• No products in the cart.
Top
  >  T-stories Approves   >  Περιοχες   >  Ανακαλύπτοντας το Σούνιο

Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που επισκέφθηκες το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο;

Εγώ ομολογώ πως είχα πολλά πολλά χρόνια να πάω και γι’ αυτό το λόγο, πριν λίγες ημέρες βρήκα την ευκαιρία να περάσω λίγες ώρες στο χώρο του ναού μαζί με την Key Tours και την Αλεξάνδρα, αναγνώστρια του blog και νικήτρια του διαγωνισμού που οργανώσαμε μαζί με το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε έναν τυχερό να έρθει μαζί μου στο tour στο Σούνιο!

Έτσι λοιπόν, Σάββατο μεσημέρι, στις 3 περίπου, βρεθήκαμε με την Αλεξάνδρα έξω από τα γραφεία της Key Tours στο κέντρο της Αθήνας και επιβιβαστήκαμε σε ένα πολύ μοντέρνο και καινούριο πούλμαν το οποίο θα μας πήγαινε μέχρι το ναό του Ποσειδώνα. Μαζί μας και η ξεναγός του ταξιδιωτικού γραφείου, η… Αλεξάνδρα (δεν υπήρχε περίπτωση να μπερδέψω ονόματα 😉 ) η οποία θα μας έλεγε κάποια πράγματα για το μέρος, την ιστορία του και φυσικά τους μύθους γύρω από το ναό.

https://www.instagram.com/p/BSoReLZAlkI/

Παρόλο που ήταν Σάββατο και εγώ ανησυχούσα για την κίνηση στην Ποσειδώνος, ο δρόμος ήταν σχεδόν άδειος, η ημέρα υπέροχη και εμείς είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη διαδρομή κατά μήκος της… Αθηναϊκής Ριβιέρας. Παρόλο που ο δρόμος δε με βγάζει συχνά προς τη θάλασσα, ομολογώ πως τη συγκεκριμένη διαδρομή την απολαμβάνω πάντα.

Θάλασσα, τραμ, κολυμβητές, φοίνικες και ήλιος, με ταξιδεύουν κάθε φορά σε άλλα μέρη, έτσι και αυτό το Σάββατο που χαλαρή μέσα στο πούλμαν απολάμβανα τη θέα από το παράθυρο ακούγοντας την ξεναγό μας να δίνει  πληροφορίες για την περιοχή που αν και Αθηναία, δε γνώριζα ούτε εγώ.

Λίγο πριν φτάσουμε, το ακρωτήρι και ο ίδιος ο ναός μας καλωσόρισαν από μακριά και αυτόματα η κλασική σκέψη μου ήρθε στο μυαλό, “μα πόσο αστέρια ήταν αυτοί οι πρόγονοί μας πια;”.

Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και ο γαλανός ουρανός, η ήρεμη μπλε θαλασσίτσα μας και οι κατάλευκες κολώνες του ναού του Ποσειδώνα είχαν πετύχει στο 100% τον τόσο κλισέ αλλά όμορφο συνδυασμό λευκού και μπλε την χώρα μας. Αυτό δηλαδή που ο κάθε τουρίστας ονειρεύεται όταν σκέφτεται την Ελλάδα.

Επωφεληθήκαμε και γω και η Αλεξάνδρα ώστε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το μέρος μιας και δε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο άνθρωπο από την ξεναγό μας για να μας μιλήσει για την ιστορία του ναού. Να, ας πούμε, δε θα μαθαίναμε ποτέ ότι στη μία από τις κολώνες του ναού βρίσκεται η υπογραφή του Lord Byron ή ότι στην περιοχή είχε εντοπιστεί νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

https://www.instagram.com/p/BSoUmQEAmM9/?taken-by=key_tours

Λίγη Ιστορία

Πρώτος ο Όμηρος είχε περιγράψει το μέρος ως  “ιερό ακρωτήριο των Αθηναίων”, το σημείο δηλαδή όπου οι Αθηναίοι οικοδόμησαν ένα ιερό περιτριγυρισμένο από τείχος. Το ιερό περιελάμβανε ναούς αφιερωμένους στους θεούς της πόλης με βασικότερο το ναό του Ποσειδώνα, το θεού της θάλασσας και δεύτερο σημαντικότερο, ένα ναό αφιερωμένο στη θεά Αθηνά, τη θεά της σοφίας. Δυστυχώς όμως, σήμερα διασώζεται μόνο ο πρώτος, ναός δωρικού ρυθμού που βρίσκεται 73 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Στον υπαίθριο χώρο του ιερού, λέγεται πως βρισκόντουσαν διασκορπισμένα αγάλματα, αφιερώματα της πόλης ή επιφανών Αθηναίων προς τους θεούς. Ένα από αυτά είναι γνωστό ως ο «Κούρος του Σουνίου» και μπορεί να το βρεις κανείς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Και λίγη Μυθολογία

Η ξεναγός μας η Αλεξάνδρα, μας μίλησε επίσης για το μύθο του Θησέα και του πατέρα του του Αιγαία, έναν από τους αγαπημένους μου μύθους που έλαβαν χώρα στο σημείο αυτό….

Κάθε εννιά χρόνια επτά νέοι και επτά νέες κληρώνονταν και στέλνονταν στην Κρήτη (φόρος αίματος) προκειμένου να δοθούν ως τροφή στο Μινώταυρο ο οποίος κατοικούσε στο Λαβύρινθο.

Ο Θησέας, ο γιος του Αιγαία, προσφέρθηκε να συμπεριληφθεί στην ομάδα των νέων που θα πήγαιναν στην Κρήτη και κατάφερε να σκοτώσει το Μινώταυρο, απαλλάσσοντας την Αθήνα από την τυραννία του Μίνωα. Ο Θησέας κατάφερε να εντοπίσει και να σκοτώσει το Μινώταυρο με τη βοήθεια της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα, που είχε ερωτευτεί το Θησέα και του έδωσε ένα κουβάρι νήμα για να βρει την έξοδο από το λαβύρινθο.

Ο βασιλιάς Αιγαίας είχε ζητήσει από το γιο του, εάν κατάφερνε να σκοτώσει το Μινώταυρο και να επιστρέψει ζωντανός από την Κρήτη, να αλλάξει τα μαύρα πανιά του πλοίου που μετέφερε τους νέους στην Κρήτη με λευκά. Ο Θησέας το ξέχασε. Ο πατέρας του, αντικρίζοντας τα μαύρα πανιά, αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα από ένα γκρεμό στο Σούνιο, όπου καθόταν όλη μέρα κοιτάζοντας προς τον ορίζοντα και ελπίζοντας να επιστρέψει ο γιος του ζωντανός (πηγή)

Η θάλασσα στην οποία έπεσε ο Αιγαίας ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος.

https://www.instagram.com/p/BSyJwzmAymY/

Η βόλτα μας ολοκληρώθηκε αφού ήπιαμε το καφεδάκι μας δίπλα στο ναό με θέα θάλασσα και επέστρεψα στο κέντρο της Αθήνας δίνοντας μια υπόσχεση στον εαυτό μου: Να καταφέρω να δω όσο περισσότερα αρχαία ελληνικά μνημεία μπορώ μέσα στο 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο tour της Key Tours μπες εδώ:

Cape Sounio half-day Tour

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment