• No products in the cart.
Top
  >  Ιστοριες   >  Σκεψεις   >  Motivation   >  Γιατί ταξιδεύουμε;

Τελευταία, σε μια βραδινή συζήτηση με φίλους, τέθηκε η εξής ερώτηση ” Γιατί νιώθουμε την ανάγκη να ταξιδεύουμε;”. Ομολογώ πως η απάντησή μου “γιατί βρίσκουμε πλέον πολύ φθηνά εισιτήρια”, δεν εκτιμήθηκε από κανέναν. Οπότε, εκείνη τη βραδιά τα έβαλα κάτω και βάλθηκα να συγκεντρώσω σε μια λίστα τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ταξιδεύουμε. ‘Ετσι! Για να είναι σε όλους μας ξεκάθαρο και για να ανατρέχουμε συχνά πυκνά σε αυτή τη λίστα ώστε να βρίσκουμε πάντα κίνητρα για τα επόμενα ταξίδια μας. Έτοιμοι;

Ξεκινάμε…

giati takdideuoume

 

Γιατί ταξιδεύουμε λοιπόν;

1. Για την εμπειρία

Έχεις ακούσει άπειρες φορές να μιλάνε για την πολύτιμη “εμπειρία του ταξιδιού”, σωστά; Για πολλά χρόνια εγώ πίστευα πως αυτή η φράση ήταν ένα κλισέ το οποίο χρησιμοποιούσαν οι καθηγητές μας στο σχολείο όταν δεν ήξεραν τι άλλο να μας πουν στο μάθημα της γεωγραφίας. Μέχρι που ξεκίνησα να ταξιδεύω και κατάλαβα. Το να έχεις δει για παράδειγμα το ηλιοβασίλεμα από την άλλη άκρη του κόσμου, να έχεις χαθεί στα στενά του casco viajο ή να έχεις ανέβει στο Νεπάλ, να έχεις πεινάσει απεγνωσμένα και να μην ξέρεις που βρίσκεσαι, να έχεις πάρει τη λάθος γραμμή του μετρό στο underground του Λονδίνου, να έχεις σταθεί αποσβολωμένος μπροστά σε ένα μνημείο που το είχες δει μόνο στην τηλεόραση ή σε φωτογραφίες, να έχεις πιάσει την κουβέντα με έναν ντόπιο σε ένα μικροσκοπικό νησάκι της Καραϊβικής και να έχεις μοιραστεί τα όνειρα και τις σκέψεις σου με κάποιον άγνωστο είναι εμπειρίες που μόνο ένα ταξίδι μπορεί να σου χαρίσει. Εμπειρίες που γυρνώντας σπίτι σου τις κουβαλάς μαζί σου, σου ανοίγουν τα μάτια και το μυαλό και σε κάνουν να εκτιμάς αυτά που έχεις και παράλληλα σου δίνουν κίνητρα για να επιδιώξεις να αποκτήσεις όσα δεν έχεις.

2. Για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για εξερεύνηση

Οι άνθρωποι είμαστε γεννημένοι για να μετακινούμαστε, για να ψάχνουμε και να ανακαλύπτουμε. Ταξιδεύοντας καλύπτουμε όλες αυτές τις ανάγκες μας χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Βγαίνουμε με το χάρτη στο δρόμο σε αναζήτηση όλων εκείνων των μνημείων, των πόλεων που θέλουμε να ανακαλύψουμε, να ψαχουλέψουμε. Σε αναζήτηση εκείνης της καφετέριας με τον πιο καλό καφέ, εκείνου του μικρού χωριού που έχει όλους κ όλους 10 κατοίκους, εκείνου του δρόμου με τα χαρακτηριστικά γκράφιτι και τους χρωματιστούς τοίχους. Γιατί ό,τι και να λέμε, ό,τι και να πιστεύουμε, όσο και να μας έχουν πείσει πως πρέπει να επιδιώκουμε τη σιγουριά και την οικειότητα, καταβάθος είμαστε όλοι γεννημένοι εξερευνητές, μας αρέσει ό,τι μας βγάζει έστω και για λίγο από την καθημερινότητα μας και μας κάνει να νιώθουμε περίεργα πιτσιρίκια έτοιμα να ξεχυθούν στο δρόμο χωρίς να έχουν αίσθηση φόβου ή κινδύνου παρά μόνο την αχόρταγη περιέργεια του αγνώστου.

 

3. Για να γνωρίσουμε νέες κουλτούρες

Ταξιδεύουμε για να δούμε το πόσο είναι διαφορετικός ο κόσμος μας, για να μάθουμε τα ήθη και τα έθιμα άλλων λαών από την άλλη άκρη της γης, για να γευτούμε τα φαγητά τους ακόμα και για να μάθουμε τη γλώσσα τους.

Εμείς στην Ελλάδα δεν είμαστε τόσο συνηθισμένοι να φεύγουμε για 2-3 μήνες στο εξωτερικό με σκοπό να ζήσουμε για λίγο καιρό μια διαφορετική πραγματικότητα μαθαίνοντας παράλληλα τη γλώσσα της χώρας στην οποία θέλουμε να πάμε. Οι περισσότεροι όμως Ευρωπαίοι το επιδιώκουν, ζουν με locals, μοιράζονται μαζί τους το φαγητό και το σπίτι, μαθαίνουν δειλά δειλά την ξένη προς αυτούς γλώσσα των κατοίκων και πολλές φορές ζητούν να βοηθήσουν εθελοντικά για να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας στην οποία βρέθηκαν έστω και για λίγο. Εμπειρίες έντονες που σου δείχνουν μια διαφορετική προοπτική και σε κάνουν να αναθεωρούν πολλά επιστρέφοντας σπίτι σου.

4. Για να ερωτευθούμε

Κάθε φορά που γυρίζω από ένα ταξίδι, είτε κοντινό είτε μακρινό νιώθω ερωτευμένη. Κάθομαι στο κρεβάτι μου το πρώτο βράδυ της επιστροφής μου σπίτι και μένω ώρες ακίνητη κοιτάζοντας το ταβάνι. Αναπαράγω την κάθε στιγμή στο μυαλό μου, κοιτάω τις φωτογραφίες και τις σημειώσεις μου και μελαγχολώ. Όπως ο ερωτευμένος που επιστρέφει σπίτι του και παρόλο που μέχρι πριν μία ώρα ήταν με την καλή του νιώθει πως εκείνη του λείπει ακόμα περισσότερο. Ταξιδεύοντας ερωτευόμαστε τις μυρωδιές, τα χρώματα, τις συνήθειες, τα πρόσωπα τα τοπία, τα φαγητά, ερωτευόμαστε τον αλλαγμένο μας εαυτό. Και ίσως τελικά όλα κινούνται γύρω από αυτό ακριβώς, μέσα από τα ταξίδια θέλουμε δε θέλουμε περνάμε περισσότερο χρόνο με το προσωπικό μας εγώ και ερωτευόμαστε τον ίδιο μας το εαυτό ο οποίος  μετά από κάθε ταξίδι επιστρέφει πάντα διαφορετικός. Θέλει δε θέλει!

 

5. Για να νιώσουμε ελεύθεροι

Ταξιδεύουμε γιατί ψάχνουμε την ανωνυμία. Χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας είμαστε αυτοί που πραγματικά θέλουμε εμείς και ενεργούμε χωρίς να προβληματιζόμαστε για το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, πως θα το πάρουν οι γύρω μας. Σε μια χώρα μακριά από την πατρίδα μας είμαστε αυτό που δηλώνουμε, ελεύθεροι από το παρελθόν μας ζούμε τη ζωή όπως έρχεται. Ελευθερωνόμαστε από τα πρέπει και τα μη και  μοιραζόμαστε στιγμές απότη ζωή μας με αγνώστους που πιθανότατα στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην καθημερινότητά μας να μην μπαίναμε ποτέ στη διαδικασία να τους μιλήσουμε. Έτσι λοιπόν, ελεύθεροι από δεσμούς και μακριά από deadlines και στιγμές πίεσης ζούμε την κάθε μέρα πιο έντονα και τη μοιραζόμαστε χωρίς εγωισμούς ή φόβο με άτομα που έστω για μια μέρα γίνονται μέρος της ζωής μας, μέρος της οικογένειάς μας, απλά και αβίαστα, όμορφα και χωρίς καν να το πάρουμε χαμπάρι.

giati takdideuoume

Για όλα  αυτά ταξιδεύουμε λοιπόν, για να τροφοδοτήσουμε την πείνα μας για το άγνωστο, για να γνωρίσουμε πραγματικότητες διαφορετικές από τη δική μας, για να χάσουμε, ψάξουμε και βρούμε τον εαυτό μας. Για να ερωτευθούμε, για να δούμε μέρη μακρινά, για να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, για να κάνουμε νέους φίλους από κάθε γωνιά της γης, για να δούμε αξιοθέατα, να δοκιμάσουμε ντόπιες νοστιμιές και για να μαζέψουμε εμπειρίες που θα μας ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Και ίσως να είναι και άλλοι οι λόγοι που ταξιδεύουμε απλά είναι πιο υποκειμενικοί, ταξιδεύουμε για σπουδές, για να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα, ταξιδεύουμε για δουλειά. Εγώ επέλεξα να αναλύσω τους πιο ρομαντικούς λόγους, σε επόμενο άρθρο θα αναλύσω και τους πιο ρεαλιστικούς. Promise!

Ευχαριστώ την Ανθή γιατί μέσα από τη συνέντευξη που μου πήρε για το blog της

μου έδωσε τροφή για να γράψω το συγκεκριμένο post!

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment