• No products in the cart.
Top
  >  Ταξιδι   >  Budget Travel   >  Volunteer Travel   >  Προσφυγικό: Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Είναι απίστευτο.

Αυτό το post, είχα ξεκινήσει να το γράφω 4 μήνες πριν. Βρισκόμουν στο καράβι και επέστρεφα μαζί με πάνω από 1,000 ψυχές από τη Λέσβο στην Αθήνα. Τότε που δεν είχαν κλείσει ακόμα τα σύνορα και υπήρχε ελπίδα στις κουβέντες και στα μάτια των ανθρώπων εκείνων που ρισκάροντας τη ζωή τους είχαν βρεθεί στην Ελλάδα -μετά από ταξίδι 20 μερών- ελπίζοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Τέσσερις μήνες αργότερα, έχουν αλλάξει τόσα πολλά και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο. Τότε ο τίτλος του post ήταν “Λέσβος. Πώς μπορώ να βοηθήσω”, τώρα όμως θεωρώ πως δεν είναι μόνο η Λέσβος που χρειάζεται βοήθεια. Η ανάγκη για βοήθεια βρίσκεται τόσο στην Ειδομένη και τα νησιά μας όσο όμως και δίπλα μας, στο λιμάνι του Πειραιά… στην Αθήνα και πλέον, όσο και να κλείνουμε τα μάτια, όσο και να θέλουμε να στρέψουμε το κεφάλι από την άλλη πλευρά  και να σκεφτούμε τα δικά μας προσωπικά προβλήματα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το πρόβλημα βρίσκεται εδώ και θα συνεχίσει να βρίσκεται εδώ όσο η Ευρώπη θα έχει κλειστά τα σύνορά της.

ethelontis-lesvos

Με αυτό το post, δε θέλω να κατηγορήσω κανέναν, δε θέλω να κρίνω, ούτε να διαφημίσω κάποιον, θέλω απλά να συγκεντρώσω μερικά links και συμβουλές για όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια και δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν.

«Πώς μπορώ να βοηθήσω λοιπόν;» Αυτή ήταν η πρώτη μου ερώτηση όταν άρχισα να επεξεργάζομαι το ενδεχόμενο να πάω στη Λέσβο για μερικές ημέρες ώστε να προσφέρω λίγο από το χρόνο μου και να βοηθήσω όπως και όπου μπορώ. «Πώς μπορώ να βοηθήσω;» Αυτή ήταν η ερώτηση που έλαβα αρκετές φορές στο inbox μου τις ημέρες που βρισκόμουν στο Μόλυβο και ανέβαζα φωτογραφικό υλικό από τη Λέσβο.

oxy-camp

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε λοιπόν;

  • Μέσω οικονομικής δωρεάς σε επιλεγμένες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις. Οι οικονομικές δωρεές επιτρέπουν  στις οργανώσεις αυτές να είναι να πιο ευέλικτες και να φροντίζουν για την όσο το δυνατόν καλύτερη περίθαλψη και διαβίωση των προσφύγων. Και η πιο μικρή συνεισφορά είναι πραγματικά σημαντική.

Γιατροί χωρίς σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Αγκαλιά   Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

  • Μέσω αποστολής προμηθειών. Καθώς οι ανάγκες αλλάζουν συνεχώς, πριν αποφασίσεις να στείλεις οτιδήποτε, πρώτα να μπαίνεις στις σελίδες των οργανώσεων και των φορέων ώστε να ελέγχεις τι χρειάζονται και τι όχι τη συγκεκριμένη περίοδο.

Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Πηγή, Κοινωνική Κουζίνα – Ο άλλος Άνθρωπος, Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  • Προσφέροντας εθελοντική εργασία. Πριν αρχίσεις να ψάχνεις, θέλω να σου πω 2 πράγματα, πρώτον αν στείλεις email για εθελοντική εργασία και δε σου απαντήσουν άμεσα, μην το πάρεις προσωπικά, οι άνθρωποι τρέχουν πραγματικά σαν τρελοί και δεύτερον, αν έχεις χρόνο προσπάθησε να μην πας σε ένα μέρος για λιγότερο από ένα μήνα.

Για να δεις ποια είναι η κατάσταση και σε ποια μέρη υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη και συνεπώς η μεγαλύτερη διέλευση προσφύγων στη χώρα μας, μπες στον παρακάτω χάρτη και δες τα μέρη της Ελλάδας που φιλοξενούν πρόσφυγες: χάρτης Ελλάδα. Διάλεξε τον προορισμό και μπες να δεις τα διάφορα μέρη συγκέντρωσης και φιλοξενίας, τα λεγόμενα refugee camps. Θα βρεις επίσης πληροφορίες και για τις οργανώσεις που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν την παραμονή των προσφύγων στη χώρα μας μέχρι να καταφέρουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

ethelontis-lesvos

Λέσβος: Starfish FoundationERCI – Emergency Response Centre International

Σημαντικές πληροφορίες για τους εθελοντές – Information Point –  Χρήσιμα Έντυπα

Άλλα νησιά: Chios Eastern Shore Response Team,  People’s Street Kitchen, Αλληλεγγύη Κως, Αλληλεγύη στους Πρόσφυγες Σάμος

Ειδομένη: Team Humanity, Praksis, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Αθήνα: Immigrant and Refugee Support Group in Athens, Refugees Welcome, ΜετάδρασηΕλαιώνας – Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Πριν καταλήξεις, θα ήθελα να σου πω κάτι πολύ σημαντικό. Από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να προσφέρεις εθελοντική βοήθεια στους χώρους υποδοχής των προσφύγων, θα εκτεθείς σε μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική, θα σοκαριστείς, θα δακρύσεις, θα θυμώσεις γιατί δεν μπορείς να προσφέρεις όσο θα ήθελες… Ειδικά όταν έρθει η ώρα να φύγεις, θα νιώθεις πως δεν πρόσφερες ούτε το 1%. Να θυμάσαι όμως κάτι, αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πόσα άτομα μπόρεσες να βοηθήσεις αλλά το αν κατάφερες να προσφέρεις παρηγοριά και ασφάλεια, ενημέρωση και αγάπη  έστω  και σε ένα μόνο άτομο κάνοντας έστω και για λίγο τη ζωή του πιο εύκολη, πιο χαρούμενη, πιο χρωματιστή.

eftalou-lesvos

Και κάπου εδώ θα κλείσω με μια φράση που μου είπε κάποιος εθελοντής της  ΜΚΟ  Starfish την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου στη Λέσβο: “Η προσφυγική κρίση είναι απρόβλεπτη, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε ευέλικτοι κάθε μέρα”

Καλή τύχη λοιπόν και να είσαι ευέλικτος

ethelontis-lesvos

 Αν θες να μάθεις για την εμπειρία μου ως εθελόντρια στη Λέσβο μπες εδώ: Α‘ και Β μέρος

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment