• No products in the cart.
Top
  >  Προορισμοι   >  Ευρωπη   >  Ελλαδα   >  10 λόγοι να ταξιδέψεις φέτος περισσότερο στη χώρα σου

Όλοι μας αγαπάμε τα ταξίδια, την περιπέτεια, την περιπλάνηση σε νέους τόπους. Σε μέρη που οι άνθρωποι εκεί δε μιλάνε τη γλώσσα μας, που οι καθημερινότητα και οι συνήθειές τους είναι τόσο διαφορετικές από τις δικές μας.

Αυτό το διάστημα πιο πολύ από ποτέ, θέλουμε να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να ταξιδέψουμε προς κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως νομίζω πως εμένα αυτή η περίοδος μού έδωσε χρόνο και όρεξη να σχεδιάσω τα ταξίδια που άφηνα για ” άλλη στιγμή”. Ναι, τα ταξίδια που είχα τόσο δεδομένα. Ποια είναι αυτά; Τα ταξίδια στην ίδια μου τη χώρα. Στην Ελλάδα μου. Στην Ελλάδα μας.

Γι’αυτό λοιπόν, συγκέντρωσα παρακάτω όλους τους λόγους που φέτος θα με κάνουν να ταξιδέψω εντός Ελλάδας και ελπίζω να τους διαβάσεις γιατί θεωρώ πως αν δεν είχες για φέτος την Ελλάδα στα ταξιδιωτικά σου πλάνα, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις, όπως έκανα και γω.

Δεν έχει τίποτα λιγότερο από οποιαδήποτε  άλλη χώρα του κόσμου

Ό,τι και να λέμε, δεν υπάρχει κάτι που δε μπορείς να βρεις σε αυτή τη χώρα. Έχει καταπληκτική φυσική ομορφιά, μοναδικές παραλίες, καταγάλανα νερά, βουνά, χαράδρες, ποτάμια, λίμνες μέχρι και μια μικρή έρημο, τις αμμοθίνες της Λήμνου. Ή μήπως να σου μιλήσω για το φαγητό της; Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της; Που πας στην Αμερική και νομίζεις ότι η ντομάτα που τρως είναι από πλαστικό; Δε θα σου μιλήσω καν για το κεφάλαιο διασκέδαση και νυχτερινή ζωή.

Είναι μια πάρα πολύ καλή οικονομική λύση

Ταξιδεύοντας στη χώρα σου μπορείς να γλυτώσεις έξοδα που έχεις όταν ταξιδεύεις εκτός. Είτε αυτό είναι αεροπορικά εισιτήρια, είτε διαμονές – αν κλείσεις νωρίς ή αν μείνεις σε φίλους, οικογένεια ή στο εξοχικό σου, είτε φαγητό σε πολύ τουριστικά σημεία. Μιλώντας τη γλώσσα και γνωρίζοντας καλά την κουλτούρα του συμπολίτη σου μπορείς να καταλάβεις καλύτερα τι αξίζει και τι όχι, πού μπορείς να πας χωρίς να χρεωθείς το φαγητό πολύ ακριβά ή μια ξαπλώστρα σε δημοφιλή παραλία.  Και φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις μπορείς να ταξιδέψεις χρησιμοποιώντας το δικό σου μεταφορικό μέσο χωρίς να χρειάζεται να νοικιάσεις.

Είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον

Ναι, το να ταξιδέψεις στη χώρα σου, στην Ελλάδα. είναι ο πιο eco-friendly τρόπος που μπορείς να φανταστείς. Μικρές αποστάσεις αλλά και πολύ μεγαλύτερες μπορούν να καλυφθούν με αυτοκίνητο, λεωφορείο, πλοίο ή τρένο και έτσι μπορείς να αποφύγεις το αεροπλάνο και τις τεράστιες ποσότητες εκπομπής άνθρακα. Φέτος ας είμαστε και πιο υπεύθυνοι προς το περιβάλλον. Τι λες; Δεν είναι ώρα;

Έχεις πολύ περισσότερες επιλογές και χρόνο

Σκέψου ότι θα μπορούσες να ταξιδεύεις κάθε σαββατοκύριακο χωρίς να χρειάζεται να πάρεις καν άδεια. Πολλοί από εμάς δουλεύουν άπειρες ώρες και τους είναι πολύ δύσκολο να πάρουν άδεια οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου για να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας. Το καλό με το να ταξιδεύεις εντός της χώρας σου είναι ότι όντως πολλές φορές αρκεί ένα σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο και μόλις μία ώρα δρόμο για να αλλάξεις παραστάσεις.

Είναι ευκαιρία να επισκεφθείς γνωστούς και φίλους

Η ζωή κυλάει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και τις περισσότερες φορές η καθημερινότητα μάς κάνει να νιώθουμε συνεχώς απασχολημένοι και μας κρατάει μακριά από φίλους και γνωστούς. Το να ταξιδεύεις περισσότερο στη χώρα σου σημαίνει ότι μπορείς να συνδυάσεις κάποια από τα ταξίδια αυτά για να δεις και γνωστούς σου. Θέλεις να ταξιδέψεις μέχρι τη Μάνη για παράδειγμα, δεν είναι μια καλή αφορμή να δεις και εκείνα τα ξαδέρφια σου που μένουν στην Σπάρτη; Ή να πας νότιο Πήλιο και να κάνεις πριν μια στάση στο Βόλο να δεις τον συμφοιτητή σου από τη σχολή; Πολλές φορές αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με το να σε φιλοξενήσουν οπότε με ένα σμπάρο…

Θα κάνεις νέους φίλους που θα μπορείς να βλέπεις πιο εύκολα

Πόσες φορές δεν έχεις ταξιδέψει και έχεις γνωρίσει κόσμο σε διάφορα μέρη του πλανήτη με τους οποίους παρ’όλες τις διαφορές στην κουλτούρα και τη γλώσσα ταιριάξατε τόσο πολύ που κρατήσατε επαφή και όταν επέστρεψες σπίτι σου; Είμαι σίγουρη, θα μου πεις με πολλούς. Με πόσους από αυτούς κατάφερες να ξανασυναντηθείς τα επόμενα χρόνια; Ξέρω και εδώ την απάντηση. Με λίγους. Τα χιλιόμετρα, οι ωκεανοί και οι διαφορετικές ήπειροι δε βοηθούν και πολύ.

Ταξιδεύοντας όμως εντός της χώρας σου και κάνοντας νέες γνωριμίες που εξελίσσονται σε νέες φιλίες είναι πολύ πιο απλό γιατί ακόμα και να μη μένετε στην ίδια πόλη, το να ξαναβρεθείτε είναι πολύ πιο εύκολο, πιο οικονομικό και λιγότερο χρονοβόρο.

Μιλάς τη γλώσσα

Πόσες φορές δεν έχεις προβληματιστεί για το πώς θα συνεννοηθείς όταν ταξιδέψεις σε ένα μέρος που δε μιλάνε τη γλώσσα ή έστω αγγλικά; Πόσες φορές δεν έχεις καθίσει σε τραπέζι εστιατορίου κοιτώντας το μενού και προσπαθώντας να βγάλεις άκρη με τη βοήθεια google translate; Ε όλο αυτό το στρες της συνεννόησης δεν το έχεις ταξιδεύοντας στη χώρα σου και αυτό μπορεί να κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη και το ταξίδι σου πολύ πιο χαλαρό και ευχάριστο.

Θα ανακαλύψεις περισσότερα για την πολιτισμική σου κληρονομία

Είναι πολύ σημαντικό πριν ταξιδέψουμε έξω και πριν ανακαλύψουμε περισσότερα για την κουλτούρα και την πολιτισμική κληρονομιά της κάθε χώρας να έχουμε δει και ανακαλύψει πρώτα τη δική μας ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα. Ξέρεις άραγε πόσα μνημεία προστατευόμενα από την Ουνέσκο έχουμε στη χώρα μας; Τα έχεις επισκεφθεί; Μπορεί να γνωρίζεις πολύ καλά την ιστορία της πόλης σου αλλά η ιστορία της πόλης ή του χωριού της βορείου Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης δεν έχει καμία σχέση με αυτή πχ της Αθήνας. Δεν έχεις περιέργεια να μάθεις; Να δεις από κοντά ντόπιους και να μοιραστείς μαζί τους ιστορίες του παρελθόντος; Γνωρίζοντας την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας, μας βοηθάει στη συνέχεια να δούμε τη θέση της στο γενικότερο χάρτη και στην ιστορία του κόσμου και σίγουρα έχει πολύ ενδιαφέρον!

Ευκαιρία να δοκιμάσεις τοπικές κουζίνες

Θυμάσαι που κάπου είχες διαβάσει για το καλαθάκι Λήμνου ή για τον καβουρμά της Θράκης; Το σταμναγκάθι Κρήτης που ο φίλος σου ο Μανώλης σου λέει συνεχώς ότι όμοιό του δε θα βρεις; Ή τις λαχταριστές πίτες από την Ήπειρο που δοκίμασες κάποια φορά από μια Ηπειρώτισσα συνάδελφό σου στη δουλειά; Ε λοιπόν, φαντάσου να μπορείς να απολαύσεις το κάθε παραδοσιακό πιάτο στο μέρος του; Ναι, οργάνωσε τα επόμενα ταξίδια σου εντός Ελλάδας και βάσει τοπικών κουζινών που θα ήθελες να δοκιμάσεις από κοντά. Νομίζω πως η νοστιμιά θα είναι διπλή! Συμφωνείς;

Είναι ευκαιρία να ζήσεις εμπειρίες που ένας ξένος τουρίστας ονειρεύεται & πληρώνει πολλά για να τις ζήσει

Προσωπικά, μού αρέσει πολύ να ταξιδεύω σε ένα μέρος σε περίοδο που οργανώνονται συγκεκριμένες γιορτές, πανηγύρια και φεστιβάλ. Είναι ευκαιρία λοιπόν φέτος να ζήσω εμπειρίες που πάντα είχα σκεφτεί ότι ήθελα να κάνω εδώ στην Ελλάδα αλλά το άφηνα για… του χρόνου. Εμπειρίες που φίλοι μου από το εξωτερικό και κυρίως από την Αμερική, πληρώνουν πολλά λεφτά για να φτάσουν μέχρι εδώ και να τις ζήσουν. Να σου πω μερικές;

Το να ζήσεις από κοντά τη διαδικασία συγκομιδής ελιάς, τη διαδικασία απόσταξης τσίπουρου, το καρναβάλι στο Γαλαξίδι ή στη Νάξο, την παρακολούθηση αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, το φεστιβάλ του βουνού και της πηγής στα Πόζαρ ή τα πανηγύρια της Ικαρίας. Δεν είναι όλα, τέλειες ευκαιρίες για να ταξιδέψεις μέχρι εκεί και να τα ζήσεις γεμίζοντας εμπειρίες που στη συνέχεια θα γίνουν όμορφες αναμνήσεις που θα σου δίνουν ώθηση για να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου;

Φέτος λοιπόν, ας είναι η καραντίνα και αυτές οι τόσο περίεργες ημέρες που ζούμε, λόγος για να αναθεωρήσουμε, να σκεφτούμε, να οργανώσουμε περισσότερα ταξίδια εντός της χώρας μας. Μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε μέρη που θέλαμε πολλά χρόνια αλλά το αφήναμε για… αργότερα.

Τι λες;

Θα τα πούμε on the road λοιπόν;

Σε κάποια παραλία, σε κάποιο καφενεδάκι κάτω από τον πλάτανο ενός ορεινού χωριού; Σε μια ψαροταβέρνα με θέα το Αιγαίο;

Φέτος θα τα πούμε εντός Ελλάδας;

 

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment