Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη: η καρδιά του Λεωνιδίου
“Καούρ Εκοκιάτε”
Καλώς εκοπιάσατε, έγραφε η επιγραφή κάτω από το όνομα του ξενοδοχείου που θα με φιλοξενούσε στην Αρκαδία. Αν διάβασες το πρόσφατο κείμενό μου για το όμορφο Λεωνίδιο, θα ξέρεις πως αυτή η φράση είναι από την τσακώνικη διάλεκτο η οποία… καλά κρατεί στην περιοχή της νότιας Κυνουρίας.
“Καούρ Εκοκίατε” μου είπε χαμογελαστά και η Alexa, ( Γερμανίδα και πλέον μόνιμη κάτοικος Λεωνιδίου), η οποία με περίμενε στην είσοδο του ξενοδοχείου για να με χαιρετίσει και να με ξεναγήσει στο υπέροχο Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη που θα έμενα τις επόμενες 2 ημέρες.
Το Ξενοδοχείο
Το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν η φανταστική βοτσαλωτή αυλή, περιτριγυρισμένη από τοίχους εξ’ολοκλήρου με πέτρα και με λυτή αλλά όμορφη διακόσμηση, γλάστρες και λουλούδια που με ταξίδεψαν αυτόματα σε μια άλλη εποχή. Τότε που το αρχοντικό του Κώστα Χατζηπαναγιώτη (Πολίτη), μιας εξέχουσας εφοπλιστικής προσωπικότητας της προεπαναστατικής ναυτιλίας φιλοξενούσε σπουδαίες προσωπικότητες, όπως το Βασιλιά Όθωνα κάπου στο 1840 και μετά.
Το μεγάλο στοίχημα των ιδιοκτητών να ανακαινίσουν το κτίριο συνδυάζοντας τη σημερινή πραγματικότητα με την πλούσια ιστορία του Λεωνιδίου και του ίδιου του κτιρίου, είχε πετύχει! Μου ήταν ξεκάθαρο από το πρώτο λεπτό.
Ανεβαίνοντας την πέτρινη σκάλα, βρέθηκα σε μια μεγάλη ταράτσα με τραπεζάκια τα οποία το καλοκαίρι γεμίζουν ασφυκτικά από επισκέπτες που έρχονται για να πιουν τον καφέ τους στο Café-Bistro του Αρχοντικού ή για να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές λιχουδιές και το σπιτικό παγωτό.
Η θέα από το συγκεκριμένο σημείο είναι υπέροχη γιατί ο επισκέπτης βλέπει από τη μία πλευρά τον επιβλητικό κόκκινο βράχο να ορθώνεται δίπλα του ενώ από την άλλη πλευρά μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα του Λεωνιδίου.
Έναν όροφο πιο πάνω, ο επισκέπτης φτάνει στα δωμάτια.
Τα δωμάτια
Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν τα ονόματα των δωματίων τα οποία εμπνέονταν όλα από λουλούδια και φυτά. Γαρδένια, Καμέλια, Αμυγδαλιά, Κυκλάμινο και Κισσός είναι μόνο μερικά από αυτά.
Διασκορπισμένα σε 3 διαφορετικά σημεία του αρχοντικού, τα δωμάτια αυτά χωρίζονται σε μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα και διαμερίσματα τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα τόσο ζευγάρια και οικογένειες όσο και μικρές παρέες φίλων.
Κάποια με τζάκι, κάποια με τζακούζι και κρεβάτι με ουρανό, προ(σ)καλούν τον επισκέπτη να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί ενώ ο συνδυασμός ξύλου και πέτρας δημιουργεί μια οικειότητα και μια ζεστασιά στο χώρο.
Το δωμάτιό Rose
Αν αγαπάς τις σοφίτες τότε το δωμάτιο που έμεινα με τη φίλη και fellow blogger Λουκία, είναι αυτό που σου προτείνω ανεπιφύλακτα. Μικρό και cozy, με πολύ φως να μπαίνει από το παραθυράκι της οροφής ήταν αυτό που μου τράβηξε κατευθείαν την προσοχή.
Με ζωγραφιστά τριαντάφυλλα σε διάφορες γωνιές του δωματίου και τον φοβερό συνδυασμό πέτρας- ξύλου το συγκεκριμένο δωμάτιο ήταν πραγματικά κουκλίστικο ή μήπως να πω πως έμοιαζε να έχει βγει από board του Pinterest?
Εξοπλισμένο από υπέρδιπλο κρεβάτι με στρώμα Coco-Mat, κομψά λευκά είδη Guy Laroche και προϊόντα περιποίησης Apivita κάλυψε όλες τις απαιτήσεις της fashion blogger της παρέας (ναι, στη Λουκία αναφέρομαι).
Το πρωινό
Αν υπάρχει όμως κάτι που αγάπησα λίγο περισσότερο και από το δωμάτιο, αυτό είναι ο χώρος του πρωινού, η τραπεζαρία. Ένα τεράστιο δωμάτιο με μεγάλα παράθυρα που άφηναν το φως να απλώνεται σε όλο το χώρο σε καλούσε να καθίσεις εκεί και αφού φας το πρωινό σου και πιεις τον καφέ σου έπρεπε να γυρίσεις την καρέκλα σου και να αγναντεύσεις για λίγο τη θέα στο χωριό.
Ένα μεγάλο συν για το ξενοδοχείο ήταν το ίδιο του το πρωινό το οποίο φτιάχνεται αποκλειστικά με ελληνικά τοπικά και σπιτικά προϊόντα του Λεωνιδίου. Γιαούρτι, ψωμί, μαρμελάδες, τυριά, φρούτα και αυγά όλα προσεγμένα, φρέσκα και λαχταριστά μας έδωσαν και τις 2 ημέρες την ενέργεια που χρειαζόμασταν για να εξερευνήσουμε την ευρύτερη περιοχή.
Τα αξιοθέατα
Και μιας και μίλησα παραπάνω για εξερεύνηση να τι μπορείς να κάνεις από τη στιγμή που βγεις από το ξενοδοχείο και μετά.
Όπως έγραψα και σε προηγούμενο blog post, το “ατού” αυτού του τόπου είναι πως συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Έτσι μπαίνοντας στο αυτοκίνητο και οδηγώντας για μόλις 5 λεπτά μπορείς να βρεθείς αμέσως στο λιμανάκι της Πλάκας.
Εναλλακτικά, περπάτησε τα γραφικά σοκάκια του Λεωνιδίου, ζήτησε να μάθεις για το έθιμο με τα φαναράκια και επισκέψου τα παραδοσιακά αρχοντόσπιτα για να πάρεις μια πρώτη γεύση της Τσακώνικης Αρχιτεκτονικής ενώ μετά κατευθύνσου στην κεντρική αγορά με τα μαγαζάκια και τα παραδοσιακά καφενεία (Σήμερον έχει Παγωτό, το δικό μου αγαπημένο) για να πιεις το καφεδάκι σου.
Αν είσαι φαν της πεζοπορίας, η διαδρομή προς τα εκκλησάκια της Παναγίας της Χατζαλιούς, του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Αθανασίου, είναι ό,τι πρέπει ενώ η θέα από ψηλά θα σε ανταμείψει.
Αν είσαι λάτρης της αναρρίχησης, το Λεωνίδιο έχει και από αυτό. Τα βράχια του Λεωνιδίου προσφέρουν τώρα πάνω από 800 αναρριχητικές διαδρομές και καθιστούν την περιοχή μία από τις 3 καλύτερες της Ελλάδας μαζί με την Κάλυμνο και τα Μετέωρα.
Αν πάλι είσαι πιο πολύ του φαγητού, το Λεωνίδιο σε περιμένει τον Ιούλιο σε ένα φεστιβάλ μουσικής φαγητού και διασκέδασης, το μελιτζάζ, ενώ αν επιστρέψεις τέλη Αυγούστου θα πετύχεις και το διάσημο φεστιβάλ μελιτζάνας.
Για περισσότερες προτάσεις για το Λεωνίδιο μπες εδώ
Ξενοδοχείο Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη
Λεωνίδιο, Αρκαδίας ΤΚ 22300
Τηλέφωνο: 275 702 2476
Email: hotel@hatzipanayiotis.gr
Comments
post a comment
You must be logged in to post a comment.