• No products in the cart.
Top
  >  T-stories Approves   >  Διαμονη   >  Ξενοδοχεια   >  Ξενώνας Fyloma – ένας μικρός παράδεισος στο Νότιο Πήλιο

Αν φλερτάρεις με την ιδέα ενός roadtrip στο Πήλιο, τότε δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το να μείνεις στο Νότιο Πήλιο και να συνδυάσεις τόσο βόλτες στα πιο ορεινά του χωριά όσο και βουτιές (εφόσον το επιτρέπει ο καιρός) στη θάλασσα και ουζάκι στα παραθαλάσσια χωριουδάκια του Νοτίου Πηλίου.

Βρέθηκα πριν λίγες εβδομάδες σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Νοτίου Πηλίου, στο Λαύκο όπου και διανυκτέρευσα στον ξενώνα Fyloma και ομολογώ πως πέρασα πραγματικά υπέροχα και εκτός από το ότι θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα θα ήθελα πάρα πολύ να επιστρέψω σύντομα. Γιατί; Για όλα τα παρακάτω…

Το χωριό Λαύκος

Ο Λαύκος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 310 μέτρων στις παρυφές του Νοτίου Πηλίου  ανάμεσα σε δύο θάλασσες, από τη μια τα ήρεμα νερά του Παγασητικού και από την άλλη το Αιγαίο Πέλαγος. Η ιστορία του ξεκινά κάπου στα τέλη του 15ου αιώνα ενώ το όνομα του χωριού λένε πως βγαίνει από τη λέξη “γλαυκός”, δηλαδή φωτεινός και καθαρός.

Η πρόσβασή του είναι εύκολη, μόλις 48 χμ. από το Βόλο, ενώ καθώς η κυκλοφορία με αυτοκίνητο δεν επιτρέπεται στα καλντερίμια του χωριού έχε υπόψη σου πως θα πρέπει να αφήσεις το όχημά σου σε ένα από τα τρία δημόσια πάρκινγκ.

Το κέντρο του χωριού είναι φυσικά η πλατεία του από την οποία ξεκινούν όλα τα δρομάκια και πέρα από την εκκλησία και το Δημαρχείο θα βρεις τις βασικές ταβέρνες του χωριού, ένα από τα παλαιότερα καφενεία της χώρας μας – από το 1785 αλλά και το παντοπωλείο Μιχαήλ- Αθανάσιος και ένα πολύ παλιό (και δυστυχώς πλέον κλειστό) κουρείο. Λίγο πιο πέρα υπάρχουν μερικά ακόμα ταβερνάκια και ο ξυλόφουρνος του χωριού ο οποίος στεγάζεται σε ένα απίθανο παλιό σταθμό τρένου (το τρένο δεν πέρασε ποτέ από το χωριό, ο σταθμός όμως έμεινε).

Κατηφορίζοντας τα πλακόστρωτα καλντερίμια, ξεπροβάλλουν δεξιά και αριστερά εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα αρχοντικά, παλιές πέτρινες βρύσες και καταπράσινες αυλές ενώ θα βρεις και πλήθος μονοπατιών που συνδέουν το Λαύκο με τα γύρω χωριά. Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού έχει θέα στον Παγασητικό κόλπο και προσφέρει κάθε απόγευμα ένα συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα που βουτάει μέσα στο νερό.

Ο Ξενώνας

Ο Ξενώνας Fyloma είναι ένα πανέμορφο αρχοντικό του 19ου αιώνα το οποίο έχει σχήμα Γ (γάμα) και ουσιαστικά είναι χωρισμένο σε τρία επίπεδα. Το σπίτι αυτό χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως εξοχικό των ιδιοκτητών και γι’αυτό το λόγο είναι εμφανής παντού η αγάπη και η προσοχή που έχει δοθεί σε κάθε γωνιά του κτιρίου, σε κάθε λεπτομέρεια. Τα τελευταία χρόνια ο χώρος πλέον λειτουργεί σαν ξενώνας τον οποίο διαχειρίζεται η γλυκιά Ανθή ή Ανθούλα, όπως τη φωνάζουν οι περισσότεροι.

Ανοίγοντας την παλιά ξύλινη αυλόπορτα και μπαίνοντας στην εσωτερική πέτρινη αυλή με τα λουλούδια, νιώθεις αμέσως μια μαγική οικειότητα με το χώρο. Σα να έχεις ξαναέρθει ή σα να είναι δικό σου σπίτι. Μπαίνοντας στο ισόγειο, βρίσκεσαι μπροστά σε ένα αναπαυτικό καθιστικό με παραδοσιακή αλλά όμορφη διακόσμηση το οποίο ενώνεται με την κουζίνα, η οποία κλέβει και την παράσταση, κυρίως την ώρα του πρωινού. Στην κουζίνα βρίσκεται και ένας παραδοσιακό πέτρινος φούρνος που δίνει ακόμα μεγαλύτερη ζεστασιά και γοητεία στο χώρο.

Στο τριώροφο τμήμα του κτιρίου βρίσκονται τα πέντε δωμάτια του ξενώνα, το καθένα με τον δικό του ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα αλλά και με κοινό χαρακτηριστικό το συνδυασμό ξύλου και πέτρας και τη ζεστασιά που εκπέμπει κάθε ένα από αυτά.

Δύο δωμάτια βρίσκονται στο ισόγειο, δύο στον πρώτο όροφο και ένα στον δεύτερο όροφο όπου εκεί υπάρχει και ένα μεγάλο κοινόχρηστο καθιστικό με μπαλκόνι και θέα στον Παγασητικό. Δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για να δεις το ηλιοβασίλεμα!

Το δωμάτιο

Το δωμάτιο που μείναμε εμείς ήταν αυτό του δευτέρου ορόφου.  Καθώς ο χώρος προορίζεται για τέσσερα άτομα, είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε σε ένα τεράστιο χώρο που για δύο άτομα ήταν πολύ παραπάνω από όσο περιμέναμε. Η ξύλινη οροφή και παράλληλα τα παραθυράκια με θέα στη θάλασσα ήταν αυτά που τράβηξαν κατευθείαν την προσοχή μας.

Το γεγονός ότι βρισκόμασταν στο δεύτερο όροφο βοηθούσε πολύ και στο θέμα του φωτισμού. Ο ήλιος που έμπαινε από τα παράθυρα έδινε φοβερή φωτεινότητα στο δωμάτιο. Στη μέση του δωματίου ένα όμορφο τζάκι περίμενε υπομονετικά να το ανάψουμε, κάτι που αφήσαμε για την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε το χωριό καθώς δεν αισθανθήκαμε ιδιαίτερο κρύο.

Αν και οι ημέρες μας στο χωριό ήταν πραγματικά λίγες και αρκετά φορτωμένες και δεν μπορώ να πω πως είχα το χρόνο να απολαύσω όσο ήθελα το δωμάτιο, σου προτείνω αν αποφασίσεις να έρθεις στο ξενώνα, να μείνεις ένα τουλάχιστον 24ωρο μέσα στο δωμάτιο για να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς. Ο χώρος σε προδιαθέτει για πολλή χαλάρωση.

ΤΟ πρωινό

Το πρωινό νομίζω πως κατά γενική ομολογία είναι ο πρωταγωνιστής του ξενώνα. Η Ανθή ξυπνάει κάθε πρωί πολύ νωρίς και ετοιμάζει πίτες και γλυκά για να τα βρει ο επισκέπτης έτοιμα την ώρα που θα ξυπνήσει. Το ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο παίρνει και αυτό τη θέση του στον μεγάλο μπουφέ που στήνεται κάθε μέρα μέσα στην κουζίνα.

Οι μυρωδιές με το που βγεις από το δωμάτιο και ανοίξεις την πόρτα της κουζίνας, σε συνεπαίρνουν και σε κάνουν να θέλεις να δοκιμάσεις τα πάντα. Ενώ το ζεστό καφεδάκι είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις την ημέρα σου δυναμικά. Αγάπησα πολύ τη μεγάλη ποικιλία από μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού ενώ ομολογώ πως τώρα που φέρνω στο μυαλό μου τις μυρωδιές και τις γεύσεις εκείνου του πρωινού μου έρχεται να σηκωθώ και να πάω μέχρι εκεί μόνο και μόνο για να κάνω πρωινό στο Fyloma.

Είμαι σίγουρη πως όταν βρεθείς εκεί και δοκιμάσεις το συγκεκριμένο πρωινό… θα με θυμηθείς και θα δικαιολογήσεις την τρέλα μου μαζί του. Νομίζω πως είναι το πιο νόστιμο πρωινό που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα και αυτό οφείλεται όχι μόνο στα προϊόντα καθαυτά αλλά και στην αγάπη που βάζει η ίδια η Ανθή για να τα φτιάξει!

Τα αξιοθέατα

Έχοντας κάνει πρωινό και έχοντας πάρει δυνάμεις οι επιλογές για βόλτα είναι πολλές. Σίγουρα ένα πρωινό περπάτημα στο χωριό επιβάλλεται. Η κεντρική πλατεία του χωριού – μια από τις μεγαλύτερες του Πηλίου- είναι η αφετηρία για την περιπλάνησή σου στο Λαύκο εκεί βρίσκεται και η κεντρική εκκλησία του χωριού η Γέννηση της Θεοτόκου. Γύρω από την πλατεία συγκεντρώνονται τα εστιατόρια και τα καφενεία του χωριού ενώ λίγο πιο δίπλα βρίσκονται τα παντοπωλεία, ένα κατάστημα δώρων, το παλιό -δυστυχώς κλειστό- κουρείο καθώς και ο ξυλόφουρνος του χωριού ο οποίο στεγάζεται στον παλιό σταθμό του τρένου. Κατηφορίζοντας τα καλντερίμια θα βρεθείς στις πετρόκτιστες βρύσες της περιοχής.

Αν νόμιζες πως το χωριό δεν έχει μουσεία, γελάστηκες. Το Φάμπειο Μουσείο με τους πίνακες ζωγραφικής και τα γλυπτά του καλλιτέχνη Αθανασίου Φάμπα καθώς και το Μουσείο Ραδιοφώνου, σε περιμένουν να τα επισκεφθείς. Αν πάλι είσαι της φύσης και προτιμάς τους ανοιχτούς χώρους, το χωριό έχει πολύ ωραία μονοπάτια που αξίζει να τα περπατήσεις.

Οι διαδρομές Λαύκος – Μηλίνα, και Λαύκος – Πλατανιάς είναι οι σχετικά πιο εύκολες. Ενώ αν θέλεις να συνδυάσεις περπάτημα με αυτοκίνητο τότε αξίζει η διαδρομή Λαύκος-Αργαλαστή-Χόρτο-Λεφόκαστρο.

Το καλό με το σημείο που βρίσκεται ο Λαύκος είναι πως μπορεί εύκολα να γίνει η αφετηρία για μονοήμερες εκδρομές με το αυτοκίνητο σε παραπάνω από ένα χωριά ή παραλίες. Εμείς για παράδειγμα κάναμε τη βόλτα μας στο μικρό λιμανάκι της Μηλίνας, προχωρήσαμε προς τον Πλατανιά και την παραλία Μικρό ενώ ήπιαμε το καφεδάκι μας στην Αργαλαστή και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας στα Ποτιστικά. Εντάξει, αν πας καλοκαίρι καταλαβαίνεις πως δε γίνεται να μην το συνδυάσεις με βόλτα απέναντι στη Σκιάθο αλλά και στο μαγικό Παλιό Τρίκερι.

Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται επίσης και για αναρρίχηση (στα αναρριχητικά πεδία των παραλιών Πάου και Μικρό), για ποδήλατο βουνού αλλά και για αθλήματα του νερού όπως ιστιοσανίδα στον Μαραθά, ιστιοπλοΐα  με αφετηρία τη Μηλίνα και καταδύσεις  στο νησί Αλατάς και τα ναυάγια στην Αγία Κυριακή και τον ύφαλο Λεφτέρη.

Οι παραλίες

Και επειδή είμαι σίγουρη πως θα αναρωτιέσαι για τις παραλίες που αξίζει να επισκεφθείς όσο βρίσκεσαι στο Λαύκο, σου συγκέντρωσα μερικές τόσο από την πλευρά του Αιγαίου πελάγους όσο και από του Παγασητικού.

Η παραλία Μορτίας με μικρή ακρογιαλιά και ρηχά, διάφανα νερά, η Λυρή με ψηλό πετραδάκι, τα Ποτιστικά με τους μεγάλους βράχους που χωρίζουν την παραλία σε μικρές και μεγαλύτερες αμμουδιές και η Μελανή η πιο αμμώδης και ήσυχη παραλία της περιοχής είναι μερικές από τις καλύτερες παραλίες από την πλευρά του Αιγαίου.  Αντίθετα οι παραλίες που αξίζει να επισκεφθείς από την πλευρά του Παγασητικού είναι η Τζάστενη, η Πράσινη Άμμος, ο Άγιος Γεώργιος, το ψαροχώρι Αγία Παρασκευή και το παλιό Τρίκερι με τις μικρές του παραλίες.

Όπως καταλαβαίνεις οι επιλογές είναι πάρα πολλές και αυτό που με εντυπωσίασε προσωπικά είναι  ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Μπορείς να συνδυάσεις και τα δύο ενώ ανάλογα με τη διάθεσή σου, τη μία ημέρα να κινηθείς μόνο προς τα ορεινά χωριά του Πηλίου και την επόμενη ημέρα να ρίξεις τις βουτιές σου σε κάποια από τις παραλίες του Νότιου Πηλίου.

Όσο για τη διαμονή σου, ο Ξενώνας Fyloma είναι το ιδανικό μέρος για να νιώσεις την πραγματική φιλοξενία του τόπου αυτού.

Δες το βίντεο

Fyloma Lafkos
Διεύθυνση: Lafkos – Pelion 37006
Τηλ.: +30 24230 65660
E-mail: info@fyloma.com

Διάβασε για το roadtrip μας στο Νότιο Πήλιο

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment