• No products in the cart.
Top
  >  Προορισμοι   >  Ευρωπη   >  Σουηδια   >  Βόρειο Σέλας: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Βόρειο Σέλας, Aurora Borealis, Northern lights. Με όποιο όνομα και να αποφασίσει κανείς να το αποκαλέσει, ένα είναι το κοινό του χαρακτηριστικό, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που έχει μια ανεξήγητη μαγεία και είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς ταξιδεύοντας στο βόρειο ημισφαίριο. 

Πόσες φορές δεν έχεις δει φωτογραφίες στο instagram, στο κινητό κάποιου γνωστού σου, σε κάποιο περιοδικό, στην τηλεόραση από τον καταπράσινο νυχτερινό ουρανό κάποιας βόρειας χώρας και δεν έχεις ευχηθεί να μπορέσεις και εσύ να καταφέρεις να δεις από κοντά αυτό το μαγευτικό φυσικό φαινόμενο; Είμαι σίγουρη. Άπειρες φορές. Και εγώ το ίδιο.

Μέχρι που κατάφερα να το δω με τα ίδια μου τα μάτια, 2 χρόνια πριν, κάπου στο βορρά της Σουηδίας.

Ετοίμασα λοιπόν έναν Aurora Borealis οδηγό με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να καταφέρεις να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.

Βέβαια, πρέπει να θυμάσαι πριν ξεκινήσεις την προετοιμασία πως χρειάζονται δύο πολύ σημαντικά πράγματα ώστε να καταφέρεις να ταξιδέψεις προς τον αρκτικό κύκλο και να δεις το Βόρειο Σέλας.

1) Αρκετά καλό budget (οι βόρειες χώρες είναι πολύ ακριβές όχι μόνο στο θέμα διαμονής και διατροφής αλλά και στις δραστηριότητες που θα χρειαστεί να κλείσεις -πχ aurora borealis hunting- για να δεις το Βόρειο Σέλας

2) Πολλή μα πάρα πολλή τύχη (δεν είναι δεδομένο ότι θα δεις το Β. Σέλας ακόμα και αν πας σε μήνες που θεωρητικά εμφανίζεται σίγουρα)


Ας ξεκινήσουμε όμως από το πρώτο βασικό ερώτημα:

ΤΙ είναι το Βόρειο Σέλας και πώς δημιουργείται

Το φαινόμενο αυτό είναι ουσιαστικά είναι παιχνίδι του φωτός που προκαλείται από τις συγκρούσεις μεταξύ ηλεκτρικά φορτισμένων σωματίων (ηλιακός άνεμος) που απελευθερώνονται από τον ήλιο και αφού εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης συγκρούονται με αέρια όπως το οξυγόνο και το άζωτο δημιουργώντας έτσι χρωματισμούς. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από το είδος του ατόμου που διεγείρεται και από την ενεργειακή διαφορά των στοιβάδων διέγερσης και ηρεμίας των ηλεκτρονίων του ατόμου. 

Το επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι το λευκό παρόλο που στο γυμνό μάτι φαίνεται περισσότερο το πράσινο.Οι πιο συχνοί χρωματισμοί είναι το κόκκινο που φαίνεται στο χαμηλότερο άκρο των κάθετων ακτίνων, το κίτρινο και φυσικά το πράσινο που εμφανίζεται στο ανώτερο άκρο και είναι αυτό που ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει περισσότερο.

ΠΟΤΕ είναι η καλύτερη περίοδος για να το δεις

Ξεκινάμε θέτοντας ως δεδομένο πως τα βασικά χαρακτηριστικά που ευνοούν στο να δει κανείς το Βόρειο Σέλας είναι το σκοτάδι και ο καθαρός ουρανός, οπότε ακόμα και αν επισκεφθείς τον αρκτικό κύκλο ένα συγκεκριμένο μήνα που όλοι σου έχουν επιβεβαιώσει πως θα δεις το Σέλας, αν πχ έχει συννεφιά τις ημέρες που βρίσκεσαι εκεί, οι πιθανότητες να το δεις με τα ίδια σου τα μάτια είναι πραγματικά ελάχιστες.

Αν σκέφτεσαι λοιπόν να ταξιδέψεις μέχρι το βορρά για να δεις το Βόρειο Σέλας η καλύτερη περίοδος είναι το τέλος του φθινοπώρου μέχρι τις αρχές της άνοιξης και αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρχει αρκετό σκοτάδι για να μπορέσει κανείς να το δει με γυμνό μάτι.

Ο Δεκέμβριος είναι ο μόνος χειμερινός μήνας με τις λιγότερες πιθανότητες να δεις το Σέλας και αυτό γιατί πολύ γνωστά μέρη όπως το Τρομσό της Νορβηγίας και η Κίρουνα της Σουηδίας εκείνο το μήνα έχουν πιθανότητα συννεφιάς στο 70%, κάτι που σημαίνει πως η πιθανότητα να δει κανείς το Βόρειο Σέλας πέφτει κατακόρυφα. Σίγουρα το φθινόπωρο είναι καλή περίοδος από θέμα θερμοκρασιών καθώς από Ιανουάριο ο μέσος όρος θερμοκρασιών είναι οι -20 αλλά η εμπειρία στα χιόνια είναι πραγματικά πιο συγκλονιστική. Το απόλυτο λευκό σα βαμβάκι και ο καταπράσινος νυχτερινός ουρανός είναι η πιο όμορφη αντίθεση που μπορεί να υπάρξει στη φύση. 

Απόφυγε τον Δεκέμβριο λοιπόν και επίλεξε τέλος Οκτωβρίου και Νοέμβριο (αλλά με πιθανότητα να μη δεις χιόνια) και Ιανουάριο, Φεβρουάριο ή την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου όπου η θερμοκρασία αγγίζει μέχρι και τους -30 αλλά η εμπειρία στα χιόνια είναι μοναδική.

https://www.instagram.com/p/B5lUDvMJodc/

 

ΠΟΥ έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να το δεις

Το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χρόνου σε χώρες που το βόρειο τμήμα τους βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο. Αυτές είναι η Γροιλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και ο Καναδάς. Αν όμως πρέπει να επιλέξω μόνο μία για να σου προτείνω τότε αυτή – σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία είναι η Σουηδία και συγκεκριμένα το Αμπίσκο (Abisko).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται στο συγκεκριμένο μέρος περίπου 159 από τις 365 νύχτες και αυτό γιατί είναι από τα ελάχιστα μέρη της Σουηδίας που βλέπουν βροχή πολύ σπάνια.

Αντίθετα η Ισλανδία, παρόλο που είναι πιο γνωστή στο ευρύ κοινό για την εμφάνιση του Βορείου Σέλαος, οι πιθανότητες καθαρού ουρανού είναι πολύ λιγότερες από αυτές της Σουηδίας ή της Νορβηγίας.

https://www.instagram.com/p/BfrIGGvnOvL/

ΠΩΣ να φτάσεις μέχρι εκεί

Στο Abisko της Σουηδίας μπορείς να φτάσεις με δύο τρόπους, είτε παίρνοντας το νυχτερινό τρένο από τη Στοκχόλμη και διασχίζοντας από το νότο προς το βορρά τη χώρα σε περίπου 13 ώρες,είτε πετώντας με εσωτερική πτήση από τη Στοκχόλμη στην πόλη Κίρουνα και από εκεί οδικώς ή με τρένο. Η εμπειρία με το νυχτερινό τρένο είναι συγκλονιστική και ειδικά όταν ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί και τα μάτια σου αντικρίζουν το λευκό σα βαμβάκι τοπίο.

Αν τώρα σκέφτεσαι να επισκεφθείς το Ροβανιέμι της Φινλανδίας το οποίο είναι εξίσου γνωστό για την εμφάνιση του Βορείου Σέλαος, εκεί οι επιλογές είναι οι παρακάτω:

Πτήση για Ελσίνκι και από εκεί εσωτερική πτήση για Ροβανιέμι ή τρένο από την μία πόλη στην άλλη (11 με 12 ώρες). Αν έχεις επιλέξει τη Νορβηγία για το ταξίδι σου, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η εσωτερική πτήση από Όσλο για Τρόμσο. Στην Ισλανδία η επιλογή είναι μία, ταξίδι roadtrip με αυτοκίνητο.

https://www.instagram.com/p/Bfn74nWnSVk/

ΠΟΣΟ στοιχίζει 

Το να σχεδιάσεις ένα τέτοιο ταξίδι σε κάποια από τις παραπάνω χώρες να ξέρεις πως αυτόματα σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσεις περίπου όσο ένα υπερατλαντικό ταξίδι. Μία εβδομάδα στο βορρά είναι περίπου στα 2000 ευρώ βάζοντας μέσα τα αεροπορικά, τα εισιτήρια για το τρένο, τη διαμονή, τη διατροφή και τα aurora tours.

Αν έχεις κλείσει διαμονή σε ξενοδοχείο σε πόλη τότε θα πρέπει να έχεις υπόψη σου πως τα φώτα της πόλης δε βοηθούν καθόλου στο να δεις το Βόρειο Σέλας. Σε τέτοια περίπτωση, σου προτείνω να κλείσεις κάποιο από τα διάφορα tour για αναζήτηση της Aurora Borealis ώστε μαζί με την ομάδα του τουρ να μπορέσεις να πας οδικώς είτε με έλκηθρο σε πιο απομακρυσμένα σημεία μακριά από τα φώτα των πόλεων. Το κόστος για κάτι τέτοιο ξεκινάει από τα 100 ευρώ.

Αν δε θέλεις να πληρώσεις τόσα λεφτά για ένα τέτοιο τουρ, τότε επίλεξε να κλείσεις διαμονή εκτός πόλεως σε κάποιο ξενοδοχείο-σπιτάκι τύπου ιγκλού όπου ο ουρανός του δωματίου είναι από γυαλί και έχεις τη δυνατότητα να δεις το Σέλας και από τη ζέστη του δωματίου σου. Οι τιμές και πάλι βέβαια δεν είναι λιγότερο από 200 ευρώ τη βραδιά.

Τέλος, έχεις πάντα και την επιλογή ενοικίασης αυτοκινήτου όπου ίσως το κόστος να είναι μικρότερο αλλά, αν δεν είσαι συνηθισμένος να οδηγείς σε χιόνια, προσωπικά δε θα στο πρότεινα.

https://www.instagram.com/p/BuTxrRrg4CR/

ΓΙΑΤΙ να επιλέξεις να δώσεις τόσα λεφτά για ένα τέτοιο ταξίδι

Γιατί είναι πραγματικά εμπειρία ζωής. Γιατί όταν τελικά καταφέρεις να δεις με τα ίδια σου τα μάτια το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο, θα αντιληφθείς πόσο μικροί είμαστε μπροστά στη φύση και πόσο μαγικά συναισθήματα ευτυχίας μπορείς να νιώσεις απλά και μόνο κοιτώντας τον νυχτερινό ουρανό κάπου τόσο μακριά από την πατρίδα σου, κάπου πιο βόρεια στον αρκτικό κύκλο. Γιατί όπως λέει και μια γνωστή  φράση που είχα διαβάσει πριν 2 χρόνια στο Forbes: “Spend money on experiences, not things”.

Υστερόγραφο ή αλλιώς reminder:
  • Σχεδιάσε το ταξίδι σου στον αρκτικό κύκλο πολύ νωρίς ώστε να καταφέρεις να βρεις οικονομική διαμονή και μεταφορικά.
  • Κατέβασε 1 ή 2 βασικά aurora apps όπως το Aurora- alerts ή το My Aurora  ώστε να μπορείς να παρακολουθείς τις πιθανότητες εμφάνισης κάθε ημέρα.
  •  Το Βόρειο Σέλας ως φυσικό φαινόμενο δε μπορεί να είναι προβλέψιμο 100%. Έτσι ακόμα και όλα τα application του κόσμου να έχεις μαζί σου, υπάρχει πάντα η περίπτωση να μην καταφέρεις να το δεις. Προσπάθησε να  έχεις τουλάχιστον 2 με 3 βράδια στη διάθεσή σου για την παρακολούθησή του.
  • Δες  tutorial για το σωστό layering, το πώς να ντύνεσαι σωστά για τις θερμοκρασίες του αρκτικού κύκλου. Αγόρασε ζεστά ρούχα! Αν δεν έχεις κανονίσει κάποιο οργανωμένο tour, θα χρειαστεί να έχεις φροντίσει μόνος σου τον ρουχισμό σου για τις νυχτερινές “περιπολίες”.
  • Έχε υπομονή. Πολλή υπομονή.
  • Οργάνωσε το ταξίδι έχοντας στο μυαλό σου πρώτα τον προορισμό που θέλεις να επισκεφθείς και μετά το βόρειο σέλας. Έτσι ακόμα και να μην καταφέρεις να το δεις, θα έχεις κρατήσει τις όμορφες ημέρες και εμπειρίες που έζησες στο συγκεκριμένο μέρος ανεξαρτήτου Aurora Borealis.
  • Βρες οικονομικά εισιτήρια ψάχνοντας το low fare calendar! Επίλεξε δηλαδή προορισμό και αναζήτησε τις ημερομηνίες με τις χαμηλότερες τιμές έως και 11 μήνες μπροστά.

Good luck!

 

 

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment