• No products in the cart.
Top
  >  T-stories Approves   >  Μεσα Μεταφορας   >  10 λόγοι να επισκεφθείς την Αλεξάνδρεια

Επισκέφθηκα πρώτη φορά την Αλεξάνδρεια πριν λίγους μήνες με αφορμή ένα επαγγελματικό ταξίδι μου στο Κάιρο. Την είχα χρόνια στο bucketlist μου λόγω αγάπης μου για τον Κ.Π. Καβάφη αλλά και της περιέργειάς μου να δω από κοντά την περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Ήμουν σίγουρη πως θα μου άρεσε αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι θα μου ήταν τόσο δύσκολο να την αποχαιρετήσω. Από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εκεί, ένιωσα μια απόλυτη σύνδεση με αυτόν τον τόπο, ένα συναίσθημα που μέχρι στιγμής είχα νιώσει μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Παίρνοντας το τρένο από τον κεντρικό σταθμό Ramses Station στο Κάιρο, σε περίπου 3 ώρες ήμουν εκεί, στην πανέμορφη Αλεξάνδρεια. (Δες για εισιτήρια τρένων εδώ)

Γιατί όμως την αγάπησα τόσο; Γιατί δυσκολεύτηκα να την αποχωριστώ; Παρακάτω ακολουθούν οι 10 λόγοι που ευελπιστώ να σε κάνουν και εσένα να την επισκεφθείς και να την αγαπήσεις όσο και εγώ…

 

  1. Μυρωδιά Ελλάδας

https://www.instagram.com/p/BScN5xlACoL/?taken-by=travelstoriesfromyworld

Η Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο ενώ υπό τη δυναστεία των Πτολεμαίων έφτασε να θεωρείται μέσα σε έναν αιώνα η μεγαλύτερη πόλη του τότε κόσμου. Οι Έλληνες της Αιγύπτου, είχαν μια ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική παρουσία στην ανάπτυξη της πόλης κατά την κλασική αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο αλλά και τον 19ο αιώνα έως και την Αιγυπτιακή επανάσταση του 1952, ενώ εκεί βρίσκεται και το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και Αφρικής. Η πόλη ακόμα και σήμερα που πλέον η ελληνική κοινότητα είναι πολύ μικρή, σε πολλά της σημεία εκπέμπει την ελληνική αύρα και πολλά από τα κτίριά της αλλά και ονόματα δρόμων είναι ελληνικά και σε κάνουν αυτόματα να νιώθεις την πόλη κομμάτι σου.

2. Το σπίτι- μουσείο του Κ.Π. Καβάφη

https://www.instagram.com/p/BSg3VD2gWzc/?taken-by=travelstoriesfromyworld

Ίσως ο πιο σημαντικός λόγος που ήθελα να επισκεφθώ την Αλεξάνδρεια. Μεγάλωσα διαβάζοντας τα ποιήματά του στο σχολείο και στη συνέχεια συνέχισα να μελετάω τη ζωή του υποσχόμενη πως μια ημέρα θα επισκεφθώ το σπίτι του αγαπημένου ποιητή στην Αίγυπτο. Περπατώντας τον δρόμο έξω από το σπίτι του και ανεβαίνοντας στη συνέχεια τα σκαλιά της πολυκατοικίας που έμενε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ένιωσα τα πρώτα δάκρυα να κυλούν στα μάγουλά μου. Δε μπορούσα να πιστέψω ότι ήμουν εκεί. Κάθισα για λίγο στο κρεβάτι του και μετά στάθηκα στο μπαλκόνι του σκεπτόμενη ότι κάποτε στεκόταν και εκείνος σε αυτό ακριβώς το σημείο. Η εμπειρία για όσους αγαπούν τον ποιητή, είναι μοναδική. (Δες τη διεύθυνση εδώ)

3. Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

https://www.instagram.com/p/BSidETOgiQu/?taken-by=travelstoriesfromyworld

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπως έγραψα και στην αρχή, ήταν για εμένα ένα μεγάλο όνειρο.  Ιδρύθηκε από τον Πτολεμαίο τον 2ο στις αρχές του 30υ αι πΧ και διέθετε πάνω από 500.000 βιβλία. Ένα μεγάλο τμήμα κάηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα  το 48-47 π.Χ., ένα άλλο τμήμα καταστράφηκε από φανατικούς χριστιανούς το 391 μ.Χ  ενώ ό,τι απέμεινε φαίνεται πως καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Αραβικής κυριαρχίας στον 7ο και 8ο αιώνα μ.Χ. Το 2002 η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ξαναφτιάχτηκε από το μηδέν υπό την αιγίδα της UNESCO και αποτελείται από 13 ορόφους και πάνω από 8 εκατομμύρια τόμους. Η εμπειρία είναι συγκλονιστική και το κτίριο από μόνο του είναι εντυπωσιακό. Μπορείς να καθίσεις όση ώρα θέλεις και να διαβάσεις το βιβλίο σου αρκεί να κάνεις ησυχία. Μη βιαστείς, πάρε το χρόνο σου, βρίσκεσαι σε ένα πολύ ξεχωριστό κτίριο-μνημείο.

4. Η μοντέρνα πλευρά της πόλης

Ένας ακόμα λόγος που αξίζει να επισκεφθείς την πόλη είναι και για να δεις τη μοντέρνα της πλευρά. Καλλιτέχνες εκφράζονται στους δρόμους με graffiti, μουσικές, στίχους και δίνουν στην Αλεξάνδρεια μια νεανική νότα  και μια υποψία ελπίδας και εξέλιξης. Πιάσε κουβέντα με παιδιά της περιοχής και ζήτησέ τους να σου πουν πού να πας.

5. Τα δρομάκια 

https://www.instagram.com/p/BSk00XrAfZI/?taken-by=travelstoriesfromyworld

Άφησε για λίγο τον παραλιακό δρόμο της πόλης και χάσου στα στενάκια των πίσω δρόμων της. Εκεί που οι ντόπιοι κάνουν τις δουλειές τους, κινούνται και ζουν την καθημερινότητά τους μακριά από τους τουριστικούς δρόμους και τα ακριβά μαγαζιά της παραλίας. Εκεί που ο μανάβης περνάει με το ξύλινο καρότσι του και διαλαλεί την πραμάτεια του, εκεί που τα μπαλκόνια είναι γεμάτα από τους γείτονες που μιλούν δυνατά ο ένας στον άλλο από μακριά. Στη γειτονιά Ash Shatibi.

6. Το καφέ Trianon

Εδώ θα μπεις για να πιεις τον καφέ σου και φας το γλυκό σου ώστε να πάρεις μια γερή γεύση της χλιδής της παλιάς Αλεξάνδρειας. Είναι ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο Metropole, πίσω από την πλατεία Saad Zaghlol. Και εδώ κάθισε και μη βιαστείς να φύγεις. Πιες τον καφέ σου και κοίταξε γύρω σου. Σκέψου πως εδώ κάποτε έπιναν τον καφέ τους Έλληνες κάπου γύρω στο 1300 ενώ ήταν και το στέκι του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

7. Η κρυμμένη καφετέρια Aalmstabh

Ακριβώς μπροστά από την είσοδο της πολυκατοικίας του Κ.Π Καβάφη, σε ένα δρομάκι που φαίνεται εντελώς εγκαταλελειμμένο, θα βρεις την συγκεκριμένη καφετεριούλα. Αν και ο ιδιοκτήτης δε μιλάει αγγλικά, οι φοιτητές που κάθονται συνήθως εκεί θα σε βοηθήσουν να ζητήσεις τον καφέ σου χωρίς κανένα πρόβλημα. Πιάσε κουβέντα. Είναι πολύ φιλικοί και διψούν για συζητήσεις στα αγγλικά με ξένους.

8. Το Cap D’Or

Ίσως το πιο παλιό μπαρ της πόλης. Άνοιξε το 1900 από 2 Έλληνες και έναν Γάλλο και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια ενός Αιγύπτιου ο οποίος όμως το διατηρεί ακόμα και σήμερα όπως ήταν τότε. Οι ντόπιοι το λένε και Sheikh Ali και αν δεν το προσέξεις καλά, περνώντας απέξω θα νομίσεις πως είναι κλειστό ή εγκαταλελειμμένο. Κάθε Παρασκευή είναι όντως κλειστό αλλά τις υπόλοιπες ημέρες είναι ανοιχτό και περιμένει να σε δροσίσει με τοπικές μπύρες. Εδώ σίγουρα θα μάθεις πολλές ιστορίες από ντόπιους για τον τόπο αυτό. (Διεύθυνση) Ένα από τα πιο αυθεντικά μπαρ που έχω βρει στα ταξίδια μου.

9. Οι ντόπιοι

https://www.instagram.com/p/BSdvjkkFi-6/?taken-by=travelstoriesfromyworld

Όπως κάθε τόπος έτσι και η Αλεξάνδρεια έχει την ιστορία της. Μια ιστορία που βλέπεις γύρω σου, που διαβάζεις σε κτίρια, σε πινακίδες αλλά και σε βιβλία. Τίποτα όμως δε μπορεί να διηγηθεί καλύτερα την ιστορία ενός τόπου και να σου δώσει το στίγμα της, πέρα από τους ίδιους τους κατοίκους της. Η εμπειρία μου με μια παρέα νέων της περιοχής οι οποίοι πέρα από το ότι κάθισαν να πιουν καφέ μαζί μας αλλά και προσφέρθηκαν να μας ξεναγήσουν στη γειτονιά τους, ήταν πραγματικά συγκλονιστική. Παιδιά που μαθαίνουν αγγλικά μόνα τους χωρίς βοήθεια απλά για να μπορούν να μιλούν με ξένους και να έχουν άποψη για όσα γίνονται στη χώρα τους αλλά και έξω από αυτή. Μη φοβηθείς λοιπόν να πιάσεις κουβέντα με τον κόσμο. Μόνο έτσι θα αντιληφθείς τον πραγματικό παλμό της πόλης.

10. Το ηλιοβασίλεμα στο μώλο 

https://www.instagram.com/p/BSjprPpArrx/?taken-by=travelstoriesfromyworld

Ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου θα το δεις στο μώλο. Περπάτησε την παραλιακή οδό El- Gaish και φτάσε μέχρι το Κάστρο του Qaitbay, εκεί που κάποτε στεκόταν αγέρωχος ο Φάρος της Αλεξάνδρειας.

Κλείνοντας, το μόνο που έχω να σου πω είναι πως σίγουρα αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία σε αυτή την πόλη και να είσαι σίγουρος που θα σε μαγέψει και θα σου πάρει την καρδιά.

https://www.instagram.com/p/BSeNR_8Ff_m/?taken-by=travelstoriesfromyworld

” Κι αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που χάνεις” αλλά υποσχέσου πως θα επιστρέψεις… όπως το υποσχέθηκα και εγώ.

Διάβασε για το ταξίδι μου στο Κάιρο εδώ

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment