• No products in the cart.
Top
  >  Ταξιδι   >  Solo Travel   >  Ταξιδεύοντας μόνη στο Μαρόκο

Έχοντας ήδη στο ενεργητικό μου, 8 ταξίδια στο Μαρόκο και με αφορμή το άνοιγμα -επιτέλους- των συνόρων της αγαπημένης αυτής χώρας, θεώρησα πως είναι η στιγμή να δώσω μερικές συμβουλές για τον συγκεκριμένο προορισμό. Ταξιδεύοντας μόνη στο Μαρόκο ή με γκρουπ γυναικών από την Ελλάδα, έμαθα, ένιωσα, περιπλανήθηκα, δοκίμασα, αφουγκράστηκα και θεωρώ πως με τα χρόνια, έχω δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα του προορισμού και της ασφάλειάς του για μια γυναίκα solo traveler.

Κακά τα ψέματα, δε θα σου έλεγα ποτέ ότι το Μαρόκο είναι η ασφαλέστερη χώρα να πας μόνη σου, ούτε θα σου την πρότεινα αν δεν είχες γυρίσει ήδη αρκετά την Ευρώπη πριν, παρόλα αυτά, θεωρώ πολύ κρίμα να ακούω στις συζητήσεις μεταξύ προορισμών, πως το Μαροκάκι είναι επικίνδυνο, ειδικά για μια γυναίκα μόνη.

Με τη Σαχάρα και τους φανταστικούς αμμόλοφούς της, τον ωκεανό, τα βουνά, το λάδι αργκάν και τις θορυβώδεις πόλεις με τις αχανείς υπαίθριες αγορές, πώς είναι δυνατόν μια τέτοια χώρα να μην είναι ό,τι ονειρεύεται μια γυναίκα solo traveler; Τι είναι όμως αυτό που την καθιστά τελικά επικίνδυνη χώρα στο ευρύ κοινό;

maroko taxidi monh

Ας κατονομάσουμε τους φόβους

Τόσο η βόρεια Αφρική όσο και πολλές χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, είναι οπαδοί του Ισλαμισμού, πιστεύουν δηλαδή στον Αλλάχ και σε κάποιες από αυτές, έχουν γαλουχηθεί  με την αντίληψη πως η γυναίκα είναι κατώτερο ον και πρέπει να υπακούει τον άντρα και να μην κυκλοφορεί έξω χωρίς αυτόν. Σε χώρες με τέτοιες αντιλήψεις, είναι λογικό μια γυναίκα από το εξωτερικό να μη νιώθει τόσο ασφαλής να ταξιδέψει και να μετακινηθεί μόνη της. Από την άλλη, σε χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, φθηνά εργατικά χέρια και χαμηλή ποιότητα ζωής της μέσης τάξης, οι κλοπές, οι ληστείες και τα εγκλήματα είναι σίγουρα σε μεγαλύτερο ποσοστό από κάποιες άλλες χώρες.

Και ναι, δυστυχώς το Μαρόκο ανήκει σε αυτές τις χώρες. Παρόλα αυτά, όπως σε κάθε μεγάλη πόλη που πρέπει ο ταξιδιώτης να προσέχει πολύ περισσότερο, έτσι και σε αυτή τη χώρα, ταξιδεύοντας στη Ραμπάτ, το Μαρακές ή την Καζαμπλάνκα, η ταξιδιώτισσα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτική από ότι ταξιδεύοντας σε μικρότερες επαρχιακές πόλεις και χωριά, που μπορεί οι κάτοικοι να μην είναι τόσο εξοικειωμένοι με τους ξένους, αλλά είναι πιο αυθεντικοί, φιλικοί και ήρεμοι.

Επίσης, καθώς τα τελευταία 8 χρόνια όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έβαλαν απευθείας πτήσεις για Μαρακές ή Καζαμπλάνκα από πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όλο και περισσότεροι τουρίστες άρχισαν να ταξιδεύουν στο Μαρόκο και συνεπώς, οι κάτοικοι της χώρας άρχισαν να γνωρίζουν περισσότερες κουλτούρες, θρησκείες και χρώματα και να εξοικειώνονται και εκείνοι με τον τουρίστα τόσο γένους αρσενικού όσο και θηλυκού. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, δημιουργήθηκε μέχρι και ειδικό τμήμα στην αστυνομία, όπου σε μεγάλες πόλεις του Μαρόκο, υπάρχει πλέον τουριστική Αστυνομία για την προστασία του ταξιδιώτη.

Τι χρειάζεται να κάνεις αν σκέφτεσαι να ταξιδέψεις μόνη στο Μαρόκο

Έχοντας υπόψη σου τα παραπάνω σαν μια πρώτη και βασική εισαγωγή στη χώρα, πάμε να δούμε παρέα τι θα ήταν καλό να κάνεις ώστε το ταξίδι σου στο Μαρόκο να είναι ασφαλές!

Τι να φορέσεις

Ξεκινάμε με το ντύσιμο. Ναι, όσο και να σου ακούγεται παλιακό το να σου πω, πρόσεχε τι φοράς, θα ήταν καλό να με ακούσεις ή μάλλον να με… διαβάσεις προσεκτικά. Ταξιδεύοντας μόνη σου, είναι λογικό να τραβάς περισσότερο τα βλέμματα περιέργειας πάνω σου, από έναν άντρα που ταξιδεύει μόνος του, από μια παρέα ή ένα ζευγάρι. Γι’αυτό το λόγο, ένα προκλητικό ντύσιμο, ακάλυπτοι ώμοι, κοντά σορτς ή φούστες, θα προκαλούσαν πιο έντονο ενδιαφέρον ειδικά σε μια χώρα όπως το Μαρόκο που το μεγαλύτερο μέρος της είναι μουσουλμάνοι.

Από την άλλη, πέρα από το θέμα της πιθανής παρενόχλησης που μπορεί να είναι ένα έντονο βλέμμα, μια λέξη, ένα πείραγμα, προσωπικά λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου και το θέμα του σεβασμού μιας κουλτούρας. Όταν σε μια χώρα όπως αυτή, η μέση γυναίκα ντύνεται με πιο ριχτά ρούχα που καλύπτουν τα περισσότερα μέρη του σώματος, γιατί εγώ να ντυθώ διαφορετικά και πιθανόν ακόμα και να τους προσβάλω, να τους προκαλέσω ή απλά να τους προβληματίσω; Ντύσου λοιπόν με άνετα ρούχα, περιόρισε τον ρουχισμό που αφήνει πολύ ακάλυπτα διάφορα μέρη του σώματός σου και κράτησέ για τη χώρα και την πόλη και τον κύκλο σου το αγαπημένο σου μίνι φόρεμα ή τα φανταστικά ψιλοτάκουνά σου.  Σε τέτοια ταξίδια προέχει η ασφάλεια και η άνεσή σου!

Τι να ξέρεις για τη θέση της γυναίκας εν έτει 2022

Ταξιδεύοντας μόνη στο Μαρόκο και μακριά από τους δικούς σου θέλει σίγουρα μια επιπλέον προσοχή, παρόλο που πλέον ειδικά στο Μαρακές, όλο και περισσότερες γυναίκες ταξιδιώτισσες επισκέπτονται την περιοχή μόνες τους. Οι κάτοικοι έχουν πλέον συνηθίσει στην ξενόφερτη γυναικεία παρουσία και είναι λίγο πιο διακριτικοί με τα βλέμματα περιέργειας και ενδιαφέροντος. Κάπου στο 2004, αν δεν κάνω λάθος, ο βασιλιάς τους μίλησε για ισότητα γυναίκας – άντρα και λίγο τα πράγματα “ίσιωσαν”. Παρ’όλα αυτά σε παραδοσιακούς καφενέδες για παράδειγμα, θα δεις ακόμα μόνο άντρες να πίνουν τον καφέ τους. Οπότε, για να μην αισθανθείς άβολα, προτίμησε πιο μοντέρνες καφετέριες όπου εκεί θα δεις όχι μόνο τουρίστες/τουρίστριες αλλά και πολλή νεολαία ντόπιων και από τα 2 φύλα και θα νιώσεις και συ πιο άνετα.

Πώς να είσαι σε επικοινωνία με τους δικούς σου

Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου, μοιράσου με κάποιον δικό σου άνθρωπο τα σχέδιά σου. Πού σκοπεύεις να μείνεις, ξενοδοχεία, riad, μεταφορές, αλλαγές πόλεων, εισιτήρια και πτήσεις ώστε να ξέρει έστω ένα άτομο πού είσαι κάθε μέρα. Όταν πλέον φτάσεις στο Μαρόκο, το πρώτο που προτείνω να κάνεις, είναι αυτό που κάνω και γω τις τελευταίες 8 φορές που έχω έρθει. Αγοράζω τοπική sim card. Έτσι έχω πρόσβαση στο internet όπου και να βρίσκομαι, από τα δαιδαλώδη σοκάκια της medina του Μαρακές μέχρι το βουνό Άτλας και τους αμμόλοφους της ερήμου Σαχάρα και οι δικοί μου ξέρουν συνεχώς πού βρίσκομαι. Επειδή ξέρω πως ήδη θα ετοιμάζεσαι να με ρωτήσεις τι sim αγοράζω, σου λέω αμέσως πως μετά από πολύ ψάξιμο τόσο για την πιο φθηνή όσο και την πιο αξιόπιστη εταιρεία με δυνατό σήμα που πιάνει στα περισσότερα μέρη του Μαρόκο, έχω καταλήξει στην Inwi. Είναι μωβ και παίρνεις δωρεάν την κάρτα τόσο από το αεροδρόμιο όσο και από τα καταστήματα με τη μωβ ταμπέλα και ζητάς να σου βάλουν το ποσό που θέλεις. Πχ, τα  5GB είναι τύπου 50 dirham (6 ευρώ) ενώ τα 10GB είναι 10 ευρώ δηλαδή 100 dirham.

Και με τα χρήματα τι γίνεται;

Καλό είναι να μην κρατάς πολλά χρήματα πάνω σου και στο ενδεχόμενο που έχεις αρκετά μετρητά “σπάστα” σε διαφορετικά σημεία. Μην τα έχεις όλα στην τσάντα ή το backpack σου. Εγώ συνήθως έχω ένα τσαντάκι μέσης, τη γνωστή μπανάνα όπου εκεί έχω κάποια χρήματα, το διαβατήριο και το κινητό. Από εκεί και πέρα, μπορείς να βρεις στην αγορά και ειδικά ταξιδιωτικά τσαντάκια μέσης που τα βάζεις και μέσα από τα ρούχα σου και δε φαίνονται καθόλου. Η πιστωτική κάρτα είναι σίγουρη μια καλή λύση επίσης, αλλά σε πολλές αγορές και μικρά μαγαζάκια δεν υπάρχει ούτε σαν υποψία το μηχάνημα POS. Τέλος, σχετικά με το συνάλλαγμα, ο καλύτερος τρόπος είναι είτε να τραβήξεις χρήματα στο τοπικό νόμισμα από ATM ή να πας στο κεντρικό ταχυδρομείο της πόλης και να βγάλεις συνάλλαγμα. Αυτό του Μαρακές βρίσκεται πάνω στην κεντρική πλατεία Jemaa El Fna και δεν κρατάει προμήθεια! Oh, yes!

 

μόνη στο μαρόκο

Είναι ασφαλές να περπατάω μόνη το βράδυ;

Είναι τόσο όσο σε μεγάλες πόλεις του κόσμου! Θέλει δηλαδή προσοχή! Όπως θα πρόσεχες και στην πόλη που ζεις. Μετά τις 9μμ το βράδυ απόφυγε να κυκλοφορείς σε στενά δρομάκια με λιγοστό φως και αν χρειαστεί να γυρίσεις μόνη σου αργά στο ξενοδοχείο, είτε ζήτησε από τον ταξιτζή να σε αφήσει ακριβώς έξω από το riad σου είτε ζήτησε από κάποιον από το εστιατόριο αν μπορεί να σε συνοδέψει μέχρι το ξενοδοχείο. Ένα καλό τιπ στο χέρι είναι πάντα μια σίγουρη λύση.

Πώς να αποφεύγω τους μικροπωλητές;

Αν κάτι πρέπει να έχεις στο νου σου είναι να είσαι ευγενική και να απαντάς με χαμόγελο ενώ παράλληλα το “όχι, ευχαριστώ” σου θα πρέπει να δείχνει σιγουριά και αποφασιστικότητα. Έτσι, και θα αποφεύγεις τους μικροπωλητές που θα θέλουν να σου πουλήσουν κάτι όπου και να βρίσκεσαι, αλλά και τα έντονα βλέμματα περιέργειας ή θαυμασμού. Στο Μαρόκο, να έχεις στο μυαλό σου πως σίγουρα έστω μια φορά θα σου ζητήσουν να τους παντρευτείς, θα σε φωνάξουν από μακριά όμορφη και θα σου πουν είτε πως μοιάζεις με Μαροκινή είτε πως έχεις μάτια Βερβέρισσας. Είναι οκ. Ευχαριστείς και προχωράς. Αν για κάποιο λόγο δυσκολευτείς να τους αποφύγεις, το μυστικό είναι να πεις πως σε περιμένει ο φίλος σου ή ο άντρας σου στο καφέ της γωνίας. Όλα θα πάρουν το δρόμο τους! χαχα

maroko monh

 

Όπως αντιλαμβάνεσαι, με προσοχή και ψυχραιμία, το ταξίδι στο Μαρόκο δεν είναι και τόσο τρομακτικό τελικά. Θέλει απλά να είσαι easy- going, χαμογελαστή  και πάνω από όλα ψύχραιμη. Το τονίζω! Ψύχραιμη. Αυτό είναι το μυστικό! Πάντα να ενημερώνεις κάποιον δικό σου online για το πού βρίσκεσαι και να αποφεύγεις να αναφέρεις ότι ταξιδεύεις μόνη. Κατά τ’άλλα, θα δεις πως και εδώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευγενικοί και διαθέσιμοι να σε εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν όταν τους το ζητήσεις.

Αν σου άρεσαν όλα αυτά αλλά και πάλι το να ταξιδέψεις μόνη σου στο Μαρόκο σε αγχώνει, τότε μπες στα ταξιδιωτικά μας group μόνο για γυναίκες και ζήσε την εμπειρία της Βόρειας Αφρικής λίγο πιο… άνετη! Βρες το επόμενο group trip για Μαροκάκι εδώ: https://tfortravel.gr/morocco/

Enjoy Morocco! Και ό,τι χρειαστείς, στείλε μου email να σε βοηθήσω! Let´s fly away girl! You can do it!

 

 

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager