• No products in the cart.
Top
  >  Εμπειριες   >  Δραστηριοτητες   >  Πώς να τα βγάλεις πέρα στο Oktoberfest

Άραγε χρειάζεται να σου συστήσω το… Oktoberfest;  Το πιο πιθανό είναι πως όχι αλλά επειδή ίσως κάποιοι από εσάς να το έχουν ακούσει αλλά να μην ξέρουν ακριβώς τι είναι, λέω να πούμε δυο λόγια παραπάνω.

Το Oktoberfest που λες είναι ένα τεράστιο φεστιβάλ αφιερωμένο στη μπύρα, ναι ναι, στη μπύρα. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και την πρώτη του Οκτωβρίου στο Μόναχο της Γερμανίας και τα τελευταία χρόνια περνούν τις πύλες του σχεδόν καθημερινά πάνω από 7 χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο.

Ιστορικά, το φεστιβάλ αυτό πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά  γύρω στο 1800 και έγινε γνωστό μετά την παρέλαση που οργανώθηκε για να γιορταστεί ο γάμος του πρίγκιπα Ludwig με την πριγκίπισσα Therese. Σήμερα, είναι το πιο γνωστό φεστιβάλ μπύρας και μετά από χρόνια που το είχα στο bucketlist μου κατάφερα να το επισκεφθώ κι εγώ για να δω αν τελικά αξίζει.

Η απάντησή μου; Ω ναι! Εννοείται πως αξίζει! Ο μόνος λόγος για να μην περάσεις καλά είναι… να μη σου αρέσει η  μπύρα που και πάλι όμως, τα μικρά μαγαζάκια έξω από τις τεράστιες τέντες των διαφορετικών ζυθοποιείων, έχουν εναλλακτικές για τους λιγότερο fans της μπύρας.

Όταν ξεκίνησα να οργανώνω το συγκεκριμένο ταξίδι, θυμάμαι πως για αρκετές ημέρες ήμουν μπερδεμένη. Πού ήταν καλύτερο να μείνω χωρίς να πληρώσω μια ολόκληρη περιουσία ή χωρίς να πρέπει να περπατήσω χιλιόμετρα ως την άλλη άκρη της πόλης γιατί κοντά στους χώρους του φεστιβάλ σίγουρα η διαμονή θα ήταν ακριβότερη;. Πρέπει άραγε να κλείσω τραπέζι για να μπορέσω να μπω στις σκηνές; Έχει είσοδο το φεστιβάλ; Για κάποιο λόγο δεν μου ήταν ξεκάθαρο. Άσε που δεν είχα βρει πολύ και ξεκάθαρο υλικό στα ελληνικά.

Πολλά πράγματα, χρειάστηκε να φτάσω στο Μόναχο για να τα ξεκαθαρίσω, άλλα πάλι -αφού τα έψαξα αρκετά -τα βρήκα online. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν και γιατί θέλω όταν εσύ ξεκινήσεις να ετοιμάζεις το ταξίδι σου του χρόνου για το Oktoberfest, να βρεις τις πληροφορίες που ψάχνεις όσο πιο εύκολα γίνεται, αποφάσισα να συγκεντρώσω παρακάτω όλα όσα χρειάζεσαι για να επιβιώσεις πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Πού να μείνεις

Αφού έχεις κλείσει τα αεροπορικά εισιτήρια η επόμενη κίνηση είναι να ψάξεις για τη διαμονή σου. Μην το αφήσεις για τον τελευταίο μήνα γιατί πίστεψέ με, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα είναι γεμάτα και ό,τι θα έχει απομείνει θα είναι είτε πανάκριβο είτε καλύβα είτε πολύ πολύ μακριά από το κέντρο του Μονάχου.

Μείνε σε Airbnb: Είναι η ιδανική επιλογή αν δεν είσαι fan των τυποποιημένων ξενοδοχείων και προτιμάς να νιώθεις πως γυρίζεις “σπίτι” κάθε βράδυ μετά από μια γεμάτη ημέρα περπατήματος στην πόλη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα διαμερίσματα που θα βρεις στο airbnb βρίσκονται σε μη τουριστικές περιοχές κάτι που θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις την πραγματική όψη του τόπου. Αν μάλιστα προτιμήσεις να νοικιάσεις μόνο δωμάτιο και όχι ολόκληρο διαμέρισμα, θα έχεις τη δυνατότητα να ζήσεις για λίγο με ντόπιους και να μάθεις από πρώτο χέρι τι πρέπει να δεις και τι να αποφύγεις.

Εμείς μείναμε σε διαμέρισμα αρκετά μακριά από το Oktoberfest (metro Ostbahnof), στη γειτονιά Haudhausen την οποία και λάτρεψα γιατί δεν ήταν καθόλου τουριστική και είχε πολλά πάρκα αλλά και ωραία μαγαζάκια για φαγητό, μπύρα και καφέ. Το μετρό ήταν δίπλα μας οπότε όταν δεν είχαμε όρεξη να περπατήσουμε μισή ώρα για το κέντρο, μπαίναμε στο τρένο και φτάναμε γρήγορα.

[Αγαπημένα μέρη για καφέ και φαγητό στη συγκεκριμένη περιοχή: Gaststätte Zum KlosterKaffeeKücheL’Osteria München Am Gasteig]

Κάνε Camping: Ναι ναι! Αν πας με φίλους και θέλετε όλες σας οι ημέρες και οι νύχτες να είναι ένα συνεχές πάρτυ αλλά παράλληλα να σας βγει και όσο πιο οικονομικά γίνεται, τότε η λύση είναι το camping. Υπάρχουν διάφορα camping όπως το Oktoberfest All Inclusive Camping  ή το Festanation Oktoberfest Campsite τα οποία όπως έμαθα είναι φοβερά. Το μόνο που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ότι βρίσκονται περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από το Oktoberfest. Παρόλα αυτά θα βρεις να κινηθείς τόσο με τρένο όσο και με λεωφορεία. Το uber είναι άλλη μια καλή λύση αν είστε 4 άτομα.

Η άλλη εναλλακτική είναι φυσικά τα κλασσικά ξενοδοχεία αλλά και τα hostel. Εγώ συνήθως ψάχνω για τις συγκεκριμένες επιλογές στο Booking.com και στο Hostelworld.com.

Πώς θα φτάσεις στο χώρο του Oktoberfest

Και έκλεισες τα εισιτήρια για Μόναχο, βρήκες το μέρος που θα μείνεις και αναρωτιέσαι πού στο καλό γίνεται το Oktoberfest;!

Όχι, αν πίστευες ότι θα βρίσκεται κάπου στο κέντρο, έκανες λάθος. Αν θεωρήσουμε ότι η Marienplatz είναι το κέντρο, τότε υπολόγισε ότι θέλεις ένα 25 λεπτο περπάτημα για να φτάσεις στο Theresienwiese, την τεράστια έκταση στην οποία γίνεται το φεστιβάλ και τοποθετούνται οι σκηνές, τα παιχνίδια και οι καντίνες.

Το Μόναχο έχει ένα πολύ εύκολο και καλό μετρό με το οποίο μπορείς να μετακινηθείς γρήγορα και χωρίς κόπο. Οι στάσεις που είναι πιο κοντά στο χώρο του Oktoberfest είναι η Theresienwiese &  η Goetheplatz. Από εκεί που θα σε αφήσει το μετρό, υπολόγισε άλλα πέντε λεπτά περπάτημα. Αν αναρωτιέσαι πώς θα καταλάβεις την κατεύθυνση για το φεστιβάλ, απλά κοίτα το πάτωμα, θα βρεις παντού ζωγραφισμένα μαύρα βέλη που δείχνουν προς το Oktoberfest. Φυσικά μια φωτογραφία εκεί επιβάλλεται.

Δες τη διαδρομή εδώ

Τι να περιμένεις από το φεστιβάλ

Το Oktoberfest ανοίγει τις πόρτες του κάθε πρωί στις 10 ενώ τα σαββατοκύριακα στις 9 και κρατάει και μέχρι τις 12 πμ το βράδυ απλά σταματάει το σερβίρισμα της μπύρας στις 22:30. Μην ξεγελαστείς και θεωρήσεις πως επειδή μιλάμε για αλκοόλ δεν αξίζει να πας στο φεστιβάλ πριν τις 14:00. Θα την πατήσεις και δε θα βρεις τραπέζι να καθίσεις. Το να είσαι εκεί γύρω στις 10 και να καθίσεις για τις πρώτες μπύρες στις 11 το πρωί είναι απολύτως νορμάλ.

Αν όντως με ακούσεις και πας νωρίς, ξεκίνησε την ημέρα σου με έναν καφέ στο Café Kaiserschmarrn.

Εμείς είχαμε αποφασίσει πως πρέπει να αποφύγουμε το Σαββατοκύριακο που ο κόσμος είναι υπερβολικός και προτιμήσαμε να επισκεφθούμε το χώρο του φεστιβάλ καθημερινή, νωρίς το μεσημέρι και ομολογώ πως δεν το μετανιώσαμε γιατί βρήκαμε κατευθείαν χώρο στους πάγκους και τα τραπέζια των περισσότερων τεντών των ζυθοποιείων.

Φτάσαμε λοιπόν νωρίς, γύρω στις 11 και αφού περάσαμε τον έλεγχο και φορέσαμε το βραχιολάκι που μας έδωσαν στην είσοδο, ξεχυθήκαμε στο χώρο του φεστιβάλ. Κάπου εδώ πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει είσοδος για το Oktoberfest. Μπαίνεις ελεύθερα και καταναλώνεις όσο αντέχει το στομάχι και η τσέπη σου.

Ο χώρος του φεστιβάλ είναι σαν ένα τεράστιο λούνα παρκ. Υπάρχουν πάνω από 14 μεγάλες τέντες-περίπτερα των διαφορετικών ζυθοποιείων και περίπου άλλες 20 μικρότερες. Εκεί γύρω υπάρχει και μεγάλη ποικιλία σε καντίνες και street food ενώ δε λείπουν και σημεία με παιχνίδια τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Όσο όμως εντυπωσιακό και να είναι το θέαμα, αυτό που τραβάει περισσότερο από όλα την προσοχή του επισκέπτη είναι το εσωτερικό και η διακόσμηση της κάθε τέντας-περιπτέρου.

Με διαφορετικά χρώματα, σχέδια και concept αλλά και με μουσική, η κάθε τέντα θέλει να είναι η πιο εντυπωσιακή και να τραβήξει με αυτό τον τρόπο την προσοχή του επισκέπτη όχι μόνο για τη μπύρα της αλλά κυρίως για το κλίμα που επικρατεί στα τραπέζια της. Κόσμος από κάθε γωνιά του πλανήτη, πίνει, γελάει και τραγουδάει όλη μέρα ενώ τα μονόλιτρα ποτήρια έρχονται και φεύγουν σε δευτερόλεπτα από μπροστά σου.

Να ποιο είναι το κλίμα μέσα σε μερικές από τις μεγαλύτερες σκηνές- περίπτερα:

Schottenhamel  είναι η πρώτη σκηνή από την οποία ξεκινάνε όλα. Εκεί ανοίγει το πρώτο βαρέλι μπύρας αλλά και το τελευταίο του φεστιβάλ.

Löwenbräu-Festhalle αγαπημένη σκηνή τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών. Ήταν η πρώτη σκηνή που καθίσαμε και εμείς

Winzerer Fahndl fun ατμόσφαιρα  που  σε κάνει να θέλεις να μείνεις όλη την ημέρα

Hofbräu Festhalle θεωρείται η Αμερικανική σκηνή και είναι γεμάτη  από φοιτητές και τουρίστες

Hacher-Festhalle είναι η αγαπημένη μου. Η διακόσμησή της είναι πραγματικά σα να βρίσκεσαι σε λούνα παρκ

Schützen-Festzelt μία από τις σκηνές που καθίσαμε για μπύρα. Ωραίο κλίμα και live bands

Augustiner-Festhalle γνωστή ως η “friendly tent”

Weinzelt είναι η σκηνή για όσους δεν τρελαίνονται για μπύρα και αγαπούν το κρασί. Εδώ θα βρεις όλους τους τύπους κρασιού

Pschorr-Bräurosl η πιο παλιά σκηνή του φεστιβάλ την οποία για δεκαετίες  επισκέπτονται κυρίως ντόπιοι

Το πώς να διαλέξεις σε ποια τέντα θα πιεις τη μπύρα σου, δυστυχώς δε μπορώ να στο πω εγώ, προσωπικά νομίζω πως μπήκα σε όλες γιατί είχα περιέργεια να δω τη διακόσμησή τους αλλά κάθισα για μπύρα μόλις σε τρεις από αυτές. Ε πόσα μονόλιτρα να αντέξω άλλωστε;

Τι να πιεις στο Oktoberfest

Εντάξει, εννοείται πως θα πιεις μπύρα. Ποιες όμως; Οι δικές μου αγαπημένες είναι οι  Paulaner, Augustiner και Spaten.

Για να παραγγείλεις μπύρα θα πρέπει αναγκαστικά να κάθεσαι σε τραπέζι ή ακόμα καλύτερα να είσαι όρθιος πάνω σε τραπέζι, βέβαια πρόσεχε γιατί αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πιεις τη μπύρα σου με τη “μία”, είναι δηλαδή κάτι σαν challenge. Από τη στιγμή που θα καθίσεις πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι αν δεν κάνεις νόημα στις σερβιτόρες, δεν πρόκειται να έρθουν.

Οι μπύρες σερβίρονται σε ποτήρια του ενός λίτρου και κοστίζουν από 10 μέχρι 12 ευρώ συνήθως. Ιδανικά έχε μαζί σου  το ακριβές ποσό για να μη χρειάζεται να περιμένεις άπειρες ώρες για να πάρεις ρέστα.

Οι σερβιτόρες συνήθως κρατάνε σε κάθε χέρι 5 με 6 ποτήρια μπύρες, οπότε φρόντισε να είσαι υπομονετικός και να μην τις εκνευρίσεις πρώτον γιατί μπορεί να σε βρει κάποιο ποτήρι στο κεφάλι και δεύτερον γιατί μπορεί να μην εξυπηρετηθείς ποτέ. Θέλει προσοχή και πολλά χαμόγελα η όλη φάση.

Αν δεν αντέχεις άλλη μπύρα, μη ζητήσεις νερό μέσα στη σκηνή, το χρεώνουν μέχρι και 8  ευρώ. Ω ναι! Είτε ζήτησε να σου φέρουν μπύρα radler που πίνεται πιο εύκολα, είτε βγες έξω και πιες ό,τι άλλο αναψυκτικό ή ποτό θες στα μικρά μαγαζάκια που προσφέρουν από καφέ μέχρι αλκοόλ. Θα σου βγει πιο οικονομικά.

 

Τι να φας στο Oktoberfest

Οι επιλογές είναι αρκετές. Στον κεντρικό δρόμο του φεστιβάλ, υπάρχουν πάρα πολλές καντίνες με street food. Καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν ακριβώς το ίδιο φαγητό, μην μπεις στη διαδικασία να τις περπατήσεις όλες για να διαλέξεις. Εκεί που σου “κάνει κλικ”, σταματάς και αγοράζεις.

Αυτά που θα βρεις στους πάγκους είναι κυρίως bratwurst, pretzels, τηγανιτές πατάτες, ψάρι, σοκολατοειδή και χρωματιστά gingerbreads συνήθως σε σχήμα καρδιάς. Αυτά μπορείς να τα κρατήσεις και σαν αναμνηστικό από το φεστιβάλ. Εγώ προσωπικά δεν άφησα ούτε κομμάτι να πάει χαμένο αλλά σαν αναμνηστικό πήγα σε μια από τις σκηνές που φτιάχνουν και καφέ (Käfer’s Wies’n-Schänke)  και πληρώνοντας κάτι παραπάνω, κράτησα την κούπα τους που ήταν limited edition του Oktoberfest 2017 στο οποίο βρισκόμουν.

Αν πάλι είσαι άνετος και έχεις έρθει στο φεστιβάλ για να ξοδέψεις, τότε κάθισε μέσα σε κάποια σκηνή και παράγγειλε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και νόστιμα πιάτα του φεστιβάλ. Χοιρινό ή κοτόπουλο με πατάτες αλλά και wurstel λουκάνικα και αλλαντικά. Σε περίπτωση που είσαι vegeterian, θα βρεις (με δυσκολία) κάποια veggie burgers εδώ και εκεί και σαλάτες.

Helpful  Tips
  • Φρόντισέ να έχεις φάει ένα καλό πρωινό ή ένα καλό μεσημεριανό πριν αρχίσεις να πίνεις μπύρα
  • Φάε ένα πρέτζελ στη μέση της ημέρας για να αντέξεις
  • Αν είσαι πιωμένος, ξάπλωσε για καμιά ώρα στο γρασίδι
  • Αν χαθείτε, φροντίστε να έχετε ορίσει ως σημείο συνάντησης τις σκάλες που βρίσκεται το άγαλμα της Βαυαρίας

Αλήθεια τι φοράμε στο φεστιβάλ;

Οι περισσότεροι επισκέπτες του φεστιβάλ πηγαίνουν ντυμένοι με τα παραδοσιακά βαυαρικά ρούχα,  dirndl για τις γυναίκες και lederhosen για τους άντρες. Χρωματιστά – και κάπως σέξυ- φουστάνια για τις γυναίκες και αστεία σορτσάκια με καρό πουκάμισα και τιράντες για τους άντρες. Βέβαια, δεν είσαι σε καμία περίπτωση υποχρεωμένος να ντυθείς έτσι, μπορείς να φορέσεις ό,τι ρούχα θέλεις απλά θα είσαι από τους λίγους επισκέπτες που θα ξεχωρίζουν. χαχα

Ιδανικά αγόρασε το ρούχο πριν φτάσεις στο Μόναχο γιατί οι τιμές που ζητάνε για μια παραδοσιακή στολή είναι υπερβολικές. Μπορείς να παραγγείλεις online από το amazon ή άλλα online shops  γιατί αν αγοράσεις όταν φτάσεις στην πόλη, δε θα βρεις κάτω από 80 ή 100 ευρώ στολή.

Τον τελευταίο χρόνο, έχοντας αναθεωρήσει σε πολλά πράγματα και αλλάζοντας σιγά σιγά τον τρόπο που ταξιδεύω, αποφάσισα πως σε πολλές περιπτώσεις θέλω να συνδυάζω ένα προορισμό με κάποιο festival γιατί ο προορισμός από μόνος του είναι όμορφος μεν αλλά δε σου χαρίζει στο 100% εμπειρίες που θα θυμάσαι πάντα. Ένα φεστιβάλ όμως, μια δραστηριότητα, μια γιορτή είναι πράγματα που θα σε κάνουν να θυμάσαι για πάντα ένα μέρος, είναι αυτά που θα σου δημιουργήσουν συναισθήματα και στη συνέχεια μνήμες. 

Έτσι για εμένα, παρόλο που το Oktoberfest δεν ήταν σε καμία περίπτωση ¨όνειρο ζωής”, ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να γνωρίσω ένα προορισμό – που χωρίς το φεστιβάλ δε σκόπευα να επισκεφθώ- να ζήσω για λίγες ημέρες στους ξέφρενους ρυθμούς της μεγαλύτερης “μπυρογιορτής” του κόσμου και να επιστρέψω σπίτι με πραγματικά ξεχωριστές εμπειρίες, μνήμες και φυσικά φωτογραφίες.

Αν άξιζε; Ναι, άξιζε! Αν θα ξαναγυρνούσα; Ναι, θα ξαναγυρνούσα απλά με μεγαλύτερη παρέα. Ήμασταν μόλις τρία άτομα, εγώ και οι 2 κολλητοί μου και παρόλο που περάσαμε τέλεια, το Oktoberfest είναι 100% ένα φεστιβάλ για μεγάλες παρέες. Που είτε ξεκινάτε μαζί από το σπίτι είτε τις βρίσκετε εκεί.

Οργανωθείτε λοιπόν και ξεκινήστε να το σχεδιάζετε για του χρόνου και όπως λέει και το τραγούδι που τραγουδούσαμε σε όλες τις σκηνές των ζυθοποιείων του φεστιβάλ:

Ein Prosit, ein Prosit
Der Gemütlichkeit
OANS! ZWOA! DREI! G’SUFFA!

Λίγες ακόμα φωτογραφίες από το δικό μας Oktoberfest  με τους 2 κολλητούς μου

Η αρχή

Η μέση

και … το τέλος

https://www.instagram.com/p/BZk-A6fFs4J/?tagged=myinterrail17

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment