• No products in the cart.
Top
  >  T-stories Approves   >  Lifestyle   >  Οδηγός για eco-friendly travelers

Είμαι σίγουρη πως τον τελευταίο χρόνο έχεις ακούσει ή διαβάσει αρκετά περί sustainable holidays και responsible traveling. Έχεις άραγε καταλάβει τι ακριβώς είναι και πώς μπορείς από εδώ και πέρα να γίνεις και εσύ έστω και σιγά σιγά, βήμα βήμα ένα “υπεύθυνος ταξιδιώτης”;

Ο οικολογικός τουρισμός  ακολουθεί τις αρχές της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας, με σκοπό το χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον αλλά και στον πολιτισμό μιας χώρας. Ένας ταξιδιώτης δηλαδή που έχει οικολογική συνείδηση και ενώ ταξιδεύει φροντίζει παράλληλα να μην επιβαρύνει το περιβάλλον με τις επιλογές του, σέβεται τους ανθρώπους και τα μέρη που επισκέπτεται και φροντίζει να συμβάλλει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής σε χώρους που διαχειρίζεται η κοινότητα.

Και ναι, ξέρω πως στη θεωρία το “go green” ακούγεται τόσο απλό αλλά όταν τελικά αποφασίζεις να το βάλεις σε εφαρμογή δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και τι μπορείς να αλλάξεις στην καθημερινότητα και στα ταξίδια σου για να είσαι και συ όσο πιο eco-friendly & responsible traveler γίνεται.

 

Ταξιδεύοντας full-time τα τελευταία 2 χρόνια -πριν την πανδημία-  και γνωρίζοντας καλά πως σε κάθε αεροπλάνο, αυτοκίνητο, πλοίο που μπαίνω “βοηθάω” στη μόλυνση του περιβάλλοντος, προσπαθώ πάνω από 1 χρόνο τώρα να αντισταθμίζω τη μόλυνση αυτή που προκαλώ σα μονάδα, με μικρές μεν αλλά σημαντικές ενέργειες που φροντίζω να κάνω ώστε τουλάχιστον να είμαι όσο πιο eco-friendly ταξιδιώτισσα μπορώ πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το κάθε μου ταξίδι.

Να λοιπόν όλα όσα κάνω, μικρές αλλά και μεγαλύτερες ενέργειες που έστω τις μισές από αυτές να κάνουμε όλοι μας, ίσως να καταφέρουμε να περιορίσουμε την οικολογική (και πολιτιστική) καταστροφή που το ανθρώπινο είδος έχει προκαλέσει ( και συνεχίζει να προκαλεί) στον πλανήτη γη.

Ξεκινάμε από τα απλά:

Μειώνουμε τη χρήση πλαστικού στα ταξίδια μας

Μη μου πεις ότι ναι καλά αυτό το ξέραμε ήδη. Για πες μου, πόσο συχνά αγοράζεις πλαστικά μπουκαλάκια νερού όταν ταξιδεύεις, όταν έχεις περπατήσει χιλιόμετρα σε μια πόλη και έχεις σκάσει από το πολύ περπάτημα; Ή πόσες φορές, αφού περνάς τον έλεγχο αποσκευών, στο αεροδρόμιο δεν έχεις τρέξει να αγοράσεις νερό για να έχεις μαζί σου στο αεροπλάνο;

Αντί για τα παραπάνω, θα μπορούσες να έχεις το δικό σου θερμός με νερό που θα έχεις γεμίσει από τις ειδικές βρύσες τοποθετημένες στα αεροδρόμια ή να το κουβαλάς μαζί σου στις βόλτες σου στην πόλη. Αν πάλι το νερό στη χώρα που βρίσκεσαι δεν πίνεται, και εφόσον δεν έχεις ειδικό θερμός με φίλτρο καθαρισμού, πήγαινε στο σούπερ μάρκετ και αγόρασε μόνο ένα αλλά μεγάλο μπουκάλι νερό από το οποίο θα γεμίζεις το θερμός σου πριν βγεις από το δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Φυσικά, πλαστικό δεν είναι μόνο το μπουκαλάκι του νερού, αλλά και οι σακούλες για ψώνια ή για σουβενίρ. Πες όχι και σε αυτές και έχε μαζί σου πάνινες. Και μην ακούσω ότι πιάνουν χώρο ή ότι τις ξεχνάς. Είναι απλά δικαιολογία.

Ταξιδεύουμε Light

Κάθε κιλό μετράει και το ότι οι αεροπορικές εταιρείες μετράνε κάθε επιπλέον κιλό και μας κάνουν να το πληρώνουμε δεν είναι τυχαίο. Όσο περισσότερο βάρος έχει το αεροπλάνο τόσο περισσότερη εκπομπή άνθρακα παράγει σε κάθε πτήση του. Τόσο απλό. Άρα, όταν λέω ταξιδεύουμε με όσο λιγότερα, δεν είναι μόνο για να μη κουβαλάμε εμείς βάρος αλλά και για να μην κουβαλάει το επιπλέον βάρος το αεροπλάνο και μολύνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.

Αποφεύγουμε να εκτυπώνουμε το boarding pass μας

Κάτι τόσο απλά και όμως εξίσου σημαντικό. Πλέον οι περισσότερες – αν όχι όλες- οι αεροπορικές με τη διαδικασία του web check-in σού δίνουν την επιλογή να έχεις e-ticket με barcode ή QRcode  στο κινητό σου. Δε χρειάζεται λοιπόν να εκτυπώνεις τόση “χαρτούρα” όταν μπορείς τόσο εύκολα να βοηθήσεις και συ στη μείωση των περιττών εκτυπώσεων.

Ακόμα και να πρέπει να παραδόσεις αποσκευή στο γκισέ, μπορείς να κάνεις από πριν το check-in σου online και όταν παραδόσεις την αποσκευή σου να ζητήσεις εσύ η ίδια να μη σου εκτυπώσουν το boarding pass αλλά μόνο το χαρτάκι με το barcode της βαλίτσας σου.

Έχουμε τα δικά μας travel amenities

Στις μεγάλες πτήσεις που διαρκούν πάνω από 4 ώρες, οι αεροπορικές συνηθίζουν να δίνουν κουβερτάκια τυλιγμένα σε πλαστικές σακούλες αλλά και ακουστικά μέσα σε πλαστικά σακουλάκια. Πείτε όχι και φροντίστε να έχετε τα δικά σας. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα που δίνουν μαζί με το φαγητό. Συνήθως βρίσκονται μέσα σε πλαστικό σακουλάκι. Μην το ανοίξετε! Χρησιμοποιήστε τα δικά σας μαχαιροπίρουνα από μπαμπού και δείξτε οικολογική συνείδηση. Αν πάλι δεν μπορείτε να το αποφύγετε, πχ το να σας δώσουν πλαστικό ποτηράκι για το ποτό/αναψυκτικό σας, περιορίστε τη χρήση τους ζητώντας να σας ξαναγεμίσουν το ποτήρι με νερό ή ρόφημα χωρίς να σας δώσουν επιπλέον πλαστικά ποτηράκια.

Διαλέγουμε eco-friendly χώρες

Στο bucketlist με τις χώρες που θέλουμε να επισκεφθούμε, είναι καλό σιγά σιγά να βάζουμε και χώρες οι οποίες παλεύουν να είναι όσο πιο sustainable γίνεται και προσπαθούν να προστατεύσουν το τοπικό τους οικοσύστημα αλλά και τον πλανήτη μας. Χώρες όπως η  Κόστα Ρίκα, η Σλοβενία, η Πορτογαλία, το Εκουαδόρ είναι μέρη που στόχο τους έχουν να γίνουν όσο πιο eco-friendly γίνεται και εμείς μπορούμε να τα στηρίξουμε επιλέγοντας να ταξιδέψουμε μέχρι εκεί.  Για ρίξε μια ματιά στα 100 μέρη πιο eco-friendly μέρη και βάλε έστω ένα στη λίστα με τα επόμενα ταξίδια σου!

Μοιραζόμαστε τη διαδρομή

Το να χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις χώρες που επισκέπτεσαι είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις. Σημαίνει ότι δε χρησιμοποιείς όχημα μόνο για “την πάρτη σου” και συνεπώς δε δημιουργείς επιπλέον ρύπους, άσε που έτσι ζεις την εμπειρία στο 100% καθώς έστω και για λίγο παίρνεις μια μικρή δόση από τη ζωή των ντόπιων.

Ταξιδεύουμε με τρένο

Αν και μέσο μαζικής μεταφοράς όπως όλα τα παραπάνω, του αξίζει μια ξεχωριστή παράγραφος γιατί το ταξίδι με τρένο πέρα από του ότι είναι πιο ρομαντικό από οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς είναι και εξίσου το πιο eco-friendly στην κατηγορία του. Επίλεξέ το λοιπόν για τα επόμενα ταξίδια σου, είτε ξεκινώντας με αυτό από την Ελλάδα και πηγαίνοντας βόρεια (με πολλή υπομονή) είτε επιλέγοντάς το για ταξίδια εντός μιας χώρας που επισκέπτεσαι στο εξωτερικό. Η κεντρική Ευρώπη αλλά και η Σκανδιναβία έχουν φοβερό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επιλέγουμε eco-friendly hotels

Και φτάσαμε και στα ξενοδοχεία! Επίλεξε οι επόμενες διακοπές σου να είναι σε ξενοδοχεία, ξενώνες και hostel που λαμβάνουν υπόψη τους το περιβάλλον, ξενοδοχεία που κάνουν χρήση τοπικών βιολογικών τροφίμων, που δεν αλλάζουν σεντόνια ή πετσέτες κάθε μέρα (σπίτι σου εσύ αλλάζεις κάθε μέρα;) και περιλαμβάνουν προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στα δωμάτια  με σκοπός τους να ελαχιστοποιήσουν το αποτύπωμά τους στο φυσικό περιβάλλον.

Προσέχουμε τη χρήση που κάνουμε στο ξενοδοχείο

Σκέψου ακριβώς τη χρήση που κάνεις και σπίτι σου. Αφήνεις ανοιχτά φώτα, ανοιχτό θερμοσίφωνα, ανοιχτά κλιματιστικά όλη μέρα στο σπίτι σου ή όταν φεύγεις από αυτό; Γιατί να το κάνεις στο ξενοδοχείο; Το ίδιο ισχύει και για τα σεντόνια και τις πετσέτες. Μη ζητάς να στα αλλάζουν κάθε μέρα εφόσον δεν έχουν λερωθεί σημαντικά.

Όσον αφορά το φαγητό τώρα. Αν μπορείς να αποφύγεις ξενοδοχεία που έχουν μπουφέ αποφεύγεις ουσιαστικά να υποστηρίξεις την άσκοπη έκθεση φαγητού στους μπουφέδες όπου τις περισσότερες φορές είναι φαγητό που δε μπορεί να ανακυκλωθεί ή να καταναλωθεί την επόμενη ημέρα και έτσι πετιέται.

Γράφουμε κριτική

Ναι! Γράφουμε πάντα κριτική, πάντα με θετική προσέγγιση και σε καμία περίπτωση με έντονο ή επιθετικό τόνο ακόμα και αν πρέπει να γράψουμε για μια αρνητική μας εμπειρία. Ο σκοπός είναι να δώσουμε feedback όχι μόνο στον επόμενο επισκέπτη αλλά κυρίως στον ίδιο τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου ώστε να εξελίσσεται και να το εξελίσσει. Επικροτούμε τις όποιες eco-friendly ενέργειες του ξενοδοχείου και προτείνουμε και επιπλέον ενέργειες.

Επιλέγουμε οικολογικές διαδρομές και tour

Έχεις φτάσει λοιπόν τον προορισμό σου, έχεις βρει το ξενοδοχείο που θα μείνεις, έχεις προσέξει τις επιλογές σου ως προς τα μέσα μεταφοράς. Ήρθε η ώρα να σκεφτείς… οικολογικά και για τις δραστηριότητες και τα tour που θα επιλέξεις. Αν μπορείς να επιλέξεις δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον πχ ένα τουρ με ποδήλατα και όχι με αυτοκίνητα ή μια διαδρομή με τα πόδια ή πχ με άλογο, έχεις ήδη καταφέρει να δημιουργήσεις μόνος σου την πιο eco-friendly version ταξιδιώτη του εαυτού σου! Μπράβο σου!

Πάμε όμως λίγο πιο… βαθιά τώρα;

Καθαρίζουμε την παραλία

Ναι ναι! Εσύ μόνος σου! Δε χρειάζεσαι άλλους για να το κάνεις. Όταν λοιπόν πας σε μια παραλία, περάσεις όμορφα και την ευχαριστηθείς, πριν φύγεις, κάνε μια μικρή βόλτα κατά μήκος της για να μαζέψεις σκουπίδια. Αυτό ισχύει όταν περπατάς και στο δρόμο και βλέπεις πεταμένο στο πάτωμα ένα πλαστικό μπουκάλι. Πιάστο με ένα χαρτομάντιλο και πέταξέ το στον σκουπιδοντενεκέ. Ναι, οι μικρές αυτές πράξεις κάνουν τη διαφορά, μην αμφιβάλλεις γι’αυτό!

Χρησιμοποιούμε αντηλιακά φιλικά προς το περιβάλλον

Και μιας και μίλησα για παραλία, ας μείνουμε λίγο ακόμα εδώ και ας μιλήσουμε και για αντηλιακά.  Όσο καλό μπορεί να κάνουν στο δέρμα μας και να το προστατεύουν, τόσο κακό μπορούν να κάνουν στους θαλάσσιους οργανισμούς οι ουσίες των αντηλιακών μας. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα επιλέξεις αντηλιακό, βρες μάρκες που πιστοποιούν ότι είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τα συστατικά τους δεν καταστρέφουν ευαίσθητα υδρόβια περιβάλλοντα ενώ είναι ασφαλή και για κοραλλιογενείς υφάλους.

Φυτεύουμε δέντρα

Κάτι άλλο που αξίζει να επεξεργαστείς και να ψάξεις είναι να βρεις τρόπους να βοηθήσεις σε αναδασώσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας αλλά και του κόσμου. Πριν πας σε ένα προορισμό ψάξε online αν υπάρχουν τοπικές κοινότητες που ασχολούνται με το φύτεμα δέντρων και πάρε μέρος σε κάτι τέτοιο και εσύ. Από την άλλη, αν δεν το έχεις με τις αναδασώσεις αλλά θέλεις να προσφέρεις έστω και από μακριά, αρκεί να γκουγκλάρεις τη φράση Plant a tree και θα βρεις πολλές επιλογές για να καταλήξεις σε ποια οργάνωση αξίζει να δώσεις ένα μικρό ποσό για να φυτέψει για εσένα ένα δεντράκι. Εγώ το έκανα σε ένα ταξίδι μου στην Ινδία 5 χρόνια πριν και ανυπομονώ να επιστρέψω να δω πόσο μεγάλωσε το δεντράκι μου!

Βοηθάμε τις τοπικές κοινότητες

Στα επόμενα ταξίδια σου, απόφυγε να αγοράσεις σουβενίρ μαζικής κατανάλωσης που τις περισσότερες φορές δε φτιάχνονται καν στη χώρα στην οποία ταξίδεψες. Ψάξε για μικρές τοπικές αγορές και ψώνισε σουβενίρ που έχουν φτιαχτεί από την τοπική κοινότητα όπου συνήθως είναι και με οικολογικά υλικά. Έτσι και την τοπική οικονομία θα βοηθήσεις και θα κάνεις μια eco-friendly αγορά.

Αν πάλι θέλεις να επισκεφθείς κάποιο σχολείο ή οικοτροφείο, να κάνεις πάρα μα πάρα πολύ καλή έρευνα πριν πας γιατί πολλά από αυτά είναι απλά δημιουργημένα για τον τουρίστα και δε δίνεται καμία προσοχή στα άτομα ή στα παιδιά που βρίσκονται εκεί. Το ίδιο ισχύει και για μέρη όπου επισκέπτεται κανείς άγρια ζώα τα οποία ζουν σε άθλιες συνθήκες και τα εκμεταλλεύονται για να προσεγγίσουν τουρίστες.

Σεβόμαστε τους ντόπιους

Και λέγοντας σεβόμαστε, εννοώ ότι δεν αρχίζουμε να φωτογραφίζουμε χωρίς αύριο κάθε πρόσωπο που μας κάνει εντύπωση και  κάθε άνθρωπο που βλέπουμε στο δρόμο απλά επειδή μας φαίνεται διαφορετικός. Πάντα μα πάντα πρέπει να ρωτάμε πριν βγάλουμε φωτογραφία κάποιον που μας κοιτάει ή που απλά περπατάει στο δρόμο ή δουλεύει και μας έκανε εντύπωση. Σκέψου τον εαυτό σου και φαντάσου πώς θα ένιωθες αν εκεί που δουλεύεις ή περπατάς, ξαφνικά τουρίστες αρχίζουν να σε φωτογραφίζουν χωρίς να σε ρωτήσουν. Όχι, είμαι σίγουρη πως δε θα σου άρεσε. Άρα μην το κάνεις ούτε εσύ.

Επίσης, σεβασμός στους ντόπιους για εμένα είναι και ο τρόπος που ντυνόμαστε όταν ταξιδεύουμε. Όταν πχ βρίσκεσαι σε μια μουσουλμανική χώρα, δε χρειάζεται να βάλεις τα κοντά σου σορτσάκια και τα σέξι μπλουζάκια σου, κάντο στη χώρα σου ή σε χώρες που είναι πιο ανοιχτές στον τρόπο ένδυσης. Ο σεβασμός έχει να κάνει ακόμα και με το φαγητό. Σε χώρες για παράδειγμα που δεν επιτρέπεται να τρώνε χοιρινό, μην αρχίσεις να ζητάς απεγνωσμένα τέτοιο κρέας ή σε χώρες που απαγορεύεται το αλκοόλ, δε χάθηκε και ο κόσμος αν για 5 μέρες δεν πιεις ούτε εσύ.

Και είναι και άλλα τόσα πράγματα που ο καθένας μας μπορεί να εφαρμόσει τόσο στα ταξίδια του όσο και στην καθημερινότητά του για να δημιουργήσει πιο… οικολογικές συνήθειες και να βάλει και αυτός το λιθαράκι σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ζωή.

Αν εσύ κάνεις κάτι άλλο που δεν το ανέφερα παραπάνω, θα χαρώ να μου το γράψεις με σχόλιο κάτω από το άρθρο μου αυτό για να εμπνεύσεις όχι μόνο εμένα αλλά και όλους το δουν.

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment