Και όμως, η Ιταλία δεν είναι μόνο το Μιλάνο, η Ρώμη, η Φλωρεντία και γενικότερα οι υπόλοιπες μεγάλες και μικρότερες πόλεις της. Η Ιταλία είναι επίσης η επαρχία της, τα χωράφια της, οι τεράστιες εκτάσεις της με τις καλλιέργειες, τα αμπέλια, τα κρασιά, τα σαλάμια και τα τυριά της.

Ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία στην επαρχία της Ιταλίας λοιπόν, είναι ο αγροτουρισμός και όχι τα κλασσικά ξενοδοχεία.

Πριν λίγους μήνες είχα την ευκαιρία να μείνω σε ένα αγροτουρισμό στην Τοσκάνη και καθώς βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την εμπειρία είπα να τη μοιραστώ μαζί σου, για να έχεις υπόψη σου και αυτή τη διαφορετική μορφή φιλοξενίας.

"In vino veritas" 🍷🍷 [Latin phrase that means "in wine, truth", suggesting a person under the influence of alcohol is more likely to speak their hidden thoughts and desires] Η αλήθεια βρίσκεται στο κρασί. Εκεί που έχεις πιει 2 ποτήρια Montepulciano Rosso και τα λόγια βγαίνουν από το στόμα χωρίς φίλτρα και δεύτερες σκέψεις. Και να, τυχαία είσαι και στην ρομαντική Τοσκάνη ας πούμε. Και όλα είναι λίγο πιο ρομαντικά βρε παιδί μου. #TstoriesItaly #Tstories #vino #ExperienceTuscany #Tstories2017 #travel #travelblogger #agriturismo #Toscana #tuscany #travelingwiththeex #visittuscany @italiait

A post shared by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Τι είναι ο αγροτουρισμός;

Holiday farm στα αγγλικά, agriturismo στα ιταλικά, “αγροτουρισμός” στα ελληνικά, είναι μια μορφή ήπιου τουρισμού όπου ο επισκέπτης επιλέγει να μείνει σε αγρόκτημα και σε πολλές περιπτώσεις να πάρει μέρος στις αγροτικές εργασίες της φάρμας.

Μακριά από τις πόλεις ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να χαλαρώσει και να ασχοληθεί με δραστηριότητες στη φύση. Ιππασία, rafting, πεζοπορίες καθώς και γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων.

Πώς είναι συνήθως ένα αγρόκτημα;

Το κάθε αγρόκτημα αποτελείται συνήθως από το κεντρικό κτήριο όπου στο ισόγειο στεγάζεται η υποδοχή, η κουζίνα με το εστιατόριο ενώ στον επάνω όροφο είναι τα δωμάτια των επισκεπτών. Ανάλογα το μέγεθος του αγροκτήματος, σε κάποιες περιπτώσεις, δίπλα από το κεντρικό κτήριο υπάρχουν και κάποια επιπλέον κτήρια/ ξενώνες.

Γύρω από το κτήριο υπάρχουν συνήθως τεράστιες εκτάσεις γης, κήποι, αμπελώνες, στάβλοι αλλά και  πισίνες (σε κάποιες περιπτώσεις) ενώ πολλοί ιδιοκτήτες παράγουν το δικό τους κρασί και άλλα τοπικά προϊόντα όπως αλλαντικά, τυρί, λάδι, ψωμί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος στη διαδικασία παραγωγής και να γευθεί φυσικά, τους καρπούς της δουλειάς του.

Back to base and I'm ready to show you my top 10 favourite places and Instagram friendly spots in Tuscany. Spot No1: Agriturismo Bagnacci. Our home for 4 days while we were exploring Tuscany. I'm referring to "we" and not to "I" 'cause I was #travelingwiththeex, my best travel buddy. —– Spot No1: Αγροτουρισμός Bagnacci. Θα μπορούσα να μείνω άλλη μια εβδομάδα εκεί. Η ηρεμία, τα θερμά λουτρά, το πράσινο και το καλό φαγητό στο μέρος αυτό ήταν ό,τι χρειαζόμουν. #TstoriesItaly #TstoriesTop10 #ExperienceTuscany #Tstories2017 #travel #travelblogger #agriturismo #Toscana #tuscany #visittuscany @italiait #tstorieshotellife

A post shared by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Ο αγροτουρισμός στην Ιταλία

Στην Ιταλία ο αγροτουρισμός άρχισε να διαδίδεται την τελευταία δεκαετία και όλο και περισσότεροι Ιταλοί ξεκίνησαν να τον επιλέγουν σαν εναλλακτική εκδοχή διακοπών. Ως λάτρεις μάλιστα του καλό φαγητού, το να έχουν  πλήρη εικόνα για το πού και το πώς παράγονται τα προϊόντα που βάζουν στο τραπέζι τους έπαιξε σημαντικό λόγο στην ανάπτυξη του ιταλικού αγροτουρισμού.

Μάλιστα, όταν το προϊόν παράγεται a… Kilometro 0, δηλαδή 0 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που βρίσκεται ο επισκέπτης, αυτόματα αυτό μετράει όσο τα μεγάλα ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Σκοπός λοιπόν του αγροτουρισμού στην Ιταλία, είναι να αναδειχτούν οι μικροί παραγωγοί, οι αγρότες, και οι επιχειρήσεις τους φέρνοντας παράλληλα σε άμεση επαφή με τη φύση τον μέσο Ιταλό ο οποίος ζει στις πόλεις και έχει ανάγκη να χαλαρώσει ψυχικά και σωματικά.

Οι περισσότεροι αγροτουρισμοί κοστίζουν λιγότερο από μια διαμονή σε ένα ξενοδοχείο 3 ή 4 αστέρων και αποσκοπούν στην επαφή του αγρότη/ιδιοκτήτη με τον επισκέπτη και στη συνύπαρξή τους σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό της πόλης.

Προσωπικά, η διαμονή μου ήταν πολύ ευχάριστη και γεμάτη ξεχωριστές εμπειρίες, εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις και σίγουρα σκοπεύω να επιλέξω τον συγκεκριμένο τρόπο διαμονής και στο μέλλον, τόσο στην επαρχία της Ιταλίας αλλά και στης Ισπανίας ή της Γαλλίας που βλέπω πως και εκεί υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες φάρμες.

 

Σε αυτά τα website θα βρεις τις πιο όμορφες φάρμες για να ζήσεις λίγες ημέρες στην επαρχία της  Ιταλίας:

Agriturismo.it

Booking.com (αν θες να ψάξεις συγκεκριμένα για Τοσκάνη μπες εδώ)

Καλή διαμονή λοιπόν! Και περιμένω εντυπώσεις!

Comments

comments

Author

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

Write A Comment