• No products in the cart.
Top
  >  T-stories Approves   >  Lifestyle   >  Διασκεδαση   >  Travel tips για να ταξιδεύεις υγιής και με ασφάλεια

Ποιο είναι τα 2 αντικείμενα που δεν ξεχνάς να πάρεις μαζί σου πριν από ένα ταξίδι; Πέρα από το διαβατήριο, την ταυτότητα, το κινητό ή το πορτοφόλι σου;. Θέλω να πιστεύω πως αυτά δεν τα ξεχνά κανείς!

Εντάξει δε θα σε κουράσω, απαντάω εγώ για σενα. Φυσικά, το συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης και την κάρτα ασφάλισης ασθενείας. Για την πρώτη σού είχα μιλήσει όταν ετοιμαζόμουν για τον Υπερσιβηρικό καθώς χωρίς αυτή η Ρωσία δε σου εγκρίνει με τίποτα τη βίζα. Για την δεύτερη όμως θα σου μιλήσω σήμερα γιατί όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις έτσι και στα ταξίδια πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και φυσικά πρόληψη.

Και ναι, το ξέρω πως πριν από ένα ταξίδι δεν ξεκινάς κάνοντας αρνητικές σκέψεις, άλλωστε εγώ είμαι η πρώτη που το λέει “αν σκεφτόμουν με το μυαλό ενός πεσιμιστή θα έπρεπε να βρίσκομαι κλεισμένη στο σπίτι μου από φόβο ότι θα μου συμβεί οτιδήποτε όσο ταξιδεύω”. Οπότε αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που θέλουν αλλά φοβούνται να ταξιδέψουν, ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις και να το πάρεις απόφαση να φτιάξεις βαλίτσα. Για αρχή ξεκίνησε με έναν κοντινό προορισμό όπως την Ιταλία ( ποια άλλη θα πρότεινα άλλωστε;). Απλά πάντα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως για οποιαδήποτε αναποδιά πρέπει να είσαι “καλυμμένος”. Και εδώ έρχεται να σε βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (EHIC)

travel-health-tstories

Την πρώτη φορά που πήρα στα χέρια μου τη συγκεκριμένη κάρτα ήταν τον Αύγουστο του 2008, τότε που έφευγα για 8 μήνες στην Ισπανία ως Erasmus φοιτήτρια. Η διαδικασία ήταν απλή και φυσικά δωρεάν και ομολογώ πως αν και είχα πει στον εαυτό μου ότι δε θέλω να τη χρησιμοποιήσω, τελικά λόγω κρυώματος βρέθηκα στο νοσοκομείο της Castellon De La Plana (της πόλης που έμενα) για να κάνω εξετάσεις και να πάρω κάποια φαρμακευτική αγωγή με χαρτί γιατρού. Δείχνοντας τη συγκεκριμένη κάρτα δε χρειάστηκε να πληρώσω την εξέταση στο νοσοκομείο.

Η επόμενη φορά που ανανέωσα τη συγκεκριμένη κάρτα ήταν όταν τον Σεπτέμβριο του 2010 έφυγα για Ιταλία. Τις πρώτες ημέρες της μετακόμισής μου εκεί και μέχρι να ξεκινήσω να δουλεύω ήξερα πως με τη συγκεκριμένη κάρτα είχα το ίδιο δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης με τους Ιταλούς. Στη συνέχεια, καθώς άρχισα να δουλεύω και δήλωσα επίσημη κατοικία μου την Ιταλία άλλαξα την ελληνική μου κάρτα ασφάλισης ασθένειας και την έκανα ιταλική. Έτσι ως Ευρωπαίος Πολίτης και μόνιμος κάτοικος Ιταλίας είχα (και πάλι) δωρεάν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Από τότε και έχοντας ταξιδέψει το τελευταίο διάστημα περισσότερο εκτός Ευρώπης παρά εντός, δεν την είχα μαζί μου, όμως τελευταία αποφάσισα πως μιας και το 2016 θα βρίσκομαι κυρίως εντός Ε.Ένωσης ήταν ώρα να ανανεώσω την κάρτα μου. Έτσι από τον Ιανουάριο που ταξίδεψα Κύπρο και στη συνέχεια το Φεβρουάριο σε Αυστρία, Ιταλία και Σλοβακία, η νέα μου κάρτα βρίσκεται και πάλι σε ισχύ και εγώ ομολογώ πως ταξιδεύω λίγο πιο ήσυχη.

european health-card -tstories

Αν λοιπόν ετοιμάζεσαι και συ για κάποιο ταξίδι εντός Ευρώπης τότε νομίζω πως ήρθε η ώρα να δεις για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας για να είσαι πιο σίγουρος και φυσικά όπως σου είπα και πιο πάνω… “καλυμμένος”.

Τι ακριβώς είναι όμως η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;

Μια δωρεάν κάρτα που προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή σου διαμονή σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε φοιτητές Erasmus ή Erasmus Plus, σε Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να μετακομίσουν σε κάποια πόλη της Ε.Ε. αλλά και σε ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν για λίγες ημέρες έξω από την Ελλάδα με την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι ασφαλισμένοι ή καλύπτονται από ένα κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (πχ ΙΚΑ).

Πώς την προμηθεύομαι;

Μπορείς να αποκτήσεις την κάρτα επικοινωνώντας με τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας (πχ ΙΚΑ) δεδομένου ότι κάθε μεμονωμένη χώρα είναι υπεύθυνη για την έκδοση και τη διανομή της κάρτας στη δική της επικράτεια.

Ποιο είναι το κόστος;

Good news! Είναι δωρεάν!

Πώς μπορώ να μάθω περισσότερα;

Αν έχεις smartphone σου προτείνω να κατεβάσεις το application όπου σου εξηγεί βήμα βήμα τη διαδικασία απόκτησης της κάρτας και τους λόγους που θα ήταν καλό να την έχεις μαζί σου  (Κατέβασε το app από εδώ: Itunes, Google Playstore, & Windows Phone Store)

Μην ξεχνάς όμως κάτι σημαντικό. Μιλώντας για πρόληψη καλό είναι πριν από κάθε ταξίδι πέρα από τη μαγική αυτή καρτούλα να έχεις μαζί σου και ένα μικρό φαρμακείο.

Εγώ έχω πάντα ένα μικρό νεσεσέρ το οποίο περιέχει αντισηπτικά μαντηλάκια, γάζες, τσιρότα, χάπια για τον πονοκέφαλο ή/και τον πυρετό, χάπια αντιμετώπισης διάρροιας και εμετού,  αντικουνουπικό, after bite αμμωνία και καραμέλες για το λαιμό. Αν έχεις κάποια πάθηση προμηθεύσου όλα τα φάρμακα πριν φύγεις από την Ελλάδα γιατί δεν ξέρεις αν θα τα βρεις στο εξωτερικό.

Μετά από όλα αυτά νομίζω πως είσαι πλέον έτοιμος να ταξιδέψεις. Για πού λες; Εγώ ετοιμάζομαι για Μιλάνο (ακόμα μία φορά)! 😉

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment