή η διαδρομή ονομάζεται Trans – Mongolian και θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα καθώς μέσα σε 6 ημέρες διασχίζεις 3 χώρες. Τέλος υπάρχει και μια τρίτη διαδρομή, η Trans Manchurian route που από τη Ρωσία καταλήγει στην Κίνα χωρίς να περάσει καθόλου από τη Μογγολία. ‘Όποια και να διαλέξεις, το σημαντικό είναι να έχεις αποφασίσει από πριν σε ποιες στάσεις θα κατέβεις. Τα μέρη που περνάει το τρένο είναι μοναδικά και κάποια από αυτά θέλουν να τους αφιερώσεις τουλάχιστον μια ημέρα!

Δες τη διαδρομή

 

Οι στάσεις

Όπως σου είπα και παραπάνω Υπερσιβηρικός χωρίς στάσεις δεν είναι Υπερσιβηρικός! Έτσι αφού αποφασίσεις ποια από τις 3 διαδρομές θα ακολουθήσεις, ξεκίνα να σημειώνεις τις στάσεις που θες να κάνεις κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου ταξιδιού! Τα πιο όμορφα μέρη για να σταματήσεις είναι τα εξής: Ekaterinburg (η πόλη που ενώνει Ευρώπη με Ασία), Novosibirsk (2 μέρες στο τρένο ξεκινώντας από Μόσχα – αξίζει να πας για trekking & rafting στα Altai mountains), Krasnoyarsk (3 days from Moscow – είναι η climbing mecca για τους λάτρεις των βουνών), Irkutsk (4 ημέρες στο τρένο, σταματάς οπωσδήποτε για να κάνεις βουτιά  στην πιο βαθιά λίμνη του κόσμου τη Baikal lake), Ulan-Ude (4.5 μέρες στο τρένο – η πρώτη ασιατική πόλη που συναντάς στη διαδρομή με το τρένο), Vladivostok (6 μέρες στο τρένο – το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρωσίας). Ulan-Bataar (5 ημέρες χωρίς στάση) στη Μογγολία και φυσικά Πεκίνο, Beijing  στη Κίνα εφόσον έχεις επιλέξει το Trans Mongolian route.

Καθώς ο σκοπός του τρένου δεν είναι μόνο τουριστικός αλλά εξυπηρετεί καθημερινά τεράστιο αριθμό ντόπιων που μετακινούνται από τη μια περιοχή στην άλλη, οι στάσεις δεν είναι μόνο αυτές που σου προτείνω. Θα δεις χωριουδάκια, κωμοπόλεις, πεδιάδες, στέπες, μοναδικά τοπία που αν δεν έχεις περιορισμένο αριθμό ημερών διακοπών,  αξίζει να κατεβείς και να εξερευνήσεις κάθε πιθανή τους γωνιά! Αν όμως έχεις μετρημένες ημέρες τότε διάλεξε μεταξύ των πόλεων που σου πρότεινα παραπάνω!

Τα εισιτήρια

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να αγοράσεις τα εισιτήριά σου. Είτε μέσω ταξιδιωτικού γραφείου πολύ πριν το ταξίδι σου είτε φτάνοντας στο σταθμό των τρένων στη Μόσχα ή στο Πεκίνο. Αν επιλέξεις την Trans Siberian route χωρίς να κάνεις στάσεις, με τερματικό σταθμό το Βλαδιβοστόκ, το εισιτήριο κοστίζει μόλις 300 ευρώ στη δεύτερη θέση (καμπίνα με 4 άτομα) ή 150 ευρώ στην τρίτη θέση (δε στην προτείνω).

Αν επιλέξεις κάποια από τις άλλες δύο διαδρομές (πάντα χωρίς στάσεις) θα πληρώσεις γύρω στα 500 ευρώ. Επιλέγοντας διαδρομή με στάσεις, η τιμή ανεβαίνει καθώς θα πρέπει να αλλάζεις τρένα. Υπολόγισε λοιπόν ότι το συνολικό κόστος φτάνει περίπου στα 800 ευρώ! Το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνει κρεβάτι σε κουκέτα 4 ατόμων φυσικά χωρίς πρωινό ή άλλες ανέσεις. Είπαμε σε τρένο θα κοιμηθείς όχι σε ξενοδοχείο :p

Η διαδρομή μου

Από σήμερα λοιπόν και μέχρι το τέλος του Ιουλίου, μέσα από τη στήλη trainstories και κάτω από το hashtag #MyTransSiberianDream θα σε βοηθήσω να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται για το συγκεκριμένο ταξίδι το οποίο για πολύ κόσμο είναι όνειρο ζωής που όμως λόγω ελάχιστων ελληνικών αναφορών στο internet, δεν το παίρνουν απόφαση να το οργανώσουν.

Θα δούμε παρέα τη διαδικασία κρατήσεων, τις επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου, θα σε βοηθήσω με όλη τη γραφειοκρατία και φυσικά το βράδυ της 3ης Ιουλίου θα σε πάρω μαζί μου γιατί όπως ήδη έχεις καταλάβει, το δικό μου TransSiberian Dream… από όνειρο γίνεται πραγματικότητα! 

Η δική μου επιλογή

Πριν σε αφήσω και επανέλθω την επόμενη εβδομάδα με τα tips και τις λεπτομέρειες της οργάνωσης του συγκεκριμένου ταξιδιού, θα μοιραστώ από τώρα μαζί σου τη διαδρομή μου. Καθώς έχω μόνο 15 ημέρες στη διάθεσή μου και θέλοντας να δω και τις 3 πρωτεύουσες των χωρών που ενώνει ο Υπερσιβηρικός, επέλεξα να κάνω στάση στη Μόσχα, το Ίρκουτσκ, το Ουλάν Μπατόρ και το Πεκίνο. Θα μου πεις δεν τις λες και λίγες τις στάσεις αλλά αν είχα παραπάνω ημέρες θα ήθελα να προσθέσω σίγουρα και άλλες 2 πόλεις.

Στον παρακάτω χάρτη θα δεις τα σημεία αναφοράς μου, μια απόσταση πάνω από 5,500 km, που τελικά παρόλο που έψαξα για συνεπιβάτες, θα τη διανύσω μόνη μου. Το αρχικό μου άγχος, διαδέχτηκαν η χαρά και η ανυπομονησία και αυτό μου το ταξίδι θα είναι το δώρο μου στον εαυτό μου για τα 3 χρόνια λειτουργίας του blog το οποίο όπως πιθανώς θα ξέρεις ξεκίνησε ως Train…storiesfromyworld ένα Αυγουστιάτικο μεσημέρι του 2012 στο τρένο για Μιλάνο!

#MyTransSiberianDream

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment