• No products in the cart.
Top
  >  Εμπειριες   >  Λιστες   >  ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για το travel blogging στην Ελλάδα

Αν με ρώταγες πριν 5 χρόνια τι ακριβώς είναι το travel blogging θα σου απαντούσα πως είναι αυτό που κάνει ο Nomadic Matt και 2-3 ακόμα travel bloggers. Δεν είχα άλλα παραδείγματα παρά μόνο αυτά τα τέσσερα από Αμερική και Αγγλία.

Στην “blogoσφαιρα” βέβαια μπήκα πολύ νωρίτερα, κάπου στο 2009 τότε που ένας από τους καθηγητές μου στο Πάντειο, μιλώντας μας για τα νέα μέσα, μας ζήτησε να δημιουργήσουμε το δικό μας ιστολόγιο. Το blog εκείνο λοιπόν ήταν η πρώτη μου επαφή με το χώρο. Το πρώτο μου post; Η ελευθερία του λόγου. Το δεύτερο; Το ταξίδι μου στη Βενετία.

Ένα χρόνο αργότερα και αφού είχα ξεχάσει εντελώς την ύπαρξη του συγκεκριμένου blog, βρέθηκα να αδειάζω βαλίτσες και να ανοίγω κούτες γιατί μόλις είχα μετακομίσει στη γειτονική Ιταλία (Σεπτέμβριος του ’10).

tstories travel blogger

Στο Μεταπτυχιακό μου στα Digital Media και ζώντας στο Μιλάνο στην πόλη όχι μόνο της Μόδας αλλά και της Επικοινωνίας, ήρθα σε επαφή με ξένους bloggers, κυρίως Fashion & Food. Εκεί γνώρισα από κοντά και τις 2 αγαπημένες μου Chiaras, την Chiara Ferragni (fashion blogger) & την Chiara Maci  (food blogger) και μιλώντας με τη δεύτερη –η οποία τελείωσε το μεταπτυχιακό που έκανα και γω- συνειδητοποίησα πως ήταν η στιγμή να ξεκινήσω και γω το δικό μου blog.

Είχα τόσα πολλά να γράψω, τόσες σκέψεις να μοιραστώ. Δε με ενδιέφερε αν θα με διάβαζε κάποιος αρκεί να μπορούσα να διοχετεύσω όλα αυτά που σκεφτόμουν, σε ένα online λευκό φύλλο χαρτί. Άλλωστε για πολλά χρόνια το έκανα στο χαρτί, ήταν πάντα (και παραμένει) ο αγαπημένος μου τρόπος έκφρασης.

Kefalonia-tstories19

Έτσι τον Αύγουστο του 2012, μέσα στο τρένο για Μιλάνο το travel blog μου είπε τις πρώτες του κουβέντες: «Hello World». Τότε βέβαια δε θεωρούσα τον εαυτό μου travel blogger γιατί πολύ απλά δε γίνεσαι από τη μία ημέρα στην άλλη. Αυτή την ταμπέλα τη φόρεσα πολύ αργότερα όταν επέστρεψα και πάλι Ελλάδα και ξεκίνησα να συστήνομαι και να μιλάω για το blog, για το Trainstories From my World που στη συνέχεια έγινε TravelstoriesFromyworld.

Δυο χρόνια πριν όταν αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να γνωρίσει το blogοπαιδάκι μου ο κόσμος, δεν είχα ιδέα αν υπήρχαν άλλοι travel bloggers στην Ελλάδα. Ήξερα μόνο fashion, food και beauty. Το travel δεν είχε εμφανιστεί ακόμα (πού; Στην Ελλάδα!; Απίστευτο;) Μέχρι που γνώρισα τις Μαρίες, τον Χρήστο, τον Κώστα οι οποίοι είχαν ξεκινήσει και εκείνοι μέσα από τα travel blog τους να γράφουν για τα ταξίδια τους.

Από τότε μέχρι τώρα το μάτι μου έχει πάρει πολλά νέα travel blogs. Κάποια από αυτά έχουν σίγουρα κάτι καινούριο να προσθέσουν (new blood) ενώ κάποια άλλα φαίνεται πως απλά δημιουργήθηκαν γιατί ήθελαν να ακολουθήσουν τα trends ή γιατί πιστεύουν πως έτσι θα ταξιδεύουν δωρεάν.

Και να, από αυτή την τελευταία μου φράση σκοπεύω να πιαστώ για να απαντήσω σε μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που μου κάνουν όταν με ρωτούν για το travel blogging στην Ελλάδα.

 «Πώς κατάφερες να βγάζεις λεφτά από το blog σου;»

Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο inbox μου. Θα σου απαντήσω αμέσως. Δε ζω από το blogging. Στην Ελλάδα τουλάχιστον είναι ακόμα πολύ δύσκολο. Οι εταιρείες είναι σχετικά διστακτικές και αυτές που αποφασίζουν να επενδύσουν σε ένα blogger προτιμούν να δώσουν «προϊόν» παρά χρήματα. Στην καλύτερη περίπτωση θα δημιουργηθεί κάποιο project το οποίο θα είναι μεν επί πληρωμή αλλά δε θα έχει διάρκεια παρά κάποιες ημέρες ή εβδομάδες.

«Θέλω και γω να ταξιδεύω και να γράφω. Πώς το κάνεις;»

Μπορεί να σου ακουστώ αυστηρή αλλά δεν είναι για όλους το travel blogging. Για 2 βασικούς λόγους: πρώτον, δε μπορούν όλοι να εκφράζονται σωστά γραπτώς και δεύτερον δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να ταξιδεύουν συχνά. Γιατί για να θεωρείς τον εαυτό σου travel blogger σημαίνει πως δεν αρκεί να πηγαίνεις 2 ταξίδια μέσα στο χρόνο και όλο τον υπόλοιπο καιρό να γράφεις για τα ταξίδια που έκανες στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο ή για προϊόντα που σου στέλνουν κατά καιρούς οι διάφορες εταιρείες. Εκτός αν είσαι Lifestyle blogger. Εκεί πάω πάσο!

travel'blogger

«Καλοπερνάς εσύ. Αν ξεκινήσω και γω ένα travel blog θα ταξιδεύω δωρεάν;».

Αυτή η φράση είναι τόσο μα τόσο εκνευριστική. Γιατί; Γιατί πολύ απλά όταν ένας travel blogger ταξιδεύει βγάζει 2.000 φωτογραφίες, ξυπνάει πρωί για να προλάβει να δει τα περίεργα εκείνα μέρη που έχει σημειώσει στη λίστα του, κοιμάται αργά γιατί πρέπει να κάνει τις δημόσιες σχέσεις του με τους φορείς του κάθε τόπου και γενικότερα λειτουργεί όπως εσύ όταν βρίσκεσαι στο γραφείο. Δουλεύει, απλά δεν είναι κλεισμένος σε 4 τοίχους. Και όχι, δεν ταξιδεύει δωρεάν γιατί στο τέλος της ημέρας καλείται να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα στον «πελάτη» που του έχει δώσει δουλειά, που τον φιλοξενεί που τον καλεί σε ένα μέρος για να γράψει γι’ αυτό.

«Εντάξει, και στην τελική τι χρειάζομαι; Θα φτιάξω ένα travel blog στο wordpress και θα θεωρούμαι travel blogger»

Εδώ θα σου απαντήσω έτσι: Αν απλά θέλεις να είσαι ένας ακόμα… τότε καλώς να έρθεις. Αν θες να ξεχωρίσεις όμως πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου την παρακάτω ερώτηση: «Τι έχω εγώ παραπάνω από τους υπόλοιπους travel bloggers; Γιατί κάποιος θα διαβάσει εμένα και όχι τον άλλο;» Το μυστικό λοιπόν εδώ είναι να βρεις σε τι ακριβώς είσαι καλός. Ποιο είναι το δυνατό σου σημείο. Τι σε διαφοροποιεί. Πού ειδικεύεσαι. Είσαι luxury; Είσαι low budget; Είσαι family guy ή μήπως solo traveler; Αγαπάς το φαγητό ή την τέχνη; Βρες αυτό που σε εκφράζει πραγματικά και κάντο τον πρωταγωνιστή του blog σου. Το να γράφεις απλά για προορισμούς σε κάνει να είσαι απλά ένας ακόμα τουριστικός οδηγός. Αυτό θες; Ελπίζω πως όχι!

travel blogger

«Με εμπνέεις! Σε πειράζει να χρησιμοποιήσω κάποιες από τις ιδέες σου για να ξεκινήσω το blog μου;»

Και εδώ έρχεται η αγαπημένη μου ερώτηση. Σίγουρα με κολακεύει και με χαροποιεί γιατί παρόλο που θεωρώ πως έχω πολύ δρόμο ακόμα να διανύσω, είναι ωραία να ξέρεις πως έστω και λίγο βοηθάς τους γύρω σου να ταξιδέψουν, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να γίνουν πιο δημιουργικοί.  Μπορείς λοιπόν να πάρεις όσες ιδέες θέλεις, άλλωστε και γω έχω πάρει ιδέες και έμπνευση από αγαπημένους μου Ισπανούς travel bloggers. Το μυστικό όμως είναι ένα: να είσαι ειλικρινής με τα άτομα που σε διαβάζουν.

Μην πεις ποτέ “μου αρέσει να ταξιδεύω μόνος μου, είμαι solo traveler” μόνο και μόνο επειδή είδες πως είναι της μόδας ή επειδή μπορεί να το διάβασες στα post μου και στην πραγματικότητα φοβάσαι να πας οπουδήποτε μόνος σου. Μην πεις ποτέ ” αυτό το έκανα πρώτη φορά από όλους εγώ”. Σίγουρα το έχει κάνει κάποιος άλλος πριν από σενα. Πίστεψέ με.

Μην πεις ποτέ ψέματα στους ανθρώπους που σε διαβάζουν.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά κάποια στιγμή θα το καταλάβουν και για μενα το βασικό συστατικό για την επιτυχία ενός blog είναι η αλήθεια. Αν δε σε πιστεύουν τα πρόσωπα που σε διαβάζουν, τότε δεν έχεις λόγο ύπαρξης στον digital κόσμο.

Καλά ταξίδια λοιπόν. Να είσαι  αληθινός, να είσαι ο εαυτός σου και όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.

Μ.

Comments

comments

Travel Blogger & solo traveler | Digital PR & Community Manager

post a comment