• No products in the cart.
Top
  >  Ταξιδι   >  Travel Tips   >  New Year’s Resolution: περισσότερα ταξίδια!
New Year's Travel Resolution

Είναι αυτή η ημέρα που περιοδικά, εφημερίδες και portals μιλάνε για τις “αποφάσεις της νέας χρονιάς“. Για το τι θα κάνουμε το νέο χρόνο, τι δε θα κάνουμε και τι θα συνεχίσουμε να κάνουμε… με διαφορετικό τρόπο! Φράσεις τύπου “φέτος θα κόψω το κάπνισμα”, “θα σταματήσω να τρώω γλυκά”, “θα ξεκινήσω γυμναστήριο” σου λένε κάτι; Ναι, είμαι σίγουρη πως τις έχεις πεις ή τις έχεις ακούσει. Πόσες από αυτές όμως πραγματοποίησες; Όλες; Μπράβο! Ανήκεις στο 1% των ανθρώπων που ό,τι λένε – μια μέρα πριν την αλλαγή του χρόνου – το τηρούν! Μη διαβάσεις λοιπόν αυτό το κείμενο, μάλλον δε σε αφορά! Εγώ θα μιλήσω με το υπόλοιπο 99%!

New Year's Travel Resolution

Βρίσκεσαι λοιπόν λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου και σκέφτεσαι τι θα ήθελες να ευχηθείς /υποσχεθείς στον εαυτό σου για τη νέα χρόνια. Σίγουρα είναι άπειρα θα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις, να μειώσεις, να αλλάξεις, να αυξήσεις και δυστυχώς δεν είμαι η κατάλληλη για να σε βοηθήσει στην πραγματοποίησή τους αλλά σου έχω νέα! Αν το δικό σου New Year’s Resolution είναι το ίδιο με το δικό μου, τότε συνέχισε να διαβάζεις! Θα σου πω πώς να φτάσεις σε ένα χρόνο από τώρα να είσαι χαρούμενος που κατάφερες να κάνεις αυτό που υποσχέθηκες!

Θα αναρωτιέσαι ακόμα ποιο είναι το δικό μου resolution! Ok, το πρώτο το μαρτύρησα στον τίτλο! Περισσότερα ταξίδια και θα σου πω βήμα προς βήμα πως θα καταφέρεις να το κάνεις (και συ) πραγματικότητα! Όσο για τη δεύτερη απόφαση, αυτή είναι να ταξιδέψω μόνη μου για μία εβδομάδα στο εξωτερικό! Για αυτή τη δεύτερη σου υπόσχομαι να σου μιλήσω σύντομα! Πάμε πάλι στην πρώτη απόφαση που είμαι σίγουρη πως σε ενδιαφέρει και σενα και αναρωτιέσαι πώς μπορείς να την κάνεις πραγματικότητα!

Περισσότερα ταξίδια λοιπόν μέσα στο χρόνο! Ίσως και απλά ένα ταξίδι, αρκεί φέτος να καταφέρεις να το πάρεις απόφαση και να μη βαρεθείς, να το οργανώσεις και τελικά να το πραγματοποιήσεις! Πώς όμως;

 

Σχεδίασε το ταξίδι

Το έχω ξαναπεί, ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του ταξιδιού είναι υπέροχες διαδικασίες! Απλά πρέπει να κάνεις την αρχή!

1. Διάλεξε προορισμό

Μη διστάζεις να βάλεις στο μυαλό μου προορισμούς που σου φαίνονται μακρινοί ή ακριβοί! Όλα είναι δυνατά, και “κάθε μακριά μπορείς να το φέρεις κοντά” όπως λέει και το σλόγκαν γνωστής αεροπορικής εταιρείας. Διάλεξε προορισμό λοιπόν! Αν δυσκολεύεσαι, ρίξε μια ματιά στη λίστα μου!

2. Διάλεξε περίοδο και ημερομηνία

Καλοκαίρι ή χειμώνα; Αύγουστο ή Μάρτιο; Διάλεξε την εποχή που θα ήθελες να ταξιδέψεις και μετά προσδιόρισε λίγο πολύ και τις ημερομηνίες. Απέφυγε τον Δεκέμβριο, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο- Αύγουστο καθώς θεωρούνται high season και είναι κρίμα να πληρώσεις διπλά και τριπλά!

3. Ζήτησε άδεια από τη δουλειά

Αφού διάλεξες τις ημερομηνίες και εφόσον εργάζεσαι, προτείνω να το ανακοινώσεις στο αφεντικό σου τουλάχιστον 2 μήνες πριν. Έτσι, και εσύ θα προετοιμάσεις το έδαφος εγκαίρως ώστε κάποιος συνάδελφος να αναλάβει τη δουλειά σου όσο θα λείπεις αλλά και το αφεντικό σου δε θα μπορεί να σου το αρνηθεί με τη δικαιολογία ότι το ανακοίνωσες τελευταία στιγμή! Επίσης, θυμήσου ότι όταν το ανακοινώσεις στον εργοδότη σου τότε θεωρείται δεδομένο, οπότε δεν μπορείς να κάνεις πισωγυρίσματα και δεύτερες σκέψεις!

4. Πες το σε όλους

Ανακοινώνοντας το σε φίλους και γνωστούς σημαίνει πως τα πράγματα σοβαρεύουν καθώς έχεις ένα μεγάλο κοινό που ξέρει ότι ετοιμάζεσαι για ένα ταξίδι και αυτό σου δημιουργεί αυτόματα την ανάγκη να το πραγματοποιήσεις χωρίς δισταγμούς! Μη διστάσεις να το ανακοινώσεις και στους social friends σου! Βάζοντας στόχους δημόσια έχει αποδειχθεί πως έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πετύχεις από εκείνους τους στόχους που κρατάς μόνο για τον εαυτό σου! Επίσης, έχεις πιθανότητες να βρεις και συνταξιδιώτες οι οποίοι χρειαζόντουσαν κάποιον να κάνει την πρώτη κίνηση για να το πάρουν και εκείνοι απόφαση!

Φρόντισε για το οικονομικό

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν! Μπορεί να έχεις θεωρητικά στο μυαλό σου ένα ποσό που είσαι διατεθημένος να δώσεις για το ταξίδι σου αλλά αν δε δεις και στην πράξη τα κόστη δε μπορείς να είσαι σίγουρος

1. Υπολόγισε το κόστος του ταξιδιού

Αφιέρωσε 2 με 3 ημέρες για να ψάξεις αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια τρένων, καραβιών, ξενοδοχεία ή hostel και ένα πιο γενικό ποσό για τη σίτιση! Μπες σε μεγάλα ταξιδιωτικά sites και κάνε σύγκριση τιμών. Ψάξε κόστη των μέσων μαζικής μεταφοράς, των μουσείων που σε ενδιαφέρουν ακόμα και επιπλέον δραστηριοτήτων που θα σου άρεσε να κάνεις όσο είσαι εκεί. Κάνε την πρόσθεση αυτών, υπολόγισε και ένα 20% επιπλέον του τελικού πόσου και voila! Έχεις το ακριβές ποσό που θα χρειαστείς για το ταξίδι σου!

2. Φτιάξε ένα travel fund 

Αγόρασε έναν κουμπαρά από αυτούς -τους παλιούς τους πήλινους- που δεν ανοίγουν με τίποτα και άρχισε να βάζεις σιγά σιγά μικροποσά που θα προορίζονται για το ταξίδι σου. Εναλλακτικά μπορείς να ανοίξεις online τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζά σου και να βάζεις κατευθείαν εκεί μέρος του μισθού σου!

3. Θυσίασε μια καθημερινή σου συνήθεια

Ποιες είναι οι καθημερινές σου συνήθειες; Ο πρωινός καφές από το καφέ της γειτονιάς; Οι βραδινές έξοδοι για ποτό; Το κάπνισμα; Διάλεξε μία εξ αυτών και υπολόγισε πόσα χαλάς το μήνα για τη συγκεκριμένη συνήθεια. Αυτά τα λεφτά βάλτα κατευθείαν στην άκρη για το ταξίδι! Βασική λεπτομέρεια: αυτό σημαίνει πως πρέπει να κόψεις τη συγκεκριμένη συνήθεια, είτε λέγεται κάπνισμα είτε παραγγελία μεσημεριανού φαγητού στη δουλειά. Ναι, το ξέρω, δεν είναι εύκολο αλλά αξίζει τη θυσία!

4. Πλήρωσε ένα μέρος του ταξιδιού

Αν έχεις ήδη συγκεντρώσει κάποια χρήματα , κάνε μια πρώτη αγορά! Αγόρασε τα αεροπορικά, δώσε προκαταβολή στο ξενοδοχείο που θα μείνεις, κλείσει ένα tour που σκοπεύεις να κάνεις όσο είσαι εκεί. Πληρώνοντας μέρος του ποσού που σκοπεύεις να διαθέσεις στο ταξίδι περνάς από την αποταμίευση στην πράξη και αυτό θα σου δώσει ακόμα μεγαλύτερα κίνητρα για να συνεχίσεις και φυσικά να πραγματοποιήσεις το κάθε ταξίδι που σχεδιάζεις!

Προετοιμάσου για το ταξίδι 

1. Πάρε μαζί σου διαβατήριο

Έλεγξε αν χρειάζεσαι διαβατήριο ή μόνο ταυτότητα για το ταξίδι σου! Αν δεν έχεις διαβατήριο κάνε αίτηση εγκαίρως ενώ αν έχεις, έλεγξε την εγκυρότητά του. Για μακρινά ταξίδια είναι καλύτερο να έχεις τσεκάρει πως δε λήγει σε λιγότερο από έξι μήνες.

2. Κάνε αίτηση για visa

Σε πολλές χώρες χρειάζεσαι βίζα για να ταξιδέψεις και να περάσεις τα σύνορα ή τις πύλες του αεροδρομίου οπότε έλεγξε αν στη χώρα που θα ταξιδέψεις ζητάνε βίζα και απευθύνσου άμεσα στο εκάστοτε προξενείο ή πρεσβεία. Αυτή τη δουλειά μπορούν να στην κάνουν και τα ταξιδιωτικά γραφεία (με κάποιο επιπλέον κόστος βέβαια)!

3. Συμβουλέψου το γιατρό σου

Είτε έχεις κάποιο μικρό πρόβλημα υγείας είτε όχι είναι καλό να κάνεις ένα τσεκαπ πριν το ταξίδι σου. Αν μάλιστα ετοιμάζεσαι να πετάξεις εκτός Ευρώπης είναι καλό να δεις με το γιατρό σου το ενδεχόμενο εμβολιασμού ή χορήγησης φαρμάκων όπου φυσικά είναι υποχρεωτικό!

4. Αγόρασε ένα ταξιδιωτικό οδηγό

Ε ναι, αν δεν είναι ο ταξιδιωτικός οδηγός το τελευταίο αλλά και σημαντικότερο στοιχείο και κίνητρο για το ταξίδι σου τότε τι είναι; Αγόρασε λοιπόν έναν Lonely Planet και ακούμπησέ τον δίπλα από το κρεβάτι σου. Κάθε φορά που θα ξυπνάς ή θα πέφτεις για ύπνο, το μάτι σου θα πέφτει πάνω του και θα προετοιμάζεσαι ασυναίσθητα για το ταξίδι. Φυσικά μην ξεχάσεις να τον διαβάσεις πριν ταξιδέψεις ή έστω κατά τη διάρκεια της πτήσης σου!

Τέλος, ένα ακόμα κίνητρο για να σε πείσει να κλείσεις τα αεροπορικά είναι να μπεις στη διαδικασία να μάθεις περισσότερα πράγματα για τη χώρα που θα επισκεφτείς, εντάσσοντάς τα στην καθημερινότητά σου! Ξεκίνα μαθήματα για να μάθεις να μιλάς τη γλώσσα της χώρας που θα επισκεφτείς, μάθε να μαγειρεύεις κάποια παραδοσιακά πιάτα τους, βρες μέσω των social media ομάδες Ελλήνων και ξένων μόνιμων κατοίκων της πόλης που θα επισκεφτείς και ξεκίνα διάλογο μαζί τους ζητώντας τους συμβουλές ή κάνοντας απλά practise της ξένης γλώσσας.

Τι λες; Δεν έχεις περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσεις το φετινό New Year’s Travel resolution σου; Μη μου πεις όχι, δε θα σε πιστέψω! Αν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα να είσαι σίγουρος πως το 2015 θα σου φέρει όχι ένα αλλά πολλά περισσότερα ταξίδια! Τι κάθεσαι λοιπόν!; Ξεκίνα να τα προγραμματίζεις από τώρα, ακόμα και αν είναι ένα απλό Σαββατοκύριακο στην Ιταλία ή ένα τριήμερο (εκείνο της Καθαράς Δευτέρας) στην Μάλτα! 😉

Happy New Year! Ας πιούμε στο νέο ταξιδιάρικο χρόνο που

βρίσκεται μόλις 14 ώρες μακριά! Καλά ταξίδια λοιπόν!

Μ.

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment